Lintusää 10.–12.9.: Erinomainen pudotussää yömuuttajille sekä idän ja kaakon harvinaisuuksille jatkuu vielä

Meteorologi Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Lähipäivien aikana harvinaisen lämmin kaakonpuoleinen ylävirtaus kääntyy lounaaseen, tulee sateita ja tuulia, sekä ilmamassa viilenee ajankohdan tavanomaisiin lukemiin. Mistään kuulaasta tyhjennyssäästä ei silti ole tietoakaan, vaan tilanne jatkuu vielä pari vuorokautta erinomaisena pudotussäänä yömuuttajille sekä idän ja kaakon harvinaisuuksille kuten arosuohaukoille, harjalinnuille, isokirvisille ja taigauunilinnuille. Viimeksi mainittuja kannattaa nyt etsiä saarista ja puistoista. Sadesäät ja eteläiset tuulet ovat myös otollisia haapanoiden merimuuton näkymiselle päivällä, varsinkin tiistaina, sekä sienten kasvulle. Sen sijaan haukat tulppautuvat ti–ke, eikä kurkimuuttosäätä ole lainkaan näköpiirissä.
Ma: Säärintama sijaitsee lähes pysähtyneenä pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi sieltä likimain Hankoon vallitsee heikkotuulinen sää. Kauempana idässä on merellä kohtalaista etelätuulta, joka viriää illalla myös Hangossa. Hidasliikkeisten sadekuurojen mahdollisuus on suuri Helsingistä itään, etenkin iltapäivällä; muualla on todennäköisimmin poutaa. Aamulla on pilvistä-puolipilvistä, ja päivän kuluessa sää osaksi selkenee lännessä. Jos matalaa alapilveä ei ole, on ihan hyvä muutto- ja retkisää, joskin utu vähän samentaa näkyvyyttä viime päivien tapaan.
Ti: Lännestä saapuu uusi säärintama sateiden kera. Mantereella on heikkoa-kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa etelänpuoleista tuulta, joka iltapäivällä kääntyy lounaaseen. Enimmäkseen on pilvistä ja aamulla yleisesti sadetta Hangosta alkaen, joka leviää pääkaupunkiseudulle päivällä ja sen itäpuolelle illaksi; samalla päivän kuluessa sade lakkaa lännestä alkaen. Illalla mahdollisesti uusi kuuroalue saapuu Hankoon. Muuttosää on ok merisorsille ja sisämaassa aamulla mutta muutoin aika huono.
Ke: Uusi laaja sadealue kulkee yöllä alueen yli niin, että sade lakkaa aamulla nopeasti lännestä alkaen, ja pilvisyys repeää; yksittäisiä kuuroja voi tulla pitkin päivää. Mantereella kohtalaista-navakkaa, merellä navakkaa-kovaa WSW-tuulta, mikä hyydyttää muuttoa voimakkaasti.
Loppuviikon arvio: Kohtalaisen lämmin lounaisvirtaus heikkenee, sateet vähenevät ja muuttosää paranee muuten, mutta sumun mahdollisuus kasvaa taas.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin