Tringan lintutilannekatsaus – maaliskuun loppupuoli

Metsäviklo. Kuva: Micha Fager

Edellisen katsauksen jälkeen kevät on ottanut suuren harppauksen eteenpäin. Ensihavainnot saatiin jaksolla reilusta 20 lajista, mm. risti-, jouhi- ja lapasorsasta, kuovista, kapustarinnasta, tyllistä, metsäviklosta, selkälokista, luotokirvisestä, kangaskiurusta ja tiltaltista.

Metsä- ja tundrahanhilla on ollut käynnissä jo kovaa muuttoa. Tähän mennessä suurin päiväsumma laskettiin 21.3., kun Porkkalassa muutti yhteensä 4147 hanhea, lähes kaikkien määritettyjen ollessa ansereita. 27.3. Hangon lintuasemalla muutti 7096 haahkaa ja Kirkkonummen Salftjärdenillä samana päivänä 60 hiirihaukkaa. Hyviä muuttosummia olivat myös mm. Haliaksella 25.3. lasketut 178 kurkea ja 24.3. ynnätyt 226 kulorastasta.

Uudenmaan parhailla levähdysalueilla laiduntaa parhaillaan tuhansien anser- eli harmaahanhien kerääntymiä. Vihdin Vanjärvellä laskettiin enimmillään paikallisena 3300 metsähanhea ja Nurmijärven Lepsämässä 2500 tundrahanhea. Muita korkeita paikallismääriä olivat mm. 638 kanadanhanhea Raaseporin Prästkullassa, 10 000 allia Porkkalassa, 1040 tukkasotkaa Tammisaaren Ramsholmenilla, 73 riskilää Inkoon Sommarnilla, 90 harmahaikaraa Tammisaaren Stadsfjärdenillä, 190 hemppoa Helsingin Haltialassa ja 300 pulmusta Kirkkonummen Danskarbyssä. Haliaksella vietettiin 23.3. pudotuskelissä sumuista mutta hyvää lintupäivää, ja päiväsummiksi ynnättiin tällöin mm. 80 punarintaa, 7 peukaloista, 7 rautiaista, 119 hippiäistä ja 23 punakylkirastasta.

Myös harvinaisuuspuolella meno on vilkastunut selvästi. Viime viikkojen kovimmat rariteetit olivat isohaarahaukat, joita havaittiin Tringan alueella tulkintatavasta riippuen 2-3 yksilöä. Ensimmäinen lintu muutti 17.3. Helsingin läpi itään. Kenties sama lintu palasi 25.3. samaa reittiä takaisin länteen vietettyään viikon Porvoon suunnalla. Myös Raaseporissa havaittiin isohaarahaukka 24.3.

Muita harvinaisuuksia olivat mm. Hangon Täktomissa viikon viihtynyt mustapäätasku, Viikin pelloilla muutaman päivän pyörinyt nokivaris, pikkukajava Porkkalassa, lapinpöllö Lohjalla ja virtavästäräkki Helsingissä. Kyhmyhaahkasta tehtiin havaintoja Hangossa, Kirkkonummella ja Helsingissä, todennäköisesti 4-6:sta eri koirasyksilöstä.

Ensihavainnot tehtiin myös jalohaikarasta (4 yksilöä) ja mustaleppälinnusta. Pikkujoutsenia ja lyhytnokkahanhia on havaittu runsaasti, molempia useita kymmeniä yksilöitä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin