Lintusää 6.–8.9.: Säätila on hyvä hyönteissyöjien pudotukselle puistoihin ja saariin

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Suursäätila eli korkeapaine Suomen itäpuolella sekä idän ja etelän välinen lämmin ylävirtaus jatkuvat. Syksyiseen tapaan sumut ja sumupilvet ovat tällaisessa säätilanteessa kovin tavallisia, mikä heikentää muuttoja. Alapilvisyyden määrän sekä sumun paksuuden ja tiheyden ennustaminen oikeaan aikaan ja paikkaan on hyvin vaikeaa. Keskimäärin kuitenkin merellä on aamuisin vähemmän sumua kuin mantereella (tosin tuuli maalta päin siirtää sumun helposti myös saaristoon) ja aamuisin on enemmän sumua kuin iltapäivällä. Pohjoista kuulasta virtausta eli tyhjennyssäätä ei ole näköpiirissä.
Säätila on oikein hyvä heinäkurppien pudotukselle niityille, hyönteissyöjien pudotukselle puistoihin ja saariin sekä harvinaisuuksille, varsinkin idästä ja kaakosta tuleville.
To–la: Mantereella on enimmäkseen heikkoa, merellä kohtalaista pohjoisen ja idän välistä tuulta, lauantaina enemmän idän ja etelän väliltä, sekä vaihtelevaa pilvisyyttä, niin että aamuisin on suuri todennäköisyys yhtenäiselle sumulle tai sumupilvelle. Ajoittain päivällä ja illalla voi olla selkeämpää, mikä taas vauhdittaisi haukkoja ja esimerkiksi kiljukotkalajeja liikkeelle. Torstaina on pieni ja perjantaina-lauantaina, etenkin iltapäivällä sisämaassa, kohtalainen mahdollisuus kuurosateille.
Jatkoarvio: Suursäätila muuttuu ensi viikon alussa tai keskellä, ja tuulinen matalapainetoiminta sekä viileämpi ilmamassa pääsevät lännestä Suomeen.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin