Lähipäivien lintusää: Pitkä itäinen virtaus on otollinen harvinaisuuksille ja muuton näkymiselle Suomenlahden niemissä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viime yönä aukesi Vienanmereltä reipas koillistuuliputki Pohjois-Suomeen, joka loppuu huomenna. Siihen liittyviä kiinnostavia muuttopurkauksia en ole huomannut toistaiseksi Tiirassa. NNE-virtaus ulottui eilen ja tänään myös Pohjanmaan rannikolle, mutta siellä on ollut sateista ja sumupilviä, eivätkä kurjet ole lähteneet. Parina edellisenä yönä ja aamuna on Etelä- ja Keski-Suomessa ollut oikein kovaa muuttoa säätutkissa, etelässä tuulen painamana paljolti Ahvenanmaan kautta Ruotsiin, mutta myös Suomenlahden yli Viroon (mm. sepelkyyhkyjä).

Itäinen–kaakkoinen virtaus (huomisen jälkeen vain melko lämmintä, ei enää poikkeuksellisen lämmintä) näyttäisi jatkuvan koko viikon, mahdollisesti ensi viikonlopun ylikin. Tällainen pitkä virtaus on otollinen harvinaisuuksille ja muuton näkymiselle Suomenlahden niemissä. Koillisessa olevan korkeapaineen läpi pitäisi alkaa pikkuhiljaa tulla lisää arktista hanhi- ja vesilintumuuttoa, vaikka olosuhteet ovatkin leudot ja vastatuuliset Barentsinmeren alueella. Tämän hetken ennusteissa myös retkeilysää on hyvä, koska koko viikolla ei juuri näyttäisi satavan eikä olevan koleaa.

Ma: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä päivällä ajoittain navakkaa itätuulta, joka on selvästi heikompi ma–ti yönä kuin su–ma yönä. Sisämaassa voi kehittyä aamuksi sumupilviä, mutta muuten on lämmintä ja selkeää. Sangen hyvä muuttosää vallitsee kaikille, mutta viime päivinä on muuttovarastoa jo tyhjennetty kovasti, joten meno hiljenee vähitellen.

Ti: Heikkoa–kohtalaista idän ja kaakon välistä tuulta. Vaihtelevaa pilvisyyttä, joka lisääntyy iltaa kohti, mutta sadetta tulee korkeintaan ihan vähän. Muuttosää on edellisiä päiviä huonompi, etenkin petolinnuille ja, jos alapilvi on hyvin matalalla tai tihkusateinen, muukin muutto lamautuu. Öisin on kuitenkin erinomaista pudotus- ja harvinaisuussäätä.

Ke: Heikkoa idänpuoleista tuulta, puolipilvistä–pilvistä ja mahdollisesti joitakin kuuroja. Muuttosää paranee tiistaista.

Jatkoarvio: Idän ja kaakon välinen virtaus voimistuu taas jonkin verran, mutta on poutaista ja erittäin hyvää pudotus- sekä harvinaisuussäätä. Myös arktisten hanhien ja sorsien näkymiselle Suomenlahdella tilanne on aika hyvä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin