Lintusää 17.–19.9.2018: Odotettavissa vaihtelevia muuttosäitä ja voimakkaita virtauksia lounaasta

Meteorologi Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Tänään oli aika hyvä muuttopäivä. Kurjillakin oli selvästi sisäisiä paineita mennä, vaikka virtaus oli aika surkea eli suoraan lännestä. Likimain Tammisaaren kohdalta muutti vähintään 3000 lintua. Kuten siellä, olisi hyvä, jos kaikki ilmoittajat laittaisivat Tiiraan staijausajan kurkisumman lisätietoihin, niin saisi helpommin käsityksen eri linnuista. Syksyllähän kovaa muuttoa on Uudellamaalla usein vasta myöhään iltapäivällä–illalla.
Suursäätila ei muutu, eli matalapaineita kulkee länsipuolitsemme koilliseen, mikä tietää vaihtelevia muuttosäitä ja melko leutoja ja ajoittain voimakkaita lounaanpuoleisia virtauksia, jotka jarruttelevat muuttoja. Hirmuista tyhjennyssäätä ei siksi ole näköpiirissä täällä, ja myös Länsi-Siperiassa vallitsee tällä viikolla lauha läntinen–lounainen virtaus. Hyönteissyöjät voivat siis kupata paikallaan, eikä arktikalle ole aikaista painetta lähteä.
Ma: Eteläinen tuuli voimistuu navakaksi, merellä kovaksi, kääntyen päivällä lännestä alkaen WSW-suuntaan. Aamulla leviää lännestä nopeasti laaja sadealue, joka loppuu iltapäivällä myös lännestä alkaen; samalla pilvisyys ohenee ja repeilee. Vastatuuli, sade ja paksu alapilvi tappavat muuton.
Ti: Aamulla ja illalla on enimmäkseen kohtalaista, merellä ja päivällä navakkaa länsituulta, selkeää-puolipilvistä ja poutaa; illalla pilvisyys lisääntyy. Muuten on melko hyvä muuttosää, mutta vastatuuli jarruttelee sitä. Virtaus- ja sääoloiltaan päivä muistuttaa kovasti tätä päivää, mutta yli kilometrin korkeudessa on ainakin aamupuolella enemmän WNW-tuulta, joten menohaluisilla kurjilla on ajoittain kohtalaiset olot, kun niitä tänäänkin kerran meni. Ma–ti-yönä hyönteissyöjätulppa pääsee vähän purkautumaan, ja samalla uudet tulijat pudottautuvat puistoihin ym.
Ke: Hyvin lämmintä ilmaa leviää lounaasta. Tuuli on kohtalaista–navakkaa, aamulla lounaasta iltapäivällä WSW:stä. Pilvisyys vaihtelee, on pieni mahdollisuus paksuun merisumuun mutta ei sada.
To, arvio: Reipas lounainen lämmin virtaus jatkuu. Lännestä lähestyy heikko kylmä rintama, mikä voi aiheuttaa joitakin kuuroja. Ke ja to vastatuuli jarruttelee muuttoja, mutta toisaalta kasaa aamumuuttajia rannikon johtolinjoille.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin