Lintusää 4.–6.9.2017: Vahva korkeapaine tuonee itäisiä harvinaisuuksia

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Suursäätila on ollut pari kuukautta melko samanlainen: Suomen itäpuolella Venäjällä on ollut kuumia etelävirtauksia mutta täällä viileää ja sateista matalapainesäätä. Virtaukset ovat voineet auttaa harvinaisuuksia etelämpää Pohjois-Venäjälle, esimerkiksi välimerenhaukan Mustaltamereltä Ääniselle ja sieltä omin voimin tänne. Nyt tilanne muuttuu niin, että vahva korkeapaine asettuu joksikin aikaa Suomen koillispuolelle. Se avaa hyvän virtauksen itäisille-koillisille tulijoille. Lähipäivinä myös kaakkoisille yöllä tuleville harvinaisuuksille on mahdollisuuksia, kunhan ne muuttavat vähän korkeammalla, noin kilometrissä.
Suomenlahdella oli viime yönä runsaita sateita, jotka ovat pudottaneet yömuuttajia (esim. pikkusieppoja ja kahlaajia rannoille). Tänään on vielä sangen pilvistä ja vielä voi vähän sataakin paikoin. Maalintujen muuttoa haittaa vähitellen merellä kovaksi voimistuva itäkoillinen tuuli.
Ma: Navakkaa, merellä kovaa itäkoillistuulta, joka haittaa retkeilyä ja muuttoakin, mutta auttaa itäisien harvinaisuuksien tuloa. Sää selkenee idästä alkaen, joskin Baltiasta nouseva sadealue saattaa ulottua lähelle, esimerkiksi Hankoon. Tuuli työntää meriveden alas, mikä luo hyvät lietteet kahlaajille ja rantakanoille.
Ti: Kohtalaista, merellä navakkaa idänpuoleista tuulta, verraten selkeää ja melko hyvää muuttosäätä esimerkiksi keltavästäräkeille, metsäkirvisille ja haukoille. Myös peipot, rautiaiset ja niittykirviset aloittelevat muuttoaan, haarapääskyt alkavat vähetä.
Ke: Kuten ti, mutta tuuli heikompaa, eli muuttosää erinomainen. Myös hyönteissyöjien yömuutto voimistuu.
Loppuviikon arvio: Korkeapaine vaikuttaa edelleen, mutta siirtyy pohjoisemmaksi, mikä avaa virtausputken Venäjän Jäämeren rannikolta Suomeen tundran ihmeille.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin