Lintusää 24.–26.9.2018: Odotettavissa peippojen, kurkien, hiirihaukkojen ja monen muun lajin päämuuttoa

Meteorologi Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:
Perjantaina ja tänään oli hyvää peippomuuttoa vastatuulesta huolimatta; perjantaina aivan matalalla WSW rannikolta vähän sisämaahan ja tänään melko korkealla meren yli. Säätutkissa näkyi tänään aamulla miljoonien peippojen laaja kaiku, joka liikkui sivutuulen takia meren yllä etelään–eteläkaakkoon, Viroon. Toki seassa on ollut muutakin, mutta peippo oli arvattavasti vallitseva laji. Nyt muutto vain kiihtyy, sillä ma–ti on kuulas ja viileä luoteisvirtaus, mikä toistuu uudelleen viikon lopulla. Niissä menee monen lajin päämuuttoja kuten peippoja, niittykirvisiä, pajusirkkuja, rautiaisia, kurkia, hiirihaukkoja ja muita petolintuja sekä sepelkyyhkyjä. Samalla pohjoisesta saapuu runsaasti järripeippoja, ensimmäisiä maakotkia, isolepinkäisiä, arktisia hanhia ja vesilintuja (mm. uiveloita ja alleja) sekä ehkä urpiaisia ja tilhiä. Yöllä muuttaa erittäin runsaasti vesilintuja, rastaita, punarintoja ja tiltaltteja. Kertut, kerttuset, leppälinnut, taskut, siepot ja pajulinnut käyvät vähiin. Harvinaisuussää ei ole erityinen.
Ma: Aamulla on heikkoa–kohtalaista länsituulta, joka päivällä kääntyy luoteeseen ja Hangon suunnalla voimistuu navakaksi. Aamulla on melko selkeää ja viileää, päivällä lisääntyvää kumpu- ja kumpukerrospilvisyyttä, joista voi iltapäivällä kehittyä heikkoja kuurojakin. Erinomainen näkyvyys ja muuttosää vallitsee kaikille.
Ti: Enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa luoteistuulta, joka illaksi kääntyy länteen. Verraten selkeää, kuulasta, viileää ja vasta illalla pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen. Oikein hyvä muuttopäivä, mutta lintuja on osittain vaikea löytää ja laskea korkealta sinestä.
Ke: Länsilounaista tuulta, joka aamulla on heikkoa–kohtalaista, voimistuu päivällä navakaksi ja merellä ajoittain kovaksi. Aamun kuluessa lännestä saapuu laaja sadealue, ja sade lakkaa lännestä alkaen vasta iltapäivällä–illalla. Muutossa välipäivä, mutta ti–ke yönä on hyvä pudotussää.
To–La, arvio: Uusi kylmän ilman purkausjakso, jossa tuulee lännen ja pohjoisen väliltä, ajoittain reippaasti. To–pe yön tienoilla kulkee sateinen matalapaine hyvin läheltä eteläpuolelta, mutta nykyisissä ennusteissa ohittaa meidät mereltä. Muuten pilvisyys vaihtelee ja ajoittain tulee kuuroja. Paljon hyvää muuttosäätä, luoteistuulella jopa ns. tyhjennyssäätä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin