Lintusää 28.–30.3.2018: Muuttokevät etenee madellen korkeapainesäässä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Kylmä, joskin kaunis ja heikkotuulinen korkeapainesää jatkuu. Muuttokevät etenee hitaasti madellen päivisin. Vaikka lämpötila ei juuri sulata lunta, niin voimakas auringon säteily suurentaa pälviä pikku hiljaa. Päivisin melko lämmin ja aurinkoinen sää tuuppaa aikaisia muuttajia tulemaan hiljalleen. Sää suosii etenkin ensimmäisiä kurkia, variksia, kiuruja, kyyhkyjä ja petolintuja (hiirihaukka, merikotka sekä ensimmäiset muuttavat maakotkat, ampu-, varpus- ja tuulihaukat). Myös hanhien etujoukkoja tulee. Yömuuttajilla on kalseammat olot ja kosteikkojen jäätyminenkin hillitsee metsävikloja, lehtokurppia ja taivaanvuohia tulemasta vielä. Retkisäät ovat upeat, mutta lintuvyöry antaa odottaa itseään.
Ke–pe: Heikkoa tuulta ja verraten selkeää paitsi keskiviikkona iltapäivällä tulee tämän päivän tapaan lumikuuroja yleisesti. Iltapäivisin on muutama plusaste sisämaassa, yöllä kymmenkunta astetta pakkasta.
La–su, arvio: Edelleen on verraten selkeää ja aurinkoista, mutta Suomenlahdella voimistuu idän-koillisenpuoleinen tuuli vähitellen, Itämerellä voimakas ja kylmä pohjoisvirtaus, sekä Baltiassa lumipyry, mitkä lamauttavat muuttoa entisestään. Positiivisena kehityksenä on lämmin virtaus Afrikasta Kaakkois-Eurooppaan; muuttajat lähestyvät.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin