Lähipäivien lintusää: Muutto- ja harvinaisuussää paranee viikonloppua kohti, kun virtaus kääntyy vähitellen itäiseksi

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Olemme lähipäivinä vuodenaikaan nähden harvinaisen lämpimän ilman sektorissa eli eteläisessä–kaakkoisessa kuumassa putkessa. Vahinko vain, että syksyllä kovin harva lintuyksilö haluaa lentää pohjoiseen. Vastavirtaus on sinänsä melko heikko, eikä estä muuttoa – kasaa vain aamumuuttajia rannikolle ja on yömuuttajille pudotussäätä erityisesti, jos yöllä kehittyy aina vaikeasti ennustettavia sumupilvialueita. Muutto- ja harvinaisuussää paranee viikonloppua kohti, kun virtaus kääntyy vähitellen itäiseksi. Voisi tulla lajeja idän ja kaakon manneralueilta (vaikkapa pronssi-iibiksiä ja aavikkokerttuja). Barentsinmeren rannoilla on lämmintä lounaisvirtausta, joten arktisia muuttopurkauksia sieltä ei ole odotettavissa.

Mainitsen vielä, että viime viikon kurkien valinnat eivät yksikäsitteisesti todista, että ne ennustavat sään. Pelkästään kurkien valtava halu lentää pohjoistuulessa, kunhan vai sellainen tulee, voi myös selittää havaitut muutot. Lähiaikoina ei kurkisäätä tule.

To: Heikkoa–kohtalaista etelätuulta, vaihtelevaa melko vähäistä pilvisyyttä, paitsi aamulla on mahdollisuus sumupilveen ja etenkin Hangon suunnalla koko päivän ukkosluonteisiin kuuroihin. Hieman utuista ja hyvin lämmintä (yli 20 astetta sisämaassa). Yömuuton pudotussäätä ja hyvää aamumuuton sekä haukkojen näkymissäätä.

Pe: Aamulla heikkoa–kohtalaista etelätuultatuulta, joka päivällä kääntyy kaakon puolelle. Pilvisyys vaihtelee ja on runsaampaa kuin torstaina; koko päivän ajan tulee harvakseltaan ukkosluonteisia kuuroja tai heikkoa sadetta. Jos ei kehity matalia alapilviä, muuttosää on kuin torstaina, mutta huonompi petolinnuille ja parempi pudotus yön linnuille.

La: Heikkoa–kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa kaakonpuoleista tuulta, pilvisyys on vähäisempää kuin edellisinä päivinä, on poutaa ja pudotus-, muutto- sekä harvinaisuussää mainio.

Su–ma, arvio: Kuuma itävirtaus puhaltaa kohtalaisesti-navakasti suoraan Kazakstanista, selkeää–puolipilvistä ja poutaa sekä melko hyvä näkyvyys. Muuttosää on edelleen hyvä, ja harvinaisuussää erittäin hyvä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin