Tringan retkioppaat

Jaana Sarvala retkivastaava – tringa.retket(ät)gmail.com

Lintuharrastuksen aloitin toden teolla vuonna 2006, kun lomamatkan lintupaljous ja 70-luvulla käydyn ala-asteen luontokerhoilun muistelu johtivat mutkien kautta Pekka Seppälän opastamalle Tähtitorninmäen retkelle. Löysin yht’äkkiä ympäriltäni monikymmenpäisen kivan lintuharrastajajoukkion. Opastetuilla retkillä lintutuntemus koheni pikavauhdilla. Linnut ja järjestötoiminta kahmaisivat otteeseen, joka ei ole hellittänyt. Olen ollut Tringan retkitoimikunnassa vuodesta 2010, retkivastaavana v. 2015 alusta. Suunnittelen, järjestän ja opastan Tringan retkiä. Retkivastaavana yritän huolehtia, että retkiä on monipuolisesti tarjolla monenlaisille retkeilijöille lintuharrastuksen vasta-alkajista kokeneisiin harrastajiin. Retkikohdetoiveita voi lähettää pitkin vuotta!

Peter Buchert

Olen harrastanut lintuja aktiivisesti 15 vuotta, lähinnä kotikulmillani Tringan alueella, mutta pyrin käymään vuosittain myös aidan toisella puolella, lähinnä Ahvenanmaan ja Kristiinankaupungin saaristossa, missä ruoho on vihreämpää ja lintuja runsaammin. Olen tehnyt myös lintulaskentoja Tringalle ja Apukselle, ja olen vuosittain käynyt muutamilla Tringan retkillä, joita nyt kokeilen ensimmäistä vuotta itse opastaa.

Jukka Hintikka

Olen harrastanut lintuja alakouluikäisestä asti, ja Tringaan tulin mukaan 1990-luvun nuorisojaoston riveissä. Erityisen lähellä sydäntäni ovat lintuasemat ja -saaret. Kirkkonummen Rönnskär ja Lemlandin Lågskär ovat suosikkikohteitani, mutta myös kotiseudut Itä-Helsingissä jaksavat kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen. Ulkomailla retkeilen jonkin verran, mieluiten Pohjois-Norjassa ja Huippuvuorilla. Harrastukseeni kuuluu myös rengastus, jonka myötä voi olla mukana keräämässä täsmätietoa linnustonseurannan käyttöön ja jonka avulla oppii uskomattoman paljon lintujen höyhenpuvun vaihtelusta.

Hannu Holmström

Harrastukseni alkoi pyöräretkistä Lohjan lähialueille kiikarit ja kamera repussa, ja on laajentunut linnustonlaskentoihin, lintuasemaretkiin ja yhdistystoimintaan. Retkiopastus on yksi harrastuksen sivujuoni ja mauste, jossa kohtaa hyvin monella tavalla suuntautuneita harrastajia, joita ei muuten välttämättä maastossa näkisi.

Otso Häärä

Olen viikkiläinen lintuharrastaja ja luontokuvaaja. Vanhankaupunginlahden ympäristö on minulle erityisen tärkeä retkikohde, mutta ekopinnakisan myötä viikoittainen retkisektori on laajentunut pääkaupunkiseudun laidasta laitaan. Jurmon ja Hangon lintuasemat ovat joka vuosi ohjelmassa. Teen myös lintulaskentoja, viimeisimpänä Kemihaaran IBA -alueella, ja Lapin luonto on muutenkin minulle erityisessä asemassa. Ulkomailla olen reissannut lintuharrastuksen puitteissa Huippuvuorilla, Varanginvuonolla, Baltiassa ja Puolassa.

Jari Laitasalo
Juha Lindy

Olen töölöläinen biologi ja intohimoinen lintulaskija. Aloitin lintuharrastukseni 12-vuotiaana Lauttasaaren rannoilla nähtyäni tukkakoskelon. Nuuksion metsien erämainen tunnelma ja linnusto olivat hieman myöhemmin koluamisen kohteina. Sittemmin retket muuttuivat inventoinneiksi ja polut veivät aina kauemmas. Toisaalta lähiluonnosta löytyy ammennettavaa aivan kaupungin keskustasta alkaen.

Aleksi Mikola

Edustan Tringan hieman nuorempaa lintuharrastajapolvea. Toimin aktiivisesti Tringan nuorisojaostossa retkien ym. tapahtumien järjestelijänä ja tietenkin myös itse osallistujana. Viime vuosina retkeilyni on painottunut vahvasti lintuasemille, etenkin Hangon lintuasemalle, mutta aika monta muutakin Suomen lintuasemaa on tullut jo tutuksi. Pääkaupunkiseudulla tulee retkeiltyä eniten silloin kun en ole lintuasemilla, eli yleensä kiivaimpien muuttoaikojen ulkopuolella tai yliopisto-opintojeni rajoittaessa lintuasemilla oloa.

Anna-Maija Myllynen

Olen martinlaaksolainen työssä käyvä isoäiti ja seuraillut lintuja koko ikäni. Harrastukseni syttyi uuteen innostukseen talven 2007 pihabongauksessa, kun mm. selvitin lintukirjan avulla vihervarpusen lajin. Liityin Tringaan löytäen retkiltä hauskaa, auttamaan ja opastamaan valmista seuraa. Kävin lintulaskentakurssin ja olen hoitanut paria laskentaa. Mieluisin suuntautumiseni on lähialueeni linnut. Olen ryhtynyt retkioppaaksi mielessäni erityisesti tavallisten kaupunkilaisten, nuoremmastakin päästä, vieminen kotiseudun luontoon ja sen lintuja katselemaan.

Jouni Rytkönen

Olen itähelsinkiläinen luonto-/lintuharrastaja. Kiinnostukseni luontoa kohtaan heräsi jo pikkupoikana moninaisen luonnon tarkkailun, perhostenkeräilyn ja lintupiirtämisen muodossa. Linnuista
erityisesti petolinnut ja pöllöt olivat lähinnä sydäntä. Aktiivisen lintuharrastuksen aloitin ” vasta ” keväällä 2006.Tringaan liityin helmikuussa 2007 ja saman vuoden lokakuussa osallistuin ensimmäiselle yhdistyksen retkelle (Hangon tiaisretki). Siitä lähtien olen ollut aktiivisesti mukana yhdistyksemme retkillä. Retkitoimikuntaan liityin marraskuussa 2013 ja vuoden 2014 alusta lähtien olen toiminut yhtenä yhdistyksemme lintuoppaista.

Mikko Savelainen
Teemu Sirkkala

Olen nuori Sipoossa asuva lukiolainen. Minut tunnistaa nuoresta iästä, positiivisesta asenteesta sekä kamerasta, joka kulkee mukana muiden lintuharrastusvälineiden ohessa.
Aloitin lintujen harrastamisen esikouluiässä ja linturetkiä on kertynyt pääosin Itä-Uudenmaan alueelta melkoisesti. Porvoossa asuessa lintupaikat olivat hyvin pyörämatkan päässä, mutta Sipooseen muuton jälkeen polkupyörä vaihtui isompiin kulkupeleihin, kevytmoottoripyörän kautta autoon.
Oppaana toimiessa kamera löytyy myös kaulalta ja usein se on hyvä apu lintujen määritysperusteisiin perehdyttäessä maastossa.

Roland Vösa

Lintuharrastus on alun perin lähtenyt käyntiin lintujen piirtämisestä ja maalaamisesta. Nykyään rengastan aktiivisesti, pääasiassa lintuasemilla ja pohjoisessa. Talvisin on koskikara ollut seurannan kohteena jo useamman vuoden ajan Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Opiskelen biologiaa ja arkeologiaa Helsingin yliopistossa. Useimmat retkikohteet sijaitsevat Tringan alueella, erityisesti Rönnskärin lintuasema on sydäntä lähellä. Erityisenä kiinnostuksenkohteena ovat arktiset alueet. Tringan hallituksessa olin vuosina 2007–2009 ja Tringan retkiä olen vetänyt vuodesta 2005. Olen toiminut yhdistyksen retkivastaavana 2012-2014.

Jaa tämä juttu:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone