Vanhankaupunginlahden talkoissa ennallistettiin rantaniittyjä

Tringa järjesti ennallistamistalkoot Helsingin Vanhankaupunginlahden IBA-alueella elokuussa. Vanhankaupunginlahden linnustollisesti arvokkaita rantaniittyjä uhkaa umpeenkasvu, ja sen vuoksi Tringan vapaaehtoiset ovat ennallistaneet aluetta vuosittain talkoovoimin kesästä 2013 lähtien. Tänä vuonna Ely-keskuksen ja kaupungin lahdelle tilaamat koneniitot toteutuivat tavanomaista myöhemmin, joten talkoot päästiin pitämään vasta elokuun kolmantena viikonloppuna.

Talkoiden suurin urakka oli Hakalanniemen rantaniityn niittäminen. Niittokoneet olivat joutuneet jättämään Hakalan tornin edustan rantaniityn kokonaan väliin, joten alueella riitti niitettävää koko viikonlopuksi. Töitä tehtiin myös Purolahden lavan edustalla, jossa kitkettiin vesakkoa sekä jättipalsamia. Talkooviikonlopun jälkeen töitä jatkettiin pienemällä porukalla vielä Purolahden tornin ympäristössä pajuja sekä muuta vesakkoa karsien ja näkymiä avaten. Tänäkään vuonna talkoissa ei tarvinnut palella, sillä lämpömittari nousi talkooviikonlopun molempina päivinä lähelle hellelukemia, erityisesti sunnuntai oli lämmin päivä.

Talkoopäivien mukavimpia lintuhavaintoja lienevät ensimmäisenä talkoopäivänä Hakalan edustalla ruovikon editse lentänyt ja parille talkoolaiselle näyttäytynyt kuningaskalastaja sekä pari jalohaikaraa. Myös muuttavia kahlaajia sekä petolintuja havaittiin, ja lahdella pesineet merikotkat päivystivät paikalla.

Talkoissa oli mukana lauantaina 14 ja sunnuntaina 7 vapaaehtoista. Sitkeimmät talkoolaiset jatkoivat töitä varsinaisen talkooviikonlopun jälkeen vielä muutamana arkipäivänä. Suuret kiitokset kaikille talkoolaisille, töitä koordinoinneelle Taavi Sulanderille, logistiikka-avusta Pauli Janhoselle sekä Helsingin kaupungille ja Husqvarnalle talkoiden tukemisesta!

Talkoiden työnjohtaja Taavi Sulander niittämässä ruokoja © Eero Haapanen
Timo Mäkinen niittämässä ruovikkoa sähkökäyttöisellä raivaussahalla © Dolf Assmann
Talkooporukkaa tauolla Hakalan tornin edustalla
© Dolf Assmann
Vieraslaji jättipalsamia kasvaa monin paikoin Viikin niitynreunoilla © Soile Suhonen
Myös perinteiselle viikatteelle löytyy edelleen käyttöä talkoissa © Johannes Silvonen
Talkooaktiivit T. Sulander ja M. Ellermaa Purolahden niityllä © Johannes Silvonen
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin