Torstain pikkujoulukoukouksessa palkittiin ansioituneita tringalaisia

Tringa on pääosin vapaaehtoistoimin pyörivä yhdistys, jonka toiminnasta vastuuta kantavat lukuisat aktiivit. Vaikka tehdyn työn tulos on aktiiville usein paras palkka, välillä on paikallaan muistaa niitä aktiiveja jotka ovat toiminnallaan erityisesti edesauttaneet yhdistyksen toimintaa ja lintujen hyvinvointia Suomessa.
Viime torstain yhdistyksen pikkujoulukokouksessa jaettiin BirdLifen ja Tringan myöntämiä ansiomerkkejä muutamalle vuosien mittaan erityisesti ansioituneelle yhdistys- ja linnustonseuranta-aktiiville.
BirdLifen Tringan hakemuksesta myöntämät hopeiset ansiomerkit jaettiin seuraaville henkilöille

Jukka Haapala

Lintujen suojelu, tutkimus ja lintuharrastus ovat hallinneet Jukka Haapalan työ- ja vapaa-aikaa. 70-luvulla hän päätyi pitkäaikaismiehittäjäksi eli långliggareksi Signilskärin lintuasemalle, jossa syntyi arvokkaita oivalluksia: hänen havaintoihinsa perustuivat muiden julkaisut muun muassa siitä, miten ja milloin suomalaiset varpushaukat oikein muuttavat.
Tringan omalla lintuasemalla Haliaksella Jukka on ollut aikoinaan päämiehittäjänä useana syksynä ja Haliaksen asemanhoitajana hän toimi viiden vuoden ajan. Aksu Lehikoisen laskujen mukaan Jukka Haapalalla on Haliasvuorokausia yhteensä 776.
Jukka ehti työskennellä 30 vuotta luonnontieteellisessä keskusmuseossa, rengastustoimiston rutiinityön lisäksi erityisesti petolintuseurannan sekä sisämaan seurantapyynnin parissa. Edes tällainen työpaikka ei Jukalle riittänyt, vaan siitäkin hän useampaan otteeseen anoi palkatonta vapaata päästäkseen Haliakselle. Haliakselta hän on myös löytänyt Suomen ensimmäisen ruostesiipirastaan.

Aatu Vattulainen

Aatu on tehnyt mittavan työn Hangon lintuasemalla, Haliaksella. Hän on tallentanut vanhat lintuasemalomakkeet sähköiseen muotoon, jota ilmanHaliaksen aineiston käsittely olisi käytännössä ollut mahdotonta. Tämän pohjatyön ansiosta Haliaksen aineisto on kansainvälisesti arvostettu ja siitä on tehty lukuisia julkaisuja.
Aatu on asemajyrien perikuva, joka on käytännössä aina retkellä. Ensimmäisen visiittinsa Haliakselle hän teki jo vuonna 1983. 1990-luvun puolivälistä hän on ollut aseman päätoiminen havainnoija, ja viimeiset 11 vuotta ympärivuotinen miehittäjä, jonka havainnot ovat mahdollistaneet yhtenäisen vakioidun aineiston kertymisen. Aatu on löytänyt Suomen ensimmisen vuoriuunilinnun ja ollut mukana löytämässä ensimmäistä vaaleakiitäjää.
Aatulla on plakkarissaan yli 6 500 Haliasvuorokautta ja yli 20 miljoonaa havaittua lintua!

Kalle Virta

Kalle on toiminut yli 40 vuoden ajan veturina Luoteis-Uudenmaan lintuharrastustoiminnassa. Hän on ollut yhteensä 17 vuoden ajan oman alueensa lintuyhdistyksen, Aplan puheenjohtaja ja muut vuodet toiminut jonain muuna aktiivina. Kalle on myötävaikuttanut tavalla tai toisella kaiken neljän Aplan alueen lintutornin pystyttämiseen.
Kalle on alusta saakka vastannut oman alueensa havaintokatsausten kirjoittamisesta ja eteenpäin toimittamisesta, ensin lintumieheen ja 70-luvun puolivälistä Tringa-lehteen. Tringan havaintotoimikunnassa hän on vastannut koko Tiira-ajan Aplan alueen havaintoaineistosta. Luoteis-Uudenmaan suojelutoiminnasta ei voi puhua mainitsematta Kallea: hän on organisoinut alueella kolme lintuatlasta sekä useita Tringan ja BirdLifen laskentoja.
Kalle on vetänyt Aplan alueella lukemattomia retkiä, joille on osallistunut valtaosa alueen lintuharrastuksen aloittaneista nuorista orneista. Vuosien varrella hän on vienyt kymmeniä koululuokkia linturetkille. Kalle on antanut kasvot Luoteis-Uudenmaan alueen lintuharrastukselle 40-vuoden ajan.
Tringan BirdLife-ansiomerkki luovutettiin seuraaville viidelle aktiiville.

Tuomo Salmela

Tringan kokoisessa yhdistyksessä käytännön puurtaminen tehdään hallituksen ohella toimikunnissa. Tuomon ura Tringatoimikunta”jyränä” hakee vertaistaan: yhteensä hän on ollut Tringan eri toimikuntien jäsenenä huimat 89 vuotta, neljän vuosikymmenen ajan! BirdLifen hopeisen ansiomerkin haltijaa Tringa halusi tästä erityisestä yhdistyksen toiminnan pyörittämiseen sitoutumisesta muistaa juhlavuoden kunniaksi yhdistyksen omalla ansiomerkillä.

Merja Taiminen-Vähätalo

Merja on tullut mukaan Tringan toimintaan 1980-luvulla. Ensin julkaisutoimikuntaan ja mainoshankinnasta vastaavaksi ja sen jälkeenyhdistyksen taloushallinnon puolelle taloustoimikuntaan ja jäsensihteeriksi. Merja huolehti Tringan taloudenhoitajan tehtävistä hallituksen jäsenenä 1990-luvun vuosina, jolloin Tringan taloudenpito kysyi todellista luovuutta ja erityista kansalaisrohkeutta! Tringan kirjanpidosta hän on huolehtinut 1990-luvun puolivälistä saakka, nyttemmin palkattuna.

Sampo Laukkanen

Sampon toimikuntaura Tringassa alkoi 1990-luvulla julkaisu-, havainto- ja aluerariteettitoimikunnissa. ARK:n jäsenenä hän jatkoi vuoteen 2001 saakka. Havaintotoimikunnan jäseneksi hän liittyi uudelleen 2006 ja ohjelmatoimikuntaan 2008. Molemmat pestit jatkuvat edelleen. Sampo tunnetaan erityisesti harrastajatutkintojen järjestämisestä toimikunnan puheenjohtajana vuosina 2007 ja 2008 ja useamman kerran tämän jälkeenkin.

Pasi Pirinen

Pasi aloitti aktiiviuransa Tringan nuorisotoimikunnan johtoryhmässä sekä taloustoimikunnassa vuonna 1993. Taloustoimikunnan puheenjohtajana hän toimi vuoden verran ja yhdistyksen varapuheenjohtajana kaksi. Sampon tavoin hän on ollut jäsenenä ohjelma-, harrastajatutkinto- ja aluerariteettitoimikunnassa. ARK:ssa hän toimi sihteerinä vuodet 2006-2007, jonka jälkeen puheenjohtajana 2008-2012.

Tuomas Seimola

Tuomas aloitti Tringan tutkimustoimikunnassa vuonna 1998. Seuraavina vuosina hän toimi jäsenenä retki- ja rallitoimikunnissa sekä hallituksessa. Pienen tauon jälkeen hän teki varovaisen paluun 2006 Tringan toimikuntaelämään havaintotoimikunnan jäsenenä. Seuraavina vuosina hän olikin jo jäsenenä harrastajatutkintotoimikunnassa, ohjelmatoimikunnassa puheenjohtajana sekä hallituksen varapuheenjohtajana. Tutkimustoimikunnan jäsen hän on ollut viisi vuotta. Tringan kuukausikokousten ohjelman järjestäminen on vuosia ollut Tuomaksen vastuulla.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin