Lintusää 25.–27.5.2017: Länsivirtaus ja kauniit poutasäät tuovat hyönteissyöjiä

Jarmo Koistisen laatima lintusää Uudellemaalle:
Eilisen pieni vastatuuli Itämerellä ei näköjään yhtään haitannut sepelhanhien muuttoa, vaan mahdollisesti päämassa jo meni. Arktikaa on kuitenkin vielä jäljellä ihan kohtuullisesti ainakin viikoksi, rippeitä tietenkin aina juhannukseen asti. Myös hyönteissyöjien loppupään muuttajilla, kuten lehtokertuilla, kultarinnoilla, pikkulepinkäisillä, kehrääjillä sekä luhta- ja viitakerttusilla pääjoukot ovat vielä tulematta. Vaikka kunnon harvinaisuusputkea ei enää ole, melko lämmin lännenpuoleinen virtaus ja enimmäkseen kauniit poutasäät pitävät niiden ja petolintujen sekä haikaroiden tuloa yllä ihan kohtuullisesti.
Ti: Enimmäkseen on kohtalaista, rannikolla iltapäivällä ajoittain navakkaa WSW-tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja iltapäivällä sekä illalla joitakin sadekuuroja. Kohtalainen lounaistuuli Itämerellä suosii arktisten muuttajien tuloa aamulla. Myöhemmin tuulet ovat heikonpuoleisia ja vaihtelevista suunnista, mikä ei haittaa arktikaa.
Ke: Suomenlahdella heikkoa-kohtalaista koillisen ja idän välistä tuulta, joka illalla heikkenee. Verraten selkeää. Ei kauhean hyvää arktikalle aluksi, mutta Itämerellä illasta alkaen lounaisvirtaus alkaa työntää sepelhanhia kohti Suomenlahtea.
To, epätarkka: Aamulla hyvä SW-tuuli arktikalle, mutta päivällä tuuli kääntyy Itämerellä pohjoiseen ja voimistuu navakaksi, mikä tulppaa muuton siellä. Myötätuulipusku Suomenlahdella jatkuu myöhempään. Pilvisyys vaihtelee ja sadekuuroja tulee paikoin – aamulla lännessä ja päivällä idempänä.
Viikonlopun arvio: Korkeapaine vahvistuu yllemme, mistä seuraa heikkotuulinen (paitsi merituuli voi olla iltapäivisin reipasta), lintumuutoille ja -retkille edullinen ja kaunis poutajakso. Sunnuntaina alkaa lounaasta levitä kuuma putki Suomeen.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin