Yölaulajaretki Viikkiin 28.5.15

Yolaulaja2web_IR
Väkeä riitti pitkosten täydeltä. Kuva: Ilkka Reittilä.
Noin 65 retkeläistä kokoontui hyvässä säässä Pornaistenniemelle yölaulajaretkelle. Oppaina Jouni Rytkönen ja allekirjoittanut. Ajankohtaa oli aikaistettu arkipäivästä johtuen klo 21-23, joten tiedossa oli jo etukäteen, että parhaiten yölaulajia kuultaisiin retken lopuksi.
Reitti kulki Pornaistenniemestä Lammassaaren tornille, sieltä takaisin Pornaistenniemeen pitkoksille ja padolle. Lammassaaren pitkoksilla ruisrääkkä rääkyi kovaan ääneen mennessä ja tullessa. Lammassaaren edustalla ruokaili kaksi sepelhanhea, rastaskerttunen kuului Pornaistenniemen suunnalta. Paluumatkalla pitkoksilla kuului ja nopeasti näkyi myös viiksitimali. Ruokokerttuset, pajusirkut, pensaskertut, punavarpuset, satakielet ja muutama rytikerttunen olivat äänessä. Rastaskerttunen kuului uudestaan Pornaistenniemellä.
Padon lähellä kuului ruovikosta sirkkalinnun sirinää. Pensassirkkalintua huudettiin, mutta itselleni ääni särähti korvaan enemmän ruokosirkkalintuna. Menin äänittämään linnun. Oppaidenkin näkemykset jakautuivat, joten päätettiin jättää määritys äänianalyysin varaan. Tein nyt seuraavana päivänä äänitteestä sonogrammin (Kuva 1.), joka sopii hyvin ruokosirkkalinnulle taajuuden puolesta, mutta ei pensassirkkalinnulle. Ks. sonogrammeja molemmista lajeista www.xeno-canto.org: pensassirkkalintu ja ruokosirkkalintu.
Pornaistenniemeltä on jo monena vuonna kuultu epämääräisiä lyhyitä ruokosirkkalinnun ääneen sopivia pätkiä usein vieläpä kummallisiin aikoihin yölaulajaksi. Läheiset voimajohdon nimittäin särisevät (Kuva 2.) hyvin samalla tavalla kuin ruokosirkkalintu ja särinää kuuluu etenkin kostealla säällä. Siten monet paikalliset harrastajat suhtautuvat erittäin skeptisesti paikalta ilmoitettuihin ruokosirkkalintuihin. Tämä retkellä havaittu lintu oli kuitenkin pitkäjaksoisesti äänessä, lopetti välillä yhtäkkiä ja aloitti taas yhtä nopeasti. Tein sonogrammin aiemmin myös voimajohtojen sirinästä (Kuva 2.), jossa keskimäärin taajuus on hyvin lähellä ruokosirkkalintua, mutta taajuusvaihtelu on suurempaa (3-6kHz), kuin ruokosirkkalinnulla xeno-canton sonogrammeihin verrattuna.
Otso Häärä/Tringa
Äänite:

ruokosirkkalintu VKL 290515
Kuva 1. Sonogrammi retkellä kuulusta ruokosirkkalinnusta.
voimajohtojen surinaa
Kuva 2. Voimajohtojen surinaa sonogrammina.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin