Lintusäätiedote 11.–13.3.2019: Talvisen kylmä virtaus lamauttaa muuton

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kevätmuutto alkoi tänä vuonna aikaisin helmikuussa, kun lämpimät länsituulet vallitsivat sulkukorkeapaineen vaikutuksesta. Sen jälkeen yksi vesisadepäivä ja muutama kaunis länsituulipäivä on tuonut lähinnä lisää kiuruja. Muuttajien nopeaa yleistymistä voisi suosia jo pitkään lähes lumettomana ollut Etelä-Ruotsi ja Baltia. Näin ei kuitenkaan tapahdu, koska Suomessa on liikaa lunta maastossa, mikä näkyy mm. kiurujen kasaantumisena aika isoiksi parviksi pälvipaikoille. Lumi siis suosii lepäilevien lintujen näkemistä harvoilla sulilla paikoilla, mutta antaa väärän kuvan muuton yleisestä voimakkuudesta.

Lähipäivinä on talvisen kylmää pohjoisen–luoteenpuoleista virtausta, mikä lamauttaa muuton.

Ma–ti: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä lännessä navakkaa-kovaa pohjoisen ja luoteen välistä tuulta, maanantaina enimmäkseen pilvistä ja yleisesti lumikuuroja, tiistaina vähitellen selkenevää ja vain vähän lumikuuroja. Päivällä on nollakeliä, aamulla pakkasta enimmillään 6-12 astetta; muutto on vähäistä.

Ke: On kylmä ja heikkotuulinen pakkasaamu, päivän kuluessa kaakonpuoleinen tuuli voimistuu vähitellen ja pilvisyys tihenee lännestä alkaen, muutto on heikkoa.

Loppuviikon arvio: Sää lauhtuu, on pilvistä, tuulista ja ajoittain lumi- tai räntäsadetta, ehkä vesisadetta. Lauhtuminen ei näillä näkymin ole roimaa, ja tuuli on ainakin aluksi edelleen kaakon puolelta. Alkukevään lajien (kiuru, töyhtöhyyppä, harmaalokki, varis, uuttukyyhky, telkkä, isokoskelo, joutsenet) muutto piristyy, mutta ei todennäköisesti repeä voimakkaaksi.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin