Lintusäätiedote 17.–19.4.2019: Korkeapainesää jatkuu, pääsiäiseksi luvassa hyvä virtaus muutolle

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Korkeapainesää jatkuu todennäköisesti ainakin noin viikon verran. Perjantaina on tuulen takia huonompi muuttosää, mutta pääsiäisenä virtaustilanne muuttuu oikein hyväksi muutolle. Todennäköisesti kurjilla on jäljellä enää 0-1 hyvää muuttoa Uudellamaalla, mahdollinen viimeinenkin lännestä kaukaa.

Ke–to: Heikkotuulista ja selkeää, rannikolla iltapäivällä merituulta. Hyvä muuttosää, mutta lintuja on vaikea löytää korkealta, siniseltä taivaalta.

Pe: Pilvistyvää mutta poutaa ja kohtalaista, jopa navakkaa luoteistuulta, mikä hiljentää muuttoa.

La-ma, arvio: Perjantaina kulkee Suomen itärajaa etelään ns. kylmän ilman pisara eli ylämatala, joka aiheuttaa tilapäisen viileän pohjoisvirtauksen, pilvistymisen ja mahdollisesti jopa vähän sadetta pe–la vaihteessa. Pisaran oikean reitin ennustaminen on vaikeaa, mutta tämänhetkisissä ennusteissa se väistyy etelään lauantaina, jolloin pohjoistuuli heikkenee ja selkeä korkeapaine palaa, mutta sen painopiste on Suomen itäpuolella. Vaikka varsinaista kuumaa putkea ei vielä synny etelästä Suomea kohti, virtaus on nykyistä paljon parempi muuton edistymiselle ja harvinaisuuksien tulolle, etenkin kaakosta. Tämä sillä edellytyksellä, että pisara ei tee jotain muuta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin