Tringa tiedottaa: Harvinaiset taigarautiaiset rynnivät Uudellemaalle

Tringa tiedottaa – Vapaa julkaistavaksi heti
 
Harvinaiset taigarautiaiset rynnivät Uudellemaalle
Havumetsävyöhykkeellä Uralilta kauas Itä-Siperiaan saakka pesivä taigarautiainen on erittäin harvinainen vierailija koko Länsi-Euroopassa. Tänä syksynä taigarautiaisia on kuitenkin tavattu ennenkuulumattoman paljon.
Suomesta tunnettiin 11 havaintoa ennen tätä syksyä, joista kaksi Uudeltamaalta: Keravalta talvella 1998–1999 ja Hangosta marraskuussa 2000. Runsaan viikon aikana Uudellamaalla on kuitenkin havaittu ainakin yhdeksän eri yksilöä: Helsingin Viikissä, Inkoon kaatopaikalla ja Hangon maakaatopaikalla kussakin kaksi lintua, sekä yksinäiset linnut Hangon lintuasemalla, Lohjan jätekeskuksella ja Vantaan Pitkäsuolla. Muualla Suomessa on havaittu yhteensä viisi yksilöä.
Lintuharrastajien huomion on herättänyt myös se, että usealta paikalta on löydetty kaksi lintua. Suomeen Siperiasta harhautuvat varpuslinnut esiintyvät lähes aina yksitellen.
”On hyvin poikkeuksellista, että harvinaisia lintuja tavataan kaksi yksilöä kerrallaan. Tämä voi viitata siihen, että taigarautiaisia on todellisuudessa harhautunut Eurooppaan huomattavan paljon enemmän kuin niitä on löydetty,” kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringa ry:n puheenjohtaja Jukka Hintikka.
Taigarautiainen muistuttaa Etelä-Suomessa yleisenä pesivää rautiaista, mutta sillä on huomiota herättävä keltainen silmäkulmajuova. Laji on piilotteleva ja viihtyy muuttomatkallaan erilaisilla joutomailla tiheissä pujo- ja nokkoskasvustoissa, joista sitä on hyvin vaikea löytää. Syitä lajin massaesiintymiselle ei tunneta, mutta oletettavasti lajin pesinnät ovat onnistuneet ja tuulet muuttoaikaan ovat olleet sopivat.
Tringa r.y. on BirdLife Suomen suurin jäsenyhdistys. Yhdistyksellä on 2600 jäsentä ja se toimii monipuolisesti lintujen suojelun ja lintuharrastuksen puolesta Hangosta Sipooseen ja Helsingistä Hyvinkäälle.
 
Lisätietoja: Jukka Hintikka, Tringa ry:n puheenjohtaja, puh. 044 566 5593
Kuvamateriaalia uutisen yhteydessä käytettäväksi (kuvaajan nimi, Pekka Komi, on mainittava kuvan yhteydessä):
http://www.tringa.fi/taigarautiainen_pekka_komi (10,7 Mt JPEG)
 
Taigarautiainen (Prunella montanella) Helsingin Viikissä 16.10.2016. © Pekka Komi
Taigarautiainen (Prunella montanella) Helsingin Viikissä 16.10.2016. © Pekka Komi
 
Save

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin