Lintusää 5.–7.10.2018: Lauantaina hyvä muuttosää pikkulintujen aamumuutolle

Meteorologi Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Talvi antaa lyhyen merkin lähestymisestään, kun viime yönä sisämaassa oli pakkasta (Lahti -5°C) ja Pohjois-Suomessa on juuri alkamassa lumipyry. Toissapäivänä valkoposkihanhien pääjoukko siirtyi Venäjältä Suomeen ja eilen oli hiirihaukan päämuutto sekä mahdollisesti sepelkyyhkyn viimeinen iso muutto. Lokakuun tapaan tiaiset muuttavat Hangossa runsaina aamuisin, samoin kuin yöllä hippiäiset, peukaloiset ja punarinnat sekä rastaat. Viileän myötätuulinen muuttosää oli kuitenkin vain tilapäinen, sillä jatkossa leudot lounaan- ja etelänpuoleiset virtaukset vallitsevat (paitsi sunnuntaina).
Pe: Enimmäkseen on navakkaa etelän ja lounaan välistä tuulta, joka päivällä kääntyy lännen puolelle ja heikkenee illaksi vähän. Aamulla sataa yleisesti, mutta sade lakkaa päivällä lännestä alkaen. Samalla sää selkenee. Muutossa on hiljainen välipäivä.
La: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä navakkaa lännen ja lounaan välistä tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa. Muuttosää on melko hyvä erityisesti aamun pikkulinnuille pitkin rannikkoa kohti Hankoa sekä yön pudottautujille saariin ja puistoihin.
Su: Lounaasta lähestyy matalapaine, jonka tarkka reitti (vielä epävarma) vaikuttaa suuresti säähän. Todennäköisesti aamupuolella heikkoa idän ja pohjoisen välistä tuulta, joka päivällä voimistuu pohjoisen puolelta. Pilvistä ja huonoimmassa vaihtoehdossa tulee jatkuvaa sadetta aamulla lännestä alkaen, joka kestää koko päivän. Parhaassa vaihtoehdossa sade alkaa myöhemmin, kestää vähemmän aikaa ja ulottuu vain rannikolle tai jopa sivuuttaa meidät kokonaan eteläpuolelta. Arktikaa voi muuttaa, ja yöllä su–ma on korkeapaineen selänne sekä voimakas yömuuttopurkaus.
Ma–ti, arvio: Lauha ja melko reipas lounaisvirtaus vallitsee. Mahdollisesti ensi viikon lopulla syntyy hieno itäinen ja kaakkoinen harvinaisuussäätila.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin