Israelin retki 26.2.-5.3.2020

Petro Pynnönen (teksti ja kuvat, joissa ei kuvaajaa mainittu)

Edellistalven retken innoittamina lähdimme uudelle seikkailulle linturikkaisiin maisemiin. Tällä kertaa ajankohdaksi oli valikoitunut hieman myöhäisempi ajankohta, helmi-maaliskuun vaihde. Aika valikoitui sen perusteella, että tähän aikaan säät ja luonnon tila ovat jo keväisemmät, mutta lähes kaikki talvehtivat linnut ovat edelleen paikalla. Tämä toteutuikin hienosti, sillä vastaavaa kukkaloistoa ja lintujen laulua ei havaittu vielä helmikuun alun retkellä. Loppuretkestä havaittiin jo useita muuttolintulajeja. Edellisessä retkikertomuksessa https://www.vanha.tringa.fi/2019/03/tringa-pohjois-israelissa-5-11-2-2019/ kerrotaan yleisesti alueen linnustosta, tässä alla tämän retken päiväkirjakirjoitukset:

26.2.

Lähtö Helsinki-Vantaalta iltakoneella klo 19.50. Seitsemän hengen seurueemme saavuttua kentälle, saimme epämiellyttävän uutispläjäyksen päin kasvoja: meille kerrottiin että laukut eivät lähde tänään yhdellekään lennolle niiden käsittelijöiden ulosmarssin vuoksi! Vain käsimatkatavarat sai ottaa mukaan. Alkoi armoton pakkaaminen terminaalin lattialla, sillä käsimatkatavaroihin piti saada mahtumaan kaikki tarvittava. Lyhyiden mutta tiukkojen neuvotteluiden jälkeen saimme ottaa lisäksi jalustat käsimatkatavaroihin, joten osa sai kaiken tarvittavan sittenkin mukaansa. Selvisipä sekin, että teleskooppipampulta näyttävä staijikeppi on ihan ok käsimatkatavaroissa. Osa joutui lähtemään viikon retkelle pikku repun kanssa. Yksi meistä oli mennyt juuri hetkeä aikaisemmin sisään, joten hänellä ei ollut edes mahdollisuutta pakata tavaroitaan käsimatkatavaroihin. Mm. jalusta jäi häneltä Helsinkiin. No, matkaan sentään päästiin. Ehdin lähettää viestin israelilaiselle kaverilleni, josko häneltä saisi yhtä jalustaa lainaksi. Vastausta en ehtinyt odottaa kun astuimme koneeseen. Tel Avivin päässä yllätys oli suuri kun hihnalta tuli sittenkin osa matkalaukuista. Ulosmarssi oli kestänyt noin tunnin, juuri meidän lähdön ajan! Puolet porukasta jäi edelleen ilman tavaroitaan. Kentällä meni aikaa katoamisilmoitusten kanssa, ja hotellille nukkumaan päästiin tämän takia vasta pikkutunneilla.

27.2.

Viivästyneistä unista huolimatta kaikki olivat aamulla urheasti klo 6 aulassa valmiina puistokävelylle. Tällä kertaa olimme päättäneet, että ilman naamiokottaraista emme puistosta poistu. Alueen peruslajistoa, kuten priinioita, arabianbulbuleita ja isopurppuramedestäjiä näkyi heti. Ihanan keväinen sää helli väsyneitä jäseniämme ja lintujen katselu tuntui luksukselta. Hyvin näkyvä osa linnustoa Tel Avivin puistoissa ovat erilaiset c-kategorian lajit, kuten pihamaina, afrikanhanhi, munkkiaratti ja kauluskaija. Niiden kuuluvat äänet kaikuvat jatkuvasti. Naamiokottarainen piileskeli aikansa, mutta niitä löytyi lopulta viisi yksilöä pinnamiesten ja -naisen riemuksi.

Naamiokottarainen (Sturnus burmannicus) Hayarkon Park Kuva: Arto Keskinen, Bamba, Petro ja Yoavin jalusta Kuva: Jouko Olkio, ja
Apterola lownii -lude Maagan Michael 27.2.2020

Yhden jalustan jääminen Helsinki-Vantaalle harmitti, mutta pelastus tilanteeseen oli saapunut jo lentomatkan aikana. Yoav Perlman lupasi lainata jalustan ja oli tehnyt meitä varten lisäksi kuvaohjeet, mistä portista pitää mennä sisään, ja minkä pömpelin takana jalusta odottaa, kun hän ei itse pystynyt olemaan paikalla. Nerokasta! Erityisen tärkeä maininta oli pihalla odottava mastiffin näköinen koira, Bamba, joka kuulemma näyttää pahalta ja haukkuu ärisee pahaenteisesti, muttei pure. Ilman tätä ohjetta olisi ehkä jäänyt jalusta hakematta… Kiitos Yoav, toda! Vain toinen lintuharrastaja voi ymmärtää miten tärkeästä asiasta oli kyse. Iso hatunnosto!

Matka jatkui viimein kohti pohjoista. Ensimmäinen kohteemme oli Maagan Michaelin altaiden eteläpuolella oleva staijikallio, jonka rantakivikossa on aina kahlaajia. Hienossa säässä katselimme rannan aavikko- ym tyllejä ja MM altaiden linturunsautta. Meri oli hiljainen, mutta altaiden puolella oli vilinää: yö-, jalo-, silkki- ja rääkkähaikara löytyivät, pelikaaneja, pikkumerimetsoja, pronssi-iibiksiä, papyryskerttusia, paljon nauru-, kaitanokka-, armenian- ja etelänharmaalokkeja. Lopulta 4 tavallista pulmussirriä rannan kallioiden sirriporukassa ja kaksi kesäpukuista valkosiipitiiraa altailla taisivat olla paikan kiinnostavimmat havainnot. Rannalla vilisi omituisia, siivettömiä, Apterola lownii -luteita.

Kolmen maissa hyvästelimme Välimeren ja lähdimme kohti Arbelin tukikohtaamme seuraavaksi neljäksi yöksi. Matkalla pysähdys Kfar Barukin altailla. Portit olivat lukossa, mutta aidankin takaa reipas retkiryhmämme onnistui kaivamaan kaivatut valkopää-, ja marmorisorsat. Liitohaukka yleistyy kovaa vauhtia edelleen, niitä on ihan kaikkialla!  Illaksi tuttuun Shavit guest houseen, jonka kolmen ruokalajin illallinen oli viedä tajun. Huomenna suuntaamme koko päiväksi Hulaan kurki- ja petolinturetkelle. Kuvia ei juuri kertynyt tänään, mutta huomenna pannaan paremmaksi!

28.2.

Aamukävely ennen aamiaista hienoissa maisemissa Arbelin kylän reunoilla. Kaukana kanjonin yllä näkyi pikkukiitäjiä ja ensimmäinen sinirastas. Samoin näimme retken ensimmäiset kalliotamaanit (Procavia capensis) ja vuorigasellit (Gazella gazella) Arbel 28.2.2020

Aloitimme aamun kävelyllä Arbelin kylän reunamilla. Maisema täällä ylängöllä on luonnostaan avointa kivikkoista nummea, jossa kasvaa hieman piikkipensaita ja runsaasti ruohovartisia kasveja. Kaikkialla kuuluu harmaasirkun helisevä laulunsäe, mustapäätaskuja istuskelee näkyvillä paikoilla ja vuoripyitä kotkottelee eri suunnilla. Arbelin rotkon yllä vilahteli pikkukiitäjiä, kylän reunan puissa piileskeli harakkakäki ja syyriantikkakin nähtiin. Eurooppalaisia peippolintulajeja näkyi runsaasti; peippoja, järri- ja viherpeippoja, tiklejä, hemppoja ja keltahemppoja.

Agamon Hulassa on lintuturistilla helppoa. Vuokrasimme golfkärryt, joita varten koko järven ympäri on tehty noin viiden kilometrin lenkki. Matkanteko oli huomattavan leppoisaa, sillä siirtymät olisivat olleet turhan pitkiä kävellen. 28.2.2020

Herkullisen aamiaisen jälkeen ajoimme suoraan Hulaan lintupaljouden keskelle. Hulan vetonaula on valtava kurkimassa, jonka ympärille on rakentunut melkoinen infra; uusi hieno opastuskeskus, kurkisafareita vedettävillä piilokojuilla, kulkuvälinevuokraamo ja hienot katselupisteet ja asfaltoidut pyörätiet kosteikon ympäri. Vuokrasimme pari golfkärryä ja kiersimme rauhassa koko alueen ympäri. Kurkia näimme ehkä 30.000 yksilöä, osa oli selvästi jo lähtenyt kevätmuutolle. Kaksi keisarikotkaa, kiljukotkia, arohiirihaukkoja, liitohaukkoja, upeat 32 marmorisorsaa, pelikaaneja, paljon haikaroita, pikkumerimetsoja, satoja sorsia, vuorikirvisiä, sitruunavästäräkki jne jne, tosi paljon lintuja! Tyytyväisenä palailimme iltapäivän mittaan takaisin Arbeliin kaikessa rauhassa pysähdellen. Matkalla poimin tienposkesta Bagrada stolida -luteen, josta ei ilmeiseti ole ainoatakaan havaintoa Israelista. Eli Israelinpinna siis! Illalla jälleen kylläisinä nukkumaan sakaalien ulvoessa ulkona.

Tuttavallinen nutria (Myocastor coypus) Hulassa, aamukävelyn kynsihyyppä (Vanellus spinosus) ja paluumatkan Israelinpinna Bagrada stolida -lude. 28.2.2020

29.2.

Päivän teema oli karkauspäivänpinnat, tietenkin! Aamukävely jälleen Arbelin kylän ympäristössä tuotti vain samoja tuttuja lintuja. Aamiaisen jälkeen suuntasimme kohti Golania. Matkalla pysähdyimme Jordan-joen suiston kohdalla. Papyrus- ja silkkikerttuset lauloivat kilpaa ruovikossa, harakkakäet käkättivät ja harjalintu puputti. Mustafrankoliinin raastava räikkä kuului kahdesta suunnasta, mutta itse lintua emme nähneet. Päivän ensimmäiset eliskättelyt kuitenkin nähtiin!

Kuussa käveli villisikoja! Maale Gamla 29.2.2020

Siirryimme ylemmäs ylängölle. Gamlan alapuolisella kanjonilla, Ma’ale Gamlan kohdalla, staijailimme kaikessa rauhassa hyvän tovin. Pian näimme lähirinnettä pitkin hiippailleen neljän villisian seurueen, ja heti perään vanha vuorikotka nousi kuin nousikin Gamlan kanjonin ylle kaartelemaan. Jälleen eliskättelyt läpsyivät! Samoin näkyi arohiirihaukkapariskunta ja retken ensimmäinen hanhikorppikotka. Niitä näkyi myöhemmin päivällä kuusi lisää Gamlan tienvarren haaskalla. Vähissä ovat. Kevät on sen verran edennyt että ensimmäinen punapäälepinkäinenkin nähtiin, samoin viisi käärmekotkaa. Ylängön vesialtaat Naturin lähellä todettiin nopeasti varsin tyhjiksi. Nummella sen sijaan näimme kolme valkoselkätaskua. Kaksi näistä oli naaraita ja vieläpä hyvin erinäköiset, opettavaiset yksilöt. Toinen oli tasaisen ruskeanharmaa, lähes arotaskumainen ja toinen mustakurkkuinen selvästi harmahtavampi. Lintuoppaan siipi-pyrstö-tuntomerkki erona lännensurutaskuun todettiin jälleen kerran paikkansa pitämättömäksi.

Harmaasirkku (Emberiza calandra) Ma’ale Gamla, tuhkakirvinen (Anthus rubescens japonicus) Kfar Ruppin Kuva: Petro Pynnönen/Mauri Hätönen ja hieno karkauspäivän ilta Kfar Ruppinilla 29.2.2020

Iltapäivällä päätimmekin vierailla Bet Sheanin laaksossa, lähinnä Kfar Ruppinin pelloilla. Kävelimme alfalfapelloilla iltaan saakka viiriäisiä, kirvisiä ja arosuohaukkoja ihastellen. Viimeksi mainittuja näkyi 2kv- ja ad koiraat. Tuhkakirvinen löytyi ihmeen helposti. Se oli itse asiassa ensimmäinen kirvinen, jonka tsekkasin langoilla istuvasta kirvisparvesta. Se vasemmanreunimmaisin. Paluumatkalla Arbeliin pimeässä tien ylitti lähietäisyydeltä kaksi shakaalia. Illalla tuli pieni sadekuuro, retken ensimmäinen. Huomisaamulla olisi tarkoitus nousta Hermon-vuorelle. Tämän rennon päivän lajisummaksi tuli 94, kaikki Israelin karkauspäivänpinnoja.

2kv koiras arosuohaukka Kfar Ruppin 29.2.2020 Kuva: Arto Keskinen

1.3.

Menomatkalla Hermonille Golanilla näytti vielä hyvältä. 1.3.2020

Retken neljäs päivä aloitettiin varhain ja lähdimme ajamaan kohti Hermonvuorta ja sen erikoisuuksia. Koko yön kestänyt sade lakkasi sopivasti juuri klo 5 kun lähdimme liikkeelle. Sään piti kirkastua päivällä, mutta mitä ylemmäs pääsimme, sitä ankeammalta sää alkoi näyttämään. Samoin lämpötila putosi sitä mukaa kuin vaihteet vaihtuivat pienemmiksi. Ensimmäisellä kävelyretkikohteellamme oli vielä siedettävä ilma ja viitisen lämpöastetta, mutta lopulta Hermonvuorelle päästyämme olimme sumun ja piiskaavan räntäsateen ympäröimänä ja lämpötila putosi yhteen asteeseen. Lisäksi tajusimme vasta ylhäällä, että tänään vuorelle ei kannata edes yrittää. Autojen jonon pää oli puolessa välissä Hermonintietä. Vaikka ei ollut edes viikonloppu, väkeä oli menossa laskettelemaan tolkuttomasti. Paikalla olisi kannattanut olla tuntia ennen avaamisaikaa. Perinteisellä nakkeli-tiaispaikalla ei pysynyt oikein pystyssä, kun tuuli piiskasi. Käännyimme takaisin ja keskityimme kallionakkelin ja balkanintiaisen etsintään vuoren tuulensuojan puolelta. Melko nopeasti löytyi 16 vuorisirkun parvi ja heti perään kolme säkättävää balkanintiaista. Alas kavutessamme alkoi ylempää kuulua nakkelimaista pulputusta ja viimein löytyi kuin löytyikin kiukkuisen oloinen kallionakkeli kiviltä hyppelemästä. Peukaloinen, rautiainen ja korppi liitettiin samoin retkilistalle ennen kuin sanoimme hyvästit ylängölle ja palasimme alas lämpimään Hulan laaksoon.

Lämpötila oli alimmillaan +1C ja tuuli ja räntäkuurot riesasivat. Jouko ja Arto olivat sitkeitä ja sitkeys palkittiin: aurinko tuli esiin, samoin balkanintiaiset, vuorisirkut ja viimein kallionakkelikin! Majdal Shams, 1.3.2020
Balkanintiainen (Parus lugubris) ja vuorisirkkunaaras (Emberiza cia), Majdal Shams 1.3.2020. Kuvat: Arto Keskinen.

Kibbutz Danin kohdalla tien vieressä oli houkuttelevan näköisiä kala-altaita, joissa olikin paljon haikaroita ja sorsia, mutta mitään sen ihmeempää sieltä ei löytynyt.

Hulan järven tornista näkee lähinnä vain sivuille. 1.3.2020

Ajoimme perille Hulaan, jossa menimme suoraan Nature reserviin lämmittelemään. Paikka on kalpea aavistus siitä, millainen Hulan laakso olisi jos sitä ei olisi kuivattu 50-luvulla. Lisäksi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana järven papyruskasvustot ovat pääosin kuolleet pois. Liekö vesi liiaksi rehevöitynyttä vai mikä on muutoksen aiheuttanut? Lintuja näkyi vielä runsaasti. Järvellä kellui satamäärin nokikanoja ja kymmeniä pikku-uikkuja. Rantojen ruovikkovöissä vilisteli tiltaltteja, ruovikosta kuului välillä pussitiainen ja välillä papyrus- ja silkkikerttusen laulut. Ruokosirkkalintuja suristeli kaksikin ja nutriat kurluttivat ja vinkuivat eri puolilla. Kevät oli tosiaan tulossa. Pääskysiä lenteli sadoittain, seasta löytyi runsaasti räystäspääskyjä ja yksi törmäpääsky. Kattohaikaroita putosi taivaalta n. 700:n parvi yöpymään. Rankan päivän ilta oli mukavan rauhallinen.

Pihamaina (Acridotheris tristis) on kaunis, mutta huonomaineinen vieraslaji ja se on yleistynyt valtavasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Hula Lake 1.3.2020

2.3.

Pohjoisen retkemme alkoi valumaan etelään. Kävimme aamulla laskeskelemassa Genesaretjärven pohjoispään lintuja. Mustakaulauikkuja näkyi 90, valkoposkitiiroja 80 ja vasta retken toinen mustapäälokki. Aamiaisen jälkeen vierailimme Arbelin jyrkänteellä kalliokirvinen ja sinirastas mielessämme. Sinirastaita näkyi heti useita, samoin löytyi kalliokirvispari pienen etsiskelyn jälkeen. Täytyy ihmetellä israelilaisten innokkuutta vierailla kansallispuistoissa. Näin arkipäivänäkin porukkaa riittää satamäärin vähäpätöisenkin oloisiin kohteisiin. Toki Arbel on hienoimmasta päästä Israelin luontonähtävyyksistä. Paikalla tapasimme samalla koneella kanssamme saapuneita suomalaisia. Eivätpä hekään olleet saaneet vielä matkatavaroitaan.

Arbelvuori ja kalliokirvinen (Anthus similis) kuuluvat yhteen. Kalliokirvinen ei ole harvinainen, mutta niitä on aina harvakseltaan ja sen pesimäbiotooppi on usein vaikeasti tavoitettavissa. Vuoren harjanteen reunamilla kisaili ilmeinen pariskunta näitä WP:n alueella hankalasti nähtäviä kirvisiä. 2.3.2020

Hyvästelimme Arbelin ja suuntasimme kohti Kfar Ruppinia ja sen Jordan valley birding centeriä. Linnuista ei tänäänkään ollut pulaa ja sääkin helli, joten mikäs oli ollessa! Matkalla pysähtelimme rennolla otteella, eikä ollut kiire mihinkään. Ensimmäisellä pysähdyksellä näkyi mm. 16 kilju-, 2 aro- ja 1 keisarikotkaa. Kfar Ruppinilla näkyi toistakymmentä kiljukotkaa lisää, muutama tamariskivarpunen, pari peltotulkkua ja paljon alueen muita peruslintuja. Illalla Birding centeriin yöksi. Iltakävelyllä kibbutzin reunoilla näkyi hieno saalisteleva tornipöllö, ja viitisen kyläpöllöstä vihelteli. Kiva ja rento retkipäivä. Huomiselle on jälleen kovemmat odotukset ja rankan tuntuinen ohjelma. Saapa nähdä kuinka käy! Retken lajimäärä nousi 165:een

Peltotulkkuja (Rhodospiza obsoleta) 2.3.2020 Kfar Ruppin

3.3.

Toiseksi viimeinen aamu 3.3. alkoi Kfar Ruppinin peltoaukeilla. Alfalfaniittyjä on kilometritolkulla, joten ei auttanut kuin lähteä ketjukomppaamaan ja toivomaan parasta. Päätargettina oli aasiankiuru, joita varmasti on vielä paikalla. Ja eihän siinä kauaa mennyt kun taivaalta alkoi kuulua hieman sitruunavästäräkkimäistä surahdusta, ja aasiankiuru lensi ylitsemme ja laskeutui peltoon. Maassa sitä ei näissä oloissa voinut nähdä ei sitten millään, mutta lentoon lähtiessä sen näki kohtuullisen läheltä ja taisipa siitä joku kuvankin napata. Pellolla tapasimme paikallisen ornin, Tuvia Kahnin. Oli mukava viimein paiskata kättä, sillä hän auttoi meitä jo edellisvuoden retken lintujen löytämisessä. Lähdimme ajamaan kohti Kuollutta merta. Matkalla kävimme palmumetsikössä Tuvian neuvomalla idänhopeanokkapaikalla, ja sieltä löytyikin pienen hakemisen jälkeen pariskunta. Hankalaksi osoittautunut laji näillä retkillä, mutta nyt viimein onnisti.

Kuolleen meren vuoristot ovat tänä vuonna vihertävät! Sateita on ollut niin paljon, että kaikkialla vihertää ja viljelmät kukoistavat. Muuttolinnuille se tietää helpompaa aavikon ylitystä, kun vettä ja ravintoa on saatavilla. Päivän yksi pääkohde oli Länsirannan puolelta ilmoitettu basalttitasku, mutta paikalle päästyämme siellä odotti vain hämmennys. Olihan siellä mustia taskuja, joilla oli musta kärkivyö pyrstössä, mutta jokin oli ’terribly wrong’. Olemukseltaan linnut olivat kuin nuoria kalottitaskuja, mutta pyrstössä oli usealla yksilöllä liikaa mustaa. Yhtään valkolakkista paikalla ei nähty, eikä yhtään nähty niin hyvin, että olisi saatu ikä määritettyä. Linnut olivat ainakin päälaelta kiiltävän mustia ja ne lauleskelivat ahkerasti. Valkoisia siipisulkien tyviä ei havaittu yhdelläkään. Alempana rinteessä näimme heti perään tavallisen nuoren kalottitaskun. Päätettiin jättää laji auki. Outo tapaus…! Pyydettiin paikallisia käymään tsekkaamassa paremmalla ajalla mistä on kyse.

Kalotti?tasku (Oenanthe leucopyga?) soidinlennossa. Paikalta oli ilmoitettu basalttitasku, mutta määrittämättä nämä meiltä jäi. Jotain mystistä näissä taskuissa oli, koska useammalla kuin yhdellä oli musta kärkivyö pyrstössä, eikä yhdelläkään ollut valkoista päälakea. Mezukei Dragot 3.3.2020 Kuva: Arto Keskinen

Aavikolta saimme listallemme lukuisia retkenpinnoja, joista parhaat olivat varmastikin kalliosirkku ja kyproksenkerttu. Jälkimmäisiä oli Wadi Mishmarissa ainakin 7. Muuttolinnuista näimme ensimmäisiä: mustakurkkukerttu, vaaleakultarinta, punapäälepinkäinen etc.

Illalla, auringon laskettua tapasimme Barak Granitin, joka oli tullut paikalle vetämään meille nuubiankehrääjä- ja aavikkopöllöretken. Ensimmäinen kehrääjä kuultiin jo ennen kibbutsia, ja sisällä niitä näkyi pari lisää. Samoin aavikkopöllö löytyi lähes heti kun pääsimme perille, ja saimme ihailla upeassa kuutamossa wadin sisällä aavikkopöllöpariskunnan huutelua ja kuhertelua kallioseinämällä. Olimme todella onnekkaita, sillä molemmat lajit löytyivät helposti ja kello oli vasta puoli kahdeksan! Illaksi ajoimme Ezuziin Egyptin rajalle. Matkalla päivän illallinen proosallisesti mäkkärissä. Perillä Ezuzissa Studio Tobianassa odotti kaksi meidän matkalaukuistamme, jotka Finnair oli toimittanut päivällä. Yksi vielä uupuu.

Syyriantikkapari (Dendrocopos syriacus) Kfar Ruppin Kuva: Arto Keskinen, keisarikotka (Aquila heliaca) Mezukei Dragot, kyproksenkerttunaaras (Sylvia melanothorax) ja pikkumehiläissyöjä (Merops orientalis) Wadi Mizhmar. 3.3.2020

4.3.

Aamu Nizzanassa 4.3.2020 Kuva: Mauri Hätönen

Muutama tunti unta palloon ja aavikolle! Olimme Nizzanan puoliaavikolla tutulla junavaunulla puolisen tuntia ennen auringonnousua. Oli kylmää, mutta aivan tyyntä, joten saatoimme seisoskella avoimesti vanhalla junaradanpohjalla ja kuunnella ja kiikaroida ympäristöä. Junanvaunu on hyvä tuulensuoja tarvittaessa.

Ensin kuului vain töyhtökiurujen viheltelyä, mutta pikku hiljaa alkoi tapahtumaan. Ensin Tuomas löysi idänkaulustrapin soidintelemasta, sitten kuului kaukaista susimaista ulvontaa. Pikku hiljaa kuoroon liittyi muita ääniä ja kun aurinko viimein nousi, se sai taskut ja muut linnut tupsahtamaan kuin tyhjästä esiin. Arotaskuja näkyi yhtäkkiä kymmenkunta, samoin pari aavikko- ja valkoselkätaskua. Yksinäinen susi jolkotteli suoraviivaisesti pohjoiseen, ja pian niitä näkyi pari lisää matkalla toiseen suuntaan. Arabiantimalit kantoivat pesärisuja, ja puskissa vilahteli jonkin verran kaukaisia Sylvioita. Kun lämpöväreily kävi liialliseksi, palasimme Ezuzin kylään retkelle. Matkalla tien vieressä näkyi hieno minervanpöllöpariskunta.

Ezuzissa, aivan majapaikkamme vieressä, on talvehtinut kashmirinuunilintu ja taigakirvinen, joita menimme tietysti etsiskelemään. Pusikossa kävellessämme taivaalta kuului jouhihietakyyhkyjen ääniä, jolloin kävelimme taas takaisin kylälle niitä varten tehdylle juomapaikalle. Tälläkin kertaa vettä on satanut niin paljon, ettei yksittäinen juomapaikka houkuta lintuja. Palasimme nopeasti takaisin koluamaan kaikessa rauhassa metsäistä notkelmaa ja tällä kertaa kashmirinuunilintu löytyikin äänestä. Taigakirvistä ei vain millään löytynyt, mutta juuri ennen poistumistamme löysimme yhdestä puusta päivehtivän persianpöllösen! Laji lienee varsin kova Nizzanassa, sillä ainakaan ebirdissä siitä ei ole sieltä päinkään yhtään havaintoa. Cafe Ezuzin herkullistakin herkullisemman klo 11 brunssin jälkeen suuntasimme kohti Negeviä. Tsekkasimme Nizzanan altaat kaiken varalta, ja olihan siellä vielä yksi ruovikkoinen pieni allas jäljellä. Mitään mainittavaa sieltä ei kuitenkaan löytynyt. Seuraava kohde oli syyrianhemppojen yöpymispaikka Telalimin lähellä, mutta merkitys sanalle yöpymispaikka selvisi oppaalle vasta paikan päällä. Ei sellaiseen paikkaan keskellä päivää kannata mennä, ihan vain vinkiksi jatkossa… No, me jatkoimmekin etelään Sde Boqeriin ja Ben Gurionin hautapaikalle, jossa kiersimme hieman peltoja täplähietakyyhkyn toivossa. Keli oli ihanan kesäinen: +27 ja pilvetön taivas. Kaksi lentävää täplähietakyyhkyä onnistuimme näkemään, samoin joitakin hanhi- ja pikkukorppikotkia. Retken lopetus tehtiin rennosti syyrianhemppopaikalla. Mutta vaikka nakotimme siellä pari tuntia aina auringon laskuun saakka, ei paikalle tullut muutamaa viherpeippoa enempää yöpyjiä. Syyrianhempoilla on kuulemma paha taipumus viettää viikko pari jossain paikassa, ja kadota taas.

Persianpöllönen (Otus brucei) 4.3.2020 Ezuz Kuva: Arto Keskinen

Pakkasimme paikalla tavarat matkakuntoon ja ajoimme suoraan Yoav Perlmanille palauttamaan hänen ekana päivänä Maurille lainaamansa jalustan. Yoav kertoili olevansa yhtä hämmentynyt niistä ”basalttitaskuista” kuin mekin ja näytti unkarilaisen kaverin niistä ottamia kuvia. Yoav ei ole kuulemma koskaan nähnyt sellaista pyrstöä kalottitaskulla. Kävimme Yoavin vinkistä syömässä läheisessä Bilu Grillissä, ja sitä voi todellakin suositella! Ulospäin siitä ei näy kuin hepreankielisiä tekstejä, mutta sisällä palvelu ja ruokalistat toimivat sujuvasti englanniksi. Yöksi kentälle, jossa viimeinenkin matkalaukku oli siirretty suoraan paluukoneeseen. Yölento meni normaalisti, ja kuudelta oltiin takaisin räntäisellä Helsinki-Vantaalla. Kiitos osallistujille, jotka teitte kokeneina matkailijoina tästä retkestä mukavan kokemuksen oppaallekin. Thank you Barak, Tuvia and Yoav for you kind help during the trip, and especially to Yoav for the ingenious instructions how to find the tripod!

RETKEN LAJILISTA 27.2.-4.3.2020:

Laji                                                                          YHT (197 lajia)

pikku-uikku Tachybaptus ruficollis                   269

silkkiuikku Podiceps cristatus                                3

mustakaulauikku Podiceps nigricollis              125 etenkin Lake Kinneret (Genesaretinjärvi)

merimetso Phalacrocorax carbo                       616

pikkumerimetso Phalacrocorax pygmeus     265

pelikaani Pelecanus onocrotalus                      109

yöhaikara Nycticorax nycticorax                       40

rääkkähaikara Ardeola ralloides                        2

lehmähaikara  Bubulcus ibis                                240

silkkihaikara Egretta garzetta                                59

jalohaikara Egretta alba                                        173

harmaahaikara Ardea cinerea                            445

ruskohaikara Ardea purpurea                            6

mustahaikara Ciconia nigra                                 105

kattohaikara Ciconia ciconia                                1384      kevätmuuttoa

pronssi-iibis Plegadis falcinellus                        500

kapustahaikara Platalea leucorodia                 35

afrikanhanhi Alopochen aegyptiacus              7                           Tel Aviv

ristisorsa Tadorna tadorna                                  4                           Hula-järvi

haapana Anas penelope                                      547

harmaasorsa Anas strepera                                200

tavi Anas crecca                                                       330

sinisorsa Anas platyrhynchos                              638

jouhisorsa Anas acuta                                           47

heinätavi Anas querquedula                              1/                         Ashalim reservoir 3.3.

lapasorsa Anas clypeata                                       273

marmorisorsa Marmaronetta angustirostris     34 2ex Kfar Barukh 27.2., 32ex 28.2. Agamon Hula

punasotka Aythya ferina                                     222

ruskosotka Aythya nyroca                                   27

tukkasotka Aythya fuligula                                  111

valkopääsorsa Oxyura leucocephala                1         27.2. /1 Kfar Barukh

haarahaukka Milvus migrans                              1730

Pikkukorppikotka Neophron percnopterus      5      4.3. Ein Avdat area

hanhikorppikotka Gyps fulvus                           13

merikotka Haliaetus albicilla                               1         28.2. Agamon Hula

käärmekotka Circaetus  gallicus                        7

ruskosuohaukka Circus aeroginosus               80

sinisuohaukka Circus cyaneus                            3

arosuohaukka  Circus macrourus                      2              29.2. Kfar Ruppin

varpushaukka Accipiter nisus                            9

hiirihaukka       Buteo buteo                                26

arohiirihaukka  Buteo rufinus                          11

kiljukotka         Aquila clanga                            46  2.3. n. 30 ex Bet Shean Valley

keisarikotka     Aquila heliaca                              4

arokotka           Aquila nipalensis                        2

pikkukotka       Hieraetus pennatus                  3

vuorikotka       Hieraetus fasciatus                    1

kalasääski         Pandion haliaetus                      6

tuulihaukka     Falco tinnunculus                       136

ampuhaukka   Falco columbarius                      1    3.3. 1 ex Kfar Ruppin

muuttohaukka Falco peregrinus                       2

liitohaukka Elanus caeruleus                              29

vuoripyy Alectoris chukar                                    54

aavikkopyy Ammoperdix heyi                           5

mustafrankoliini Francolinus francolinus       2

viiriäinen Coturnix coturnix                               12

luhtakana Rallus aquaticus                                  1

liejukana Gallinula chloropus                             80

nokikana Fulica atra                                       2100

kurki Grus grus                                        30715  n. 30.000 ex 28.2. Agamon Hula

idänkaulustrappi Chlamydotis mcqueenie   3

pitkäjalka Himantopus himantopus                 37

avosetti Recurvirostra avosetta                        35

paksujalka Burhinus oedicnemus                     5

mustajalkatylli  Charadrius alexandrinus         3

tylli Charadrius hiaticula                                   60

aavikkotylli Charadrius leschenaultii                7

tundrakurmitsa Pluvialis squatarola                7

kynsihyyppä Vanellus spinosus                         230

pulmussirri Calidris alba                                        4             27.2. Tel Taninim

pikkusirri Calidris minuta                                      10

suosirri Calidris alpina                                            30

suokukko Philomachus pugnax                         30

taivaanvuohi Gallinago gallinago                       11

mustapyrstökuiri Limosa limosa                        2

punajalkaviklo Tringa totanus                            15

lampiviklo Tringa stagnatilis                                5

valkoviklo Tringa nebularia                                  3

metsäviklo Tringa ochropus                                12

liro Tringa glareola                                                  2

rantasipi Actitis hypoleucos                                7

karikukko Arenaria interpres                           10

naurulokki Larus ridibundus                               9500

kaitanokkalokki Larus genei                                115      15 ex Lake Kinneret

etelänharmaalokki Larus michahellis              3

armenianlokki Larus armenicus +sp                525

mustapäälokki Larus ichtyaetus                        2

valkoposkitiira Chlidonias hybrida                    95

valkosiipitiira Chlidonias leucopterus              2      27.2. 2 ex Maagan Michael

täplähietakyyhky Pterocles senegallus          2

jouhihietakyyhky Pterocles alchata                 25

pulu Cloumba livia                                               +

turkinkyyhky Streptopelia decaocto               +

palmukyyhky  Streptopelia senegallus           +

kauluskaija Psittacula krameri                          70

munkkiaratti Myiopsitta monachus                 15

harakkakäki Clamator glandarius                      8

tornipöllö Tyto alba                                                1

minervanpöllö Athene noctua                          2

aavikkopöllö Strix hadorami                               2                           3.3. Dead Sea

kyläpöllönen Otus scops                                      6

persianpöllönen Otus brucei                              1 4.3. 1 ex Ezuz

tervapääsky Apus apus + sp                               155

vaaleakiitäjä Apus pallidus                                  7

alppikiitäjä Apus melba                                        2

pikkukiitäjä Apus affinis                                    29

nuubiankehrääjä Caprimulgus nubicus          3                   3.3. Neot Hakikar

pikkumehiläissyöjä Merops orientalis            14

smyrnankalastaja Halcyon smyrnensis           44

kuningaskalastaja Alcedo atthis                        6

kirjokalastaja Ceryle rudis                                   65

harjalintu Upupa epops                                       23

syyriantikka Dendrocopos syriacus                  18

aavikkokiuru Ammomanes deserti                  11

töyhtökiuru Galerida cristata                             145

kangaskiuru Lullula arborea                                14

kiuru Alauda arvensis                                            7

aasiankiuru Alauda gulgula                                  1            3.3. 1 ex Kfar Ruppin

törmäpääsky Riparia riparia                                1

afrikankalliopääsky Ptyonoprogne fuligula   8

haarapääsky Hirundo rustica                              802

ruostepääsky Hirundo daurica                           23

räystäspääsky Delichon urbicum                      290

kalliokirvinen Anthus similis                                2                           2.3. Mt Arbel

niittykirvinen Anthus pratensis                         34

lapinkirvinen Anthus cervinus                           41

vuorikirvinen Anthus spinoletta                       12

tuhkakirvinen Anthus rubescens                     1                      29.2. Kfar Ruppin

virtavästäräkki Motacilla cinerea                      3

västäräkki Motacilla alba                                  617

sitruunavästäräkki Motacilla citreola               1                   28.2. Agamon Hula

arabianbulbuli Pygnonotus xanthopygos      25

peukaloinen Troglodytes troglodytes            3

rautiainen Prunella modularis                           1

punarinta Erithacus rubecula                          29

sinirinta Luscinia svecica                                    8

mustaleppälintu Phoenicurus ochruros         9

mustapäätasku Saxicola rubicola                      70

arotasku Oenanthe isabellina                            10

aavikkotasku Oenanthe deserti                        2

valkoselkätasku Oenanthe finchii                    5

kalottitasku Oenanthe leucopyga                    5

mustapyrstötasku Oenanthe leucura             10

sinirastas Monticola solitaria                              6

mustarastas Turdus merula                                51

laulurastasTurdus philomelos                            29

silkkikerttunen Cettia cetti                                  17

heinäkerttu Cisticola juncidis                              6

priinia Prinia gracilis                                             +

aavikkokerttu Scotocerca inquieta                  3

ruokosirkkalintu Locustella luscinioides         4

osmankäämikerttunen Acrocephalus melanopogon 1         1.3. Hula Lake

papyruskerttunen Acrocephalus stentoreus  14

rytikerttunen Acrocephalus scirpaceus         2

vaaleakultarinta Hippolais pallida                     1

pensaskerttu Sylvia communis                          18

hernekerttu Sylvia curruca                                  15

samettipääkerttu Sylvia melanocephala       32

kyproksenkerttu Sylvia melanothorax           7           3.3. Wadi Mizhmar

mustakurkkukerttu Sylvia rueppelli                1            3.3. Wadi Mizhmar

mustapääkerttu Sylvia atricapilla                      19

tiltaltti Phylloscopus collybita                             138

kashmirinuunilintu Phylloscopus humei        1                           4.3. Ezuz

arabiantimali Turdoides squameiceps            10

balkanintiainen Parus lugubris                           3                   1.3. Majdal Shams

talitiainen Parus major                                          40

kallionakkeli Sitta neumayeri       1                   1.3. Majdal Shams

pussitiainen Remiz pendulius                             6

isopurppuramedestäjä Nectarinia ocea        33

punapäälepinkäinen Lanius senator               4

isolepinkäinen Lanius excubitor                        15

närhi Garrulus glandarius                                     37

naakka Corvus monedula                                    151

mustavaris Corvus frugilegus                              17

varis Corvus cornix                                                 10

korppi Corvus corax                                               2

arokorppi Corvus ruficollis                                   30

lyhytpyrstökorppi Corvus rhipidurus              20

pihamaina Acridotheres tristis                           +

naamiokottarainen Sturnus burmannicus    5                           27.2. Tel Aviv

kottarainen Sturnus vulgaris                              78

rotkorakkeli Onychognathus tristramii           32

varpunen Passer domesticus                          +

pajuvarpunen Passer hispaniolensis               50

tamariskivarpunen Passer moabiticus            4                       2.3. Kfar Ruppin

idänhopeanokka Lonchura malabarica           2                    3.3. n. Beit Harava

peippo Fringilla coelebs                                        402

järripeippo Fringilla montifringilla                     14

keltahemppo Serinus serinus                              49

viherpeippo Carduelis chloris                             176

tikli Carduelis carduelis                                         41

hemppo Carduelis cannabina                             27

peltotulkku Rhodospiza obsolata                     2                      2.3. Kfar Ruppin

kalliosirkku Emberiza striolatum                       1                    3.3. Ein Gedi Spa

vuorisirkku Emberiza cia                                    16                 1.3. Majdal Shams

pajusirkku Emberiza schoeniclus                      2            27.2. Maagan Michael, 28.2. Agamon Hula

harmaasirkku Emberiza calandra                      286

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin