Lintusää 23.–25.10.2017: Kylmä korkeapaine tyhjentää Suomea muuttolinnuista

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kylmä korkeapaine jatkaa oloaan Suomen läheisyydessä vielä pari päivää, mikä aiheuttaa hyvää myötätuulta, hyönteisravinnon vähenemistä yöpakkasissa ja sen myötä tyhjentää muuttajia ja harvinaisuuksia tehokkaasti pois Suomesta.

Ma: Mantereella on heikkoa-kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa koillisen puoleista tuulta, selkeää-puolipilvistä mutta merellä ja rannikolla, etenkin Hangossa, lumi-, vesi- ja räntäkuuroja. Hyvä muuttosää vallitsee ja mm. joutsenia, vesilintuja, kotkia, punatulkkuja, puukiipijöitä, keltasirkkuja, tiaisia sekä loppuja hanhia muuttaa.

Ti: Mantereella heikkoa itätuulta, merellä kohtalaista (Hangossa jopa navakkaa) kaakonpuoleista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä sekä rannikolla ja merellä aamulla joitakin räntäkuuroja. Edelleen on melko hyvä muutto- sekä retkisää.

Ke: Aamulla on heikkoa-kohtalaista kaakonpuoleista tuulta, melko vähäistä pilvisyyttä ja kohtalainen muuttosää. Päivän kuluessa muuttosää heikkenee, sillä kaakkoistuuli voimistuu merellä navakaksi, lännessä jopa kovaksi, sää pilvistyy lännestä alkaen, ja yhtenäinen sadealue ehtii arviolta Hangon seudulle ennen pimeää. Sade voi alkaa räntänä.

Lintusää 14.–16.10.2017: Muutto etenee matalapaineiden välissä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Suursäätila pysyy aika vaihtelevana ja leutona, kun vallitseva ilmakehän virtaussuunta on lounaan puolelta. Matalapaineita tulee Atlantilta jatkuvasti, mutta muutot pääsevät etenemään niiden lyhyissä väleissä. Sepelkyyhkyt ovat jo menneet, mutta menivätkö ne jotenkin piilossa havaitsijoilta, vai onko kanta romahtanut tämän vuoden kylmänä kesänä, kun muuttajien yhteismäärä on selvästi pienempi kuin viime syksynä. Tästä eteenpäin tuulet ja sadealueet eivät enää suosi arktisten hanhien muuton siirtoa laajasti Etelä-Suomen kautta, vaan muuton loppuosa seurailee enemmän itärajan pintaa.

La: Yöllä on hyvin voimakasta punarinta- ja rastasmuuttoa. Etelänpuoleinen tuuli on heikkoa aamulla Uudenmaan keskivaiheilla, päivään asti idässä, ja voimistuu lännessä merellä navakaksi, maalla kohtalaiseksi; illalla tuuli kääntyy Hangossa länteen. Sää on pilvinen, ja lännestä saapuu Hankoon sadealue jo aamulla, mistä se leviää päivän aikana itään (on arviolta puolen päivän aikaan pääkaupunkiseudulla). Samalla sadealue kuitenkin heikkenee ja hajoaa ajoittaisiksi laikuiksi, joten lintu- ja retkisää ei ole aivan huono. Hangon suunnalla sade lakkaa mahdollisesti iltapäivällä, idässä vasta illalla.

Su: Heikkoa-kohtalaista luoteistuulta, joka päivällä kääntyy länteen ja heikkenee lisää. Aamulla on etenkin mantereella mahdollisuus sumu- tai sumupilvilauttoihin, jotka vaimentavat muuttoa. Päivällä on kuitenkin verraten selkeää ja hyvää piekana- ja kotkamuuttosäätä.

Ma, arvio: Aamulla heikkoa-kohtalaista etelätuulta, joka päivällä kääntyy lännestä alkaen länsilounaaseen ja voimistuu maalla kohtalaiseksi, merellä navakaksi. Melko jatkuvaa sadetta, joka lännestä alkaen lakkaa päivällä ja muuttuu ajoittaiseksi, mutta voi jatkua tihkusateena sumusta tai sumupilvestä. Melko huono muuttosää.

Lintusää 11.–14.10.2017: Yleistilanne säilyy hyvänä sekä arktikalle että idän harvinaisuuksille.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viime päivien sateet ja matalat pilvilautat ovat jarruttaneet tehokkaasti muuttoja, joskin tietoa arktisen muuton menosta sateen seassa on hyvin vaikea saada. Tänään on paremman sään ja muuton päivä, mitä seuraa torstaina taas uudet sadealueet mutta perjantaina on taas hyvää muuttosäätä. Yleistilanne säilyy hyvänä sekä arktikalle että idän harvinaisuuksille.

Ke: Kohtalaista koillis-luoteistuulta, sade lakkaa aamun kuluessa idässäkin ja alapilvilautta voi repeillä iltapäivällä, etenkin lännessä. Alapilvet haittaavat muuton käynnistymistä aamulla mutta sepelkyyhkyjen ja järripeippojen tulppa voi osaksi purkaantua, samoin arktikaa voi mennä sekä haukkoja ja kotkia iltapäivällä. Yöllä heikkotuulista ja erittäin kovaa rastaiden ja punarintojen muuttoa.

To: Aamulla heikkoa, Hangossa kohtalaista kaakonpuoleista tuulta, joka iltaa kohti voimistuu merellä navakaksi. Heikko sade alkaa Hangossa jo aamulla ja leviää hitaasti itään saapuen Sipooseen vasta myöhään iltapäivällä. Illalla ja yöllä koko alueella on runsasta sadetta ja hyvä pudotussää. Aamumuutto ehtii olla reipasta ennen sadetta, ja tilanne on hyvä myös merisorsamuutolle ja arktikalle.

Pe: Aamulla navakkaa pohjoistuulta ja sadetta, joka lakkaa pian. Samalla pilvisyys repeilee, ja päivän kuluessa pohjoistuuli heikkenee vähitellen. Hyvä tyhjennyssää sepelkyyhkyille, pikkulinnuille ja petolinnuille sekä arktikalle, joka kuitenkin menee itäistä reittiä.

La: Uusi sadealue saapuu lännestä.

Lintusää 18.–20.9.2017: Kurkimuuttoa sään salliessa, pikkulintumuutto jatkuu

Jarmo Koistisen laatima lintusää Tringan alueelle:

Kurjille ei kelpaa pelkästään Uudenmaan hyvä nostosää (aurinkoista, kumpupilviä), vaan sellaista pitää olla laajasti Etelä- ja Keski-Suomessa, kurkien lähtöalueilla. Lintuja on vielä suuria määriä Pohjois-Pohjanmaalla asti. Tänään muutto oli heikko verrattuna toissapäivään, koska Uudeltamaalta pohjoiseen oli aamulla laaja yhtenäinen sumu- ja sumupilvialue, joka kesti yhdentoista tienoille. Parempaa myötätuulta ja tyhjennyssäätä sekä yö- että päivämuuttoon onkin odotettavissa lähipäivinä. Koillisvirtaus ulottuu etenkin tiistaina–keskiviikkona aina Uralin pohjoispäähän asti, mikä voi tuoda aikaista arktikaa ja siperialaisia harvinaisuuksia. Jo tänään nähtiin Savossa melko aikainen sepelhanhiryntäys. Ennustamisen hankaluutena lähipäivinä on edelleen alapilvi: jos on matalaa ja yhtenäistä alapilvilauttaa, korkeus alle 300-500 m, muutto vaisuuntuu ja linnut vain lepäilevät helposti. Sorsat ja hanhet eivät tosin siitä välitä.

Ma: Aamulla itäkoillistuuli on aluksi heikkoa, merellä kohtalaista, kääntyen päivällä koilliseen ja voimistuen maalla kohtalaiseksi, merellä navakaksi. Aamulla on verraten selkeää ja sisämaassa kylmää, sisävesistöjen äärellä sumulaikkuja. Päivällä on periaatteessa hyvä kurki- ja hanhisää, jos pohjoisempana ei ole liikaa matalia pilvilauttoja. Iltapäivällä pilvisyys lisääntyy, ja etelästä lähestyy yhtenäinen sadealue, joka pysähtyy seuraavan yön aikana juuri Suomenlahden rannikolle (märin vaihtoehto: maallakin illalla ja yöllä jatkuvaa sadetta; kuivin: sade jää kokonaan merelle). Päivällä on sorsamuuttomahdollisuus merellä. Yöllä on kovaa yömuuttoa, joka pysähtyy ja putoaa sadealueen reunaan.

Ti: Enimmäkseen on kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä heikkenee. Pilvistä-puolipilvistä, vähäinen kuurojen mahdollisuus ja hyvä muuttosää kaikille menijöille (joskaan eivät kasaannu rannikolle). Tilaisuus on myös hyvään kurki- ja haukkamuuttoon, jos iltapäivällä on tarpeeksi nostoja eikä laajaa matalaa alapilveä. Pikkulintujen ja rastaiden yömuutto on hyvin voimakasta.

Ke, arvio: Enimmäkseen on heikkotuulista ja selkeää-puolipilvistä, mahdollisesti joitakin kuuroja etenkin rannikolla, hyvää muuttosäätä kaikille menijöille. Liian kaunis sää voi hajaannuttaa muuton korkeuksiin.

Loppuviikon arvio: Virtaus kääntyy moneksi päiväksi itään, josta voi tulla myös ns. kuuma putki – tosin vain vähän ylempänä, ei enää maanpinnassa. Itäisten harvinaisuuksien todennäköisyys kasvaa.

Lintusää 14.–16.9.2017: Kurkimuutto käynnistyy, pikkulintumuuttoa rannikon niemillä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Suursäätila palasi viime viikolla taas elokuiseksi, eli Venäjällä on ollut lämmintä etelävirtausta ja sen reunassa Suomessa lukuisia etelästä-lounaasta tulevia sadealueita. Idän lämpö selittää todennäköisesti esimerkiksi syyskuiset mehiläissyöjät, mikä ei ole ihan tavallista. Vastatuuli ja sateet ovat tulpanneet muuttoa. Maanantaina aamulla myös laaja alapilvilautta vaimensi muuttoa ennustettua pienemmäksi, tänään taas oli paljon parempi haukkasää kuin ennusteet näyttivät vielä toissapäivänä. Nyt lämmin taas väistyy kauas itään, ja viileä matalapaine parkkeeraa Suomen ylle. Mahdollisuudet muuttajien rynnistyksille Suomesta paranevat hiljalleen.

Pysyväisennuste lokakuun alkupuolelle asti: Aina kun on sadesäätä (kuurojonoja tai laajoja rintamasateita) ja paksuja alapilviä Suomenlahdella, mutta vähemmän sateista rannikolla ja tuuli on etelän ja idän väliltä, on hyvä mahdollisuus nähdä merellä sorsamuuttoa, runsaimmin haapanoita. Tällaisia säätilanteita on ollut jo useita (mahdollisesti myös huomenna). Viikko takaperin haapanoita menikin rytinällä, mutta ei aikaisemmin samanlaisessa säässä, vaikka yritin niin ennustaa. Koska minulla ei ole viisasten kiveä, minä päivinä sorsia lähtee Venäjältä Suomenlahdelle, en jaksa yrittää erikseen näissä tilanteissa, vaan laitan tällaisen pysyväisennusteen ao. säätilanteita varten.

To: Aamupuolella on enimmäkseen kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa idän-kaakonpuoleista tuulta, joka idässä kääntyy päivällä etelään ja voimistuu, mutta lännessä joko heikkenee tai sen lisäksi kääntyy pohjoiseen. Yleisesti kuuroittaista sadetta ja melko huono muuttosää muille kuin merisorsille. Lisäksi ke-to yönä erittäin hyvä pudotussää rannikolla. Huomionarvoista kuitenkin on, että Pohjanmaalla alkaa viritä poutasäässä koillistuuli, mikä virittää kurkien muuttohalun.

Pe: Enimmäkseen kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, joka päivällä kääntyy vähitellen luoteeseen, illalla länteen. Aamupuolella tulee vielä paikoin sadekuuroja, mutta illalla on poutaa. Tämän hetken ennusteissa päivällä on kylliksi aurinkoisia alueita, jolloin tulisi hyvä haukkapäivä; kurkiakin voisi lähteä muutolle ensimmäisen kerran. Niitä näkyisi silloin parhaiten iltapäivällä ja illalla, melko itäisellä reitillä. Tosin Pohjanmaalla voi olla lamauttavaa alapilvilauttaa, ja joka tapauksessa sieltä asti kurjet eivät vielä ehtisikään Uudellemaalle, mutta onhan täällä suuria kertymäparvia jo omastakin takaa.

La: Sadealue leviää pohjoisesta Keski-Suomeen, mikä lamauttaa lintujen lähtöä sieltä. Uudellamaalla on kuitenkin kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa lounaan ja lännen välistä tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa. Mahdollisuus on aamulla hyviin pikkulintumuuttoihin rannikon niemissä ja kyllin aurinkoisessa myös haukkamuuttoihin päivällä pitkin rannikkoa ENE ja WSW.

Su, arvio: Heikkoa-kohtalaista pohjoisen ja luoteen välistä tuulta ja sangen hyvää kurki- sekä haukkamuuttosäätä.

Lintusää 9.–11.9.2017: Muutto vaisua, kahlaajia ja hyönteissyöjiä paikallisina

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lämpimät ja sateiset etelävirtaukset vallitsevat viikonloppuna; muutto on vaisua, mutta kahlaajia ja hyönteissyöjiä voi nähdä hyvin paikallisina. Maanantai näyttää ainoalta paremmalta muuttopäivältä moneen aikaan.

La: Kohtalaista, merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta ja aamulla etelästä jatkuvaa sadetta, joka muuttuu Hangosta alkaen päivällä paikallisiksi kuuroiksi; edelleen pilvistä. La-su yönä hyvää pudotussäätä ja kaakon harvinaisuuksien tulosäätä.

Su: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä navakkaa kaakkois-etelätuulta, joka heikkenee illaksi. Sateiden ajoitus ja runsaus on hankalaa ennustaa vielä (katso sunnuntaina tutkakuvia), mutta tämän hetken ennusteiden mukaan aamulla aikaisin on pilvistä ja mahdollisesti ajoittaista heikkoa sadetta. Hangon suunnalla on mahdollisuus myös voimakkaisiin kuuroihin koko aamun. Aamun kuluessa pilvisyys repeilee, ja päivällä on sangen lämmintä, jopa +20 astetta. Illalla sateet yleistyvät ja laajenevat nopeasti lännestä alkaen. Mikäli päivällä on edes jonkin verran aurinkoista, saattaa petolintutulppa vähän purkautua muutoksi.

Ma: Enimmäkseen on kohtalaista lounaanpuoleista tuulta, joka illaksi heikkenee ja kääntyy etelään. Sää selkenee aamulla lännestä alkaen ja on pitkästä aikaa todennäköisesti oikein hyvä aamu- ja petolintumuutoille. Aamulla on kuitenkin pieni matalan sumupilven riski.

Jatkoarvio: Lämmin ja melko voimakas sekä sateinen etelävirtaus jatkuu; muutto tulppaantuu taas.

Lintusää 4.–6.9.2017: Vahva korkeapaine tuonee itäisiä harvinaisuuksia

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Suursäätila on ollut pari kuukautta melko samanlainen: Suomen itäpuolella Venäjällä on ollut kuumia etelävirtauksia mutta täällä viileää ja sateista matalapainesäätä. Virtaukset ovat voineet auttaa harvinaisuuksia etelämpää Pohjois-Venäjälle, esimerkiksi välimerenhaukan Mustaltamereltä Ääniselle ja sieltä omin voimin tänne. Nyt tilanne muuttuu niin, että vahva korkeapaine asettuu joksikin aikaa Suomen koillispuolelle. Se avaa hyvän virtauksen itäisille-koillisille tulijoille. Lähipäivinä myös kaakkoisille yöllä tuleville harvinaisuuksille on mahdollisuuksia, kunhan ne muuttavat vähän korkeammalla, noin kilometrissä.

Suomenlahdella oli viime yönä runsaita sateita, jotka ovat pudottaneet yömuuttajia (esim. pikkusieppoja ja kahlaajia rannoille). Tänään on vielä sangen pilvistä ja vielä voi vähän sataakin paikoin. Maalintujen muuttoa haittaa vähitellen merellä kovaksi voimistuva itäkoillinen tuuli.

Ma: Navakkaa, merellä kovaa itäkoillistuulta, joka haittaa retkeilyä ja muuttoakin, mutta auttaa itäisien harvinaisuuksien tuloa. Sää selkenee idästä alkaen, joskin Baltiasta nouseva sadealue saattaa ulottua lähelle, esimerkiksi Hankoon. Tuuli työntää meriveden alas, mikä luo hyvät lietteet kahlaajille ja rantakanoille.

Ti: Kohtalaista, merellä navakkaa idänpuoleista tuulta, verraten selkeää ja melko hyvää muuttosäätä esimerkiksi keltavästäräkeille, metsäkirvisille ja haukoille. Myös peipot, rautiaiset ja niittykirviset aloittelevat muuttoaan, haarapääskyt alkavat vähetä.

Ke: Kuten ti, mutta tuuli heikompaa, eli muuttosää erinomainen. Myös hyönteissyöjien yömuutto voimistuu.

Loppuviikon arvio: Korkeapaine vaikuttaa edelleen, mutta siirtyy pohjoisemmaksi, mikä avaa virtausputken Venäjän Jäämeren rannikolta Suomeen tundran ihmeille.

Lintusää 31.5.–2.6.2017: Sadetta, kylmää ja ehkä kahlaajia

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Matalapaine liikkuu lähivuorokauden aikana ylitsemme koilliseen. Jatkuva sade tekee hyvää luonnossa, mutta matalaa seuraa ilkeän ankara kylmän ilman purkaus, joka on myrkkyä muuttajille. Nyt tulee testattua toisaalta sitä teoriaa, jonka mukaan kaukaa Pohjanmereltä joka tapauksessa tähän aikaan lähtevät arktiset kahlaajat joutuvat etenkin loppuviikosta pahassa vastaisessa tai sivutuulessa laskeutumaan alas, staijareiden näkyville. Pohjoisen pallonpuoliskon kylmin ilmakehä on lähipäivinä Barentsinmeren-Lapin-Karjalan alueella. Niinpä kevät ei meinaa millään alkaa Pohjois-Lapissa. Esimerkiksi Kilpisjärvellä on kesäkuun alkaessa yli puoli metriä lunta ja uutta lunta sataa.

Ke: Kohtalaista-navakkaa tuulta, joka aamupuolella on vielä arktikalle hyvää, suunnasta WSW, mutta kääntyy päivällä lännen ja luoteen välille. Yöllä jatkuvaa sadetta, aamulla ja päivällä pilvisyys repeilee, mutta ajoittaista sadetta tai kuuroja tulee harvakseltaan. Viileää ja yömuutolle hyvä pudotussää vielä ti-ke yönä.

To: Kohtalaista-navakkaa lännenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä on merellä ajoittain kovaa. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja sisämaassa päivällä sadekuuroja; koleaa. Mahdollisia pudottautuvia kahlaajia lukuun ottamatta muutto on jumissa.

Pe: Kohtalaista-navakkaa luoteistuulta, joka iltapäivällä kääntyy pohjoiseen, koleaa. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja päivällä etenkin sisämaassa sadekuuroja. Muutto kuten to.

La, arvio: Reipas kolea luoteinen virtaus hellittää päivän aikana ja viimeiset yömuuttajat pääsevät jatkamaan lentoaan la–su välisenä yönä; myös arktikalle koittaa Itämerellä tyyni sää tai myötätuuli.

Jatkoarvio: Ilmamassa lämpenee lähelle normaaliarvoja, eli koleus on vihdoin poissa, joskaan hyviä kuumia putkia ei ole ennusteissa näköpiirissä Suomessa. Sen sijaan ennustusmallit tarjoavat sellaista idästä Pohjois-Siperiaan, hellettä esimerkiksi Jamalin niemimaalle mukanaan kiinalaisia lintuja.

Tämä olikin kevään viimeinen lintusäätiedote, ellei jotain erityistä ilmene.

Lintusää 25.–27.5.2017: Länsivirtaus ja kauniit poutasäät tuovat hyönteissyöjiä

Jarmo Koistisen laatima lintusää Uudellemaalle:

Eilisen pieni vastatuuli Itämerellä ei näköjään yhtään haitannut sepelhanhien muuttoa, vaan mahdollisesti päämassa jo meni. Arktikaa on kuitenkin vielä jäljellä ihan kohtuullisesti ainakin viikoksi, rippeitä tietenkin aina juhannukseen asti. Myös hyönteissyöjien loppupään muuttajilla, kuten lehtokertuilla, kultarinnoilla, pikkulepinkäisillä, kehrääjillä sekä luhta- ja viitakerttusilla pääjoukot ovat vielä tulematta. Vaikka kunnon harvinaisuusputkea ei enää ole, melko lämmin lännenpuoleinen virtaus ja enimmäkseen kauniit poutasäät pitävät niiden ja petolintujen sekä haikaroiden tuloa yllä ihan kohtuullisesti.

Ti: Enimmäkseen on kohtalaista, rannikolla iltapäivällä ajoittain navakkaa WSW-tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja iltapäivällä sekä illalla joitakin sadekuuroja. Kohtalainen lounaistuuli Itämerellä suosii arktisten muuttajien tuloa aamulla. Myöhemmin tuulet ovat heikonpuoleisia ja vaihtelevista suunnista, mikä ei haittaa arktikaa.

Ke: Suomenlahdella heikkoa-kohtalaista koillisen ja idän välistä tuulta, joka illalla heikkenee. Verraten selkeää. Ei kauhean hyvää arktikalle aluksi, mutta Itämerellä illasta alkaen lounaisvirtaus alkaa työntää sepelhanhia kohti Suomenlahtea.

To, epätarkka: Aamulla hyvä SW-tuuli arktikalle, mutta päivällä tuuli kääntyy Itämerellä pohjoiseen ja voimistuu navakaksi, mikä tulppaa muuton siellä. Myötätuulipusku Suomenlahdella jatkuu myöhempään. Pilvisyys vaihtelee ja sadekuuroja tulee paikoin – aamulla lännessä ja päivällä idempänä.

Viikonlopun arvio: Korkeapaine vahvistuu yllemme, mistä seuraa heikkotuulinen (paitsi merituuli voi olla iltapäivisin reipasta), lintumuutoille ja -retkille edullinen ja kaunis poutajakso. Sunnuntaina alkaa lounaasta levitä kuuma putki Suomeen.

Lintusäätiedote 17-20.5. Lintuja luvassa: arktikaa, hyönteissyöjiä ja harvinaisuuksia.

Tämän kevään ensimmäinen todella hyvä muuttosäävirtaus eli lämmin etelänputki alkaa. Kaikkea tulee rutkasti: alleja, mustalintuja, valkoposkihanhia, kuikkalintuja, sepelhanhen alkumuutto, hyönteissyöjiä ja harvinaisuuksia. Tuuliolot suosivat arktikan näkymistä lännessä, Uudenmaan rannikolla.

ke: Enimmäkseen on kohtalaista etelänpuoleista tuulta, aamun kuluessa lisääntyvää ja paksunevaa pilvisyyttä sekä lännestä alkaen ajoittain heikkoa vesisadetta. Etenkin tänään illalla, sekä huomenna yöllä ja aamulla loistavaa muuttosäätä arktikalle, loppupäivänäkin ihan hyvää ja yöllä samoin hyönteissyöjille.

to: Heikkoa-kohtalaista lounaistuulta, on pilvistä melko paksusti, mutta vain pieni sateen mahdollisuus. Muuten edelleen erinomainen tilanne kaikelle muutolle, mutta mahdollinen liian matala alapilvi (sumu- tai kumpukerrospilvi, jopa sumu) saattaa vaimentaa muuttoa, mutta aiheuttaa samalla yömuuton pudottautumista saariin.

pe: Heikkoa-kohtalaista lounaanpuoleista tuulta, aamulla selkenevää ja aivan erinomainen virtaus arktikalle sekä yömuutolle. Myös kuuma putki on jo päällä (sisämaassa yli 20 astetta) ja harvinaisuuksia tulee.

jatkoarvio: Lämmin kieleke kapenee, mutta saattaa sinnitellä kohdallamme. Hyvää harvinaisuussäätä.

Lintusää 30.4.–2.5.2017: Lintukevät etenee viime vuosina totuttuun nähden jäljessä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lämpimän putken Venäjälle tuonut matalapaine liikkuu ensi yönä suoraan ylitsemme pohjoiseen. Sen kylmällä puolella meillä on parhaillaan todella ankeaa lintusäätä: kylmää koillistuulta ja räntäsadetta, jopa pyryä. Huomisaamu on kylmä ja ankea lintumaailmalle, mutta paremmat säät alkavat kuun vaihtuessa. Silti siirrymme vain kylmästä normaalioloihin ja niihinkin ehkä vain lyhytaikaisesti, sillä pitkissä ennusteissa on jälleen merkit kylmänpurkauksesta ensi viikon lopussa. Harvinaisuuksia ja hyönteissyöjiä rutkasti tuovaa kesäistä virtausta ei ole ennusteiden näköpiirissä. Lintukevät etenee viime vuosina totuttuun nähden jäljessä.

Su: Aamulla on enimmäkseen kohtalaista tuulta, lännessä luoteesta, idässä lounaasta; päivällä tuulee länsilounaasta kohtalaisesti, merellä navakasti. Enimmäkseen on pilvistä ja aamupuolella paikoin heikkoa vesi- tai räntäsadetta, iltapäivällä mantereella kuuroittaista sadetta. Pilvisyys repeilee iltapäivällä ja selkenee illaksi. Kolea päivä ja huonohko tuuli Itämerellä, mikä ei suosi muuttoa.

Ma: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa lounaan puoleista tuulta. Aamulla on mahdollisesti matalaa sumu- tai kumpukerrospilveä, mutta muuten päivä on selkeä ja oivallinen kaartelumuuttajille. Vaikka yö on kylmä, niin myötätuuli, päivällä vappuaattoa selvästi lämpimämpi sää ja hyvä näkyvyys saavat varmasti aikaan voimakasta yömuuttoa Suomeen (vesilintuja, kahlaajia, rastaita). Hyvä virtaus vallitsee Itämerellä myös arktikan ensi henkäyksille (meriharakoita).

Ti: Aamupuolella on enimmäkseen heikkoa lännen puoleista tuulta. Iltapäivällä tuuli kääntyy luoteen ja pohjoisen välille ja on kohtalaista. Verraten selkeää ja muuten melko hyvä muuttosää, mutta koillinen vastatuuli Itämeren alueella jarruttaa yömuuttajien ja arktikan aloittajien tuloa.

Ke–to, arvio: Suomi on vahvan korkeapaineen itäreunassa, sää on kaunista ja kuivaa. Vallitsee viileä heikonpuoleinen pohjoisvirtaus, joka Itämerellä on voimakkaampi hidastaen muuttajien tuloa.

Lintusää 27.–29.4.2017: Vapuksi luvassa “oikein huono muuttosää”

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Olemme edelleen kolean ilman laajassa alueessa; Keski-Suomessa pyryttää lunta, joka onneksi väistyy hiljalleen pois. Kylmyys ei kuitenkaan paljon vaikuta, vaan tuuli. Toissa yönä oli säätutkissa erittäin kovaa yömuuttoa etelänpuoleisessa tuulessa. Hyvä uutinen on, että lounaasta on levinnyt ns. lämmin putki Valkovenäjän eteläosan tasalle, mistä se alkaa vappua kohti hivuttautua Suomeen päin. Valitettavasti lämmin putki näillä näkymin nousee Vienaan ja vain hipaisee Itä-Suomea, jolloin Uudellamaalla on muuton lamauttavia koillis-pohjoistuulipäiviä ja runsaita, koleita sateita. Pieniä määriä kaakkoisia lintuja, jopa eksoottisiakin, voi kuitenkin vapun tienoilla tihkua lämpimästä kielekkeestä tänne

To: Kohtalaista, merellä navakkaa lounaistuulta, joka illalla heikkenee. Aamulla melko selkeää, päivällä kehittyy kumpu- ja lähinnä sisämaassa myös kuuropilviä; illalla selkenee. Melko hyvä muuttosää, mutta muuttajian määrät ovat vähenemässä päivisin; yöllä kyllä tulee paljon vesilintuja, rastaita ja enenevästi kahlaajia sekä hyönteissyöjiäkin jonkin verran. Periaatteessa voisi jo mennä hiukan meriharakoita.

Pe: Heikkoa tuulta tai tyynehköä, illalla mahdollisesti kohtalaista koillistuulta. Aamupuolella on vaihtelevaa pilvisyyttä, iltapuolella verraten selkeää. Hyvä muuttosää muuten, mutta aamulla voi olla matalaa sumupilveä sekä aika kylmä pakkassää.

La: Itäkoillinen tuuli on aamulla kohtalaista-navakkaa voimistuen päivän aikana navakaksi-kovaksi. Pilvisyys tihenee koko ajan, ja illalla voi alkaa jatkuva sade etelästä. Oikein huono muuttosää.

Jatko vielä liian epävarma; yli menevän matalapaineen reitti ratkaisee.

Lintusää 23.–25.4.2017: Kolea ilmamassa ei suosi kevätmuuton voimistumista

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kolean ilmamassan kieleke vallitsee laajasti Pohjois- ja Keski-Euroopassa lähipäivinä, mikä ei suosi hyönteissyöjien ja kahlaajien muuton voimistumista tai kaukaisten harvinaisuuksien tuloa. Kevään eteneminen on myöhässä keskimääräisoloista. Tänään, ennen räntä, vesi- ja raekuuroja oli paikallisesti aika hyvän näköistä muuttosäätä etenkin kaartelumuuttajille, mutta voimakas pohjoistuuli Itämerellä tulppasi lintujen tuloa Suomeen. Vaikuttaa vähän siltä, että kurkien isot muutot ovat menneet. Länsivirtausten kevät näkyy suurina vuorihemppoparvina Länsi-Suomessa.

Su: Kohtalainen, merellä ajoittain navakka luoteistuuli kääntyy päivällä länteen ja heikkenee illalla. Näkyvyys on loistava. Aamulla on idässä pilvisempää ja lännessä verraten selkeää ja, kuten tänään, aamupäivällä alkaa muodostua kumpupilviä, ja iltapäivällä on monin paikoin vesi-, räntä- tai raekuuroja sekä yölläkin joitain lumikuuroja. Muuttosää on vain kohtalainen, paitsi ennen kuuroja aika hyvä kaartelumuuttajille, illalla parempi yleensäkin, mutta iltamuutot ovat harvinaisia.

Ma: Maalla heikkoa, merellä kohtalaista lounaistuulta, joka illalla kääntyy etelään. Aamulla on vaihtelevaa pilvisyyttä ja aamupuolella jälleen lisääntyvää kumpu- ja kuuropilvisyyttä ja sisämaassa iltapäivällä yleisesti vesi- ja räntäkuuroja. Illalla ensin selkenee, mutta lopuksi lännestä alkaa levitä säärintaman yhtenäinen pilvisyys. Muuttosää on oikein hyvä, mutta koleus hyydyttää aamuista lintujen aktiivisuutta kuten sunnuntainakin.

Ti, epätarkka ajoitusten ja sadealueiden sijainnin suhteen: Kohtalaista, merellä navakkaa kaakkoistuulta, joka aamulla tai päivällä kääntyy lännestä alkaen lounaaseen, illalla etelään ja heikkenee. Aamulla sataa lännessä, mistä sadealue liikkuu nopeasti itään. Yhtenäinen sade lakkaa Hangossa aamulla ja pääkaupunkiseudulla päivällä, mutta sen jälkeen tulee kuuroja; sade voi aamulla olla osittain räntää. Illalla idässä on uuden sadealueen mahdollisuus etelästä käsin. Melko huono muuttosää, mutta aamulla voi olla hyvän yömuuton jäljiltä mm. paljon uusia rastaita ja joitakin hyönteissyöjien ensimmäisiä kiirehtijöitä.

Jatkoarvio: Keskiviikkona saapuu lounaasta matalapaine mahdollisesti runsaiden sateiden, tuulten ja kehnon muuttosään muodossa. Suomessa jatkuu kolea säätyyppi, mutta suursäätila yrittää muuttua, sillä etelästä-kaakosta alkaa nousta ns. kuuma harvinaisuusputki ainakin Venäjälle.

Lintusää 19.–21.4.2017: Kylmä ilmamassa väistyy, lounatuuli alkaa puhaltaa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Parin lähipäivän aikana vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmä ilmamassa väistyy Suomesta ja tilalle tulee melko tyypillisiä lämpötiloja edustava lounaanpuoleinen virtaus. Myötätuuli ja hyvä näkyvyys laukaisevat patoutunutta muuttoa (loput peipot ja kurjet, haukkoja, harmaita hanhia, sekä yömuuttajista etenkin rastaita ja vesilintuja), mutta mistään kevään jättiharppauksesta ei ole kyse, sillä samanaikaisesti Kaakkois-Euroopassa jatkuu kylmä vastavirtaus, mikä jarruttaa hyönteissyöjien ja kahlaajien tuloa. Kaiken kukkuraksi näyttää ennusteissa siltä, että sateisen perjantain tienoon jälkeen seuraa viikonloppuna kolea lännen ja luoteen välinen virtaus, joka taas hidastaa kevään etenemistä.

Ke: Aamupuolella on tyyntä tai heikkoa, suunnaltaan vaihtelevaa tuulta, verraten selkeää ja aluksi pakkasta. Iltapäivällä pilvisyys vähän lisääntyy ja tuuli on enimmäkseen kohtalaista ja lounaan puolelta. Erittäin hyvä muuttosää vallitsee sekä kaartelumuuttajille että muille pääsiäisen aikaan pysähtyneille linnuille.

To: Aamulla on kohtalaista, merellä ja iltapäivällä navakkaa lounaistuulta, aluksi pilvisyys on enimmäkseen vähäistä, mutta iltaa kohti lännestä pilvistyy, ja myöhään illalla voi sataa lännessä. Muuttosää ke-to yönä erinomainen ja päivälläkin hyvä.

Pe, epätarkka sateen ajoitus ja tuulet: Todennäköisesti on kohtalaista lounaan-lännenpuoleista tuulta. Yöllä on jatkuvaa sadetta, joka lakkaa aamun aikana lännestä alkaen. Iltapäivällä pilvisyys repeilee, mutta tulee sadekuuuroja. Yömuuton hyvää pudotussäätä etenkin kahlaajille, mutta muuten muuttosää on vain kohtalainen.

La–su, arvio: Navakkaa lännen-luoteenpuoleista tuulta ja sadekuuroja, muuttosää huonohko.

Lintusää 14.–17.4.2017: Lähes arktinen pohjoinen ilmavirtaus jatkuu

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Tänä keväänä läntinen virtaustyyppi on ollut vallitseva; etelävirtaukset ovat olleet vähissä ja kuumat kaakonputket tyystin poissa. Kuten viime vuonna, kurkien muuton ennustaminen ei ole onnistunut, kun tyypillistä perinteistä ja ”helppoa” kurkisääaamua ole vielä ollut. ”Hyvän muuttosään” on pilannut sumupilvi ja kurjet ovat sen sijaan tulleet ”huonossa” muuttosäässä, esimerkiksi tiistain voimakkaassa läntisessä sivutuulessa. Linnuille kelpasi lähtöön kaunis poutasää aamulla Virossa, vaikka tuuli oli hankala. Uskoisin kurkia vielä olevan tulematta isohkon määrän. Lähipäivinä säätilanne on muuton edistymisen kannalta huono, koska lähes arktinen pohjoinen ilmavirtaus jatkuu laajasti Pohjois-Euroopassa. Vastatuuli on kuitenkin heikonpuoleinen, joten kylmää pelkäämättömiä lintuja kuitenkin hiljakseen pääsee muuttamaan. Toisaalta kylmä merkitsee sitä, että linnut eivät hanakasti hajaannu reviireille, vaan vesilintuja, hanhia, kahlaajia ja peippolintuja kerääntyy isoiksi parviksi pelloille ja tulvapaikoille ornitologien ihailtaviksi. Harvinaisuuksia ja hyönteissyöjien etujoukkoja on kuitenkin paljon vähemmän kuin tilanteessa, jossa lämmin eteläinen-kaakkoinen virtaus vallitsisi.

Pe–ma: Samanlaista kylmää säätä on joka päivä eli heikkoa-kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, öisin pakkasta ja päivällä muutama plusaste. Pilvisyys vaihtelee ollen keskimäärin vähäisempää yöllä kuin päivällä, ja heikkoja lumi- ja räntäkuuroja tulee harvakseltaan. Jos päivällä on aurinkoisia jaksoja, kehittyy haukka- ja kurkimuutolle sopivia nostoja, mutta kohtalaisestakaan vastatuulesta kurjet eivät pidä.

Pääsiäisen jälkeen, arvio: Aluksi on edelleen kylmää, mutta lännestä lähestyy korkeapaine, joka voi tuoda täysselkeän ja tyynen kurki- ja haukkasään. Viikon puolivälissä voi mahdollisesti alkaa parempi lounaisvirtaus.

Lintusää 8.–10.4.2017: Kevätmuutto etenee etenkin sunnuntaina ja maanantaina

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lintukevät etenee huonomman vaiheen jälkeen lähipäivinä jälleen hyvin, etenkin sunnuntaina ja maanantaina: voi odottaa mm. ensimmäisiä liroja, valkovikloja, metsäkirvisiä ja jopa mustavikloja. Joka päivä (la-ma) on myös kohtalainen mahdollisuus hyvään kurkimuuttoonkin itäistä reittiä, mutta Baltiassa on etenkin tänään melko pilvistä oikein hyvälle kaartelumuuttosäälle. Sen sijaan pääsisäisen seutu näyttää pahaenteiseltä: kylmää ja sateista, jopa lumisateet mahdollisia, sekä paljon vastatuulia.

La: Enimmäkseen kohtalainen tuuli heilahtelee luoteen ja lännen välillä, iltapäivällä merellä länsituuli on navakkaa, ja illaksi tuuli taas heikkenee ja kääntyy lounaaseen. Pilvisyys vaihtelee ja muuttosää paranee nopeasti aamun jälkeen. Yöllä on kovaa rastaiden, punarintojen ja vesilintujen tuloa.

Su: Kohtalaista lounaistuulta, joka iltapäivällä varsinkin merellä on ajoittain navakkaa. Päivä on selvästi leudompi kuin lauantaina. Enimmäkseen on pilvistä ja pieni heikon ajoittaisen sateenkin mahdollisuus, mutta iltaa kohti pilvisyys vähenee. Tuulen puolesta on kaikille muuttajille erinomainen muuttosää, mutta pilvisyys estää kaartelumuuttajien menoa ja mereltä tulevan sumun tai matalan sumupilven mahdollisuus on kohtalainen. Ilman sitä aamulla vyöryy massoittain mm. peippoja Suomeen. Jälleen itäisen reitin kurkimuutonkin mahdollisuus, mutta Baltian pilvisyys ratkaisee. Yöllä on ihan loistavaa säätä yömuuttajille.

Ma: Lounaistuulta, joka aamulla on kohtalaista ja voimistuu päivällä navakaksi. Aamulla on todennäköisimmin melko selkeää, mutta päivän kuluessa on lännestä odotettavissa kylmä rintama pilvien ja kapean sadealueen kera.

Jatkoarvio: Koleita lännen ja pohjoisen välisiä virtauksia ja muuton hyytymistä.

Lintusää 6.–7.4.2017: Muuttosää heikkenee

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Muuttosää heikkenee lähipäivinä, mutta ei sentään mene tosi huonoksi.

To: Yöllä erinomaista muuttosäätä: rastaita, punarintoja ja sorsalintuja vyöryy. Aamulla heikkoa-kohtalaista luoteenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä kääntyy länteen ja saattaa voimistua merellä navakaksi länsilounaiseksi merituuleksi. Verraten selkeää mutta iltaa kohti pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen, ja iltapäivällä on pieni kuurojen mahdollisuus. Melko hyvä muuttosää, mutta lievä vastatuuli pienentää hyvän kurkimuuton todennäköisyyttä.

Pe: Heikkoa-kohtalaista lounaistuulta, joka iltapäivällä, lännestä alkaen, voimistuu merellä navakaksi. Pilvistä-puolipilvistä ja ajoittain vähän sadetta. Aamupuolella saattaa olla enimmäkseen poutaa ja puolipilvistä-pilvistä, mutta viimeistään päivän kuluessa lännestä alkaen saapuu paksua alapilvisyyttä ja yleisesti sadetta, mahdollisesti räntääkin. Aamulla melko hyvä muuttosää, jos ei ole matalaa alapilveä, päivästä alkaen huono muuttosää.

La, epätarkka: Todennäköisesti kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa luoteenpuoleista tuulta, joka heikkenee illaksi, ja melko selkeää tai vaihtelevaa pilvisyyttä. Päivällä tulee mahdollisesti vähän vesi- tai räntäkuuroja. Huononpuoleinen muuttosää.

Lintusäätiedote 2.–4.4.2017: Kevätmuutto vauhdittuu reippaasti

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Nyt olemme lämpimän ilmamassan kielekkeen kärjessä (Latviassa ja Etelä-Ruotsissa tänään +18 astetta) mutta, kuten on tavallista alkukeväällä, lounaasta tuleva lämmin ei aluksi pääse eikä tunnu maanpinnalla: viileää sumua, joka hyydyttää muuton täysin. Lähipäivinä on kuitenkin erinomaisia muuttosäitä, kevätmuutto vauhdittuu reippaasti ja uusia muuttolajeja on luvassa ainakin kymmenen. Sisämaassa on joka iltapäivä lämmintä yli 10 astetta. Joutsenten, kanadan- ja metsähanhien, sinisorsien, telkkien ja isokoskeloiden, töyhtöhyyppien, kiurujen, kottaraisten, merikotkien, lännenhiirihaukkojen sekä sepel- ja uuttukyyhkyjen päämuutto on käsillä. Peippojen, punarintojen, rastaiden, niittykirvisten, rautiaisten, pajusirkkujen, taivaanvuohien, metsäviklojen ja lehtokurppien tulo voimistuu selvästi. Hyvään kurkimuuttoon melko itäisellä reitillä on erinomaiset mahdollisuudet etenkin tiistaina, jos sitä ennen ei ole mennyt isoa muuttoa, mutta myös huomenna, jos päivällä on vain yläpilviä, ja maanantaina, jos aamun alapilvilautta repeää ajoissa myös Virossa. Harvinaisuuksista voi odottaa lukuisia mustaleppälintuja ja lyhytnokkahanhia sekä ehkä esimerkiksi isohaarahaukkoja.

Su: Yöllä pudotussää. Enimmäkseen on kohtalaista, merellä iltapäivällä jopa navakkaa lounaista tuulta ja pilvistä-puolipilvistä mutta poutaa. Erittäin hyvä muuttosää ja näkyvyys, mutta aamulla on vielä matalan sumupilven tai sumun mahdollisuus.

Ma: Aamulla kohtalaista luoteenpuoleista tuulta, joka illaksi lähes tyyntyy. Aamulla melko pilvistä (alapilvi), päivällä puolipilvistä-selkeää. Pienestä vastatuulesta huolimatta on oikein hyvä muuttosää.

Ti: Enimmäkseen kohtalaista, merellä iltapäivällä navakkaa lounaistuulta ja verraten selkeää. Erittäin hyvää muuttosäätä yöllä ja päivällä, jos ei ole merisumua.

Ke–to, arvio: Melko hyvä eteläinen-lounainen muuttovirtaus jatkuu keskiviikkona, sateen mahdollisuus kasvaa, ja torstaina on merkkejä muutoksesta huonompaan suuntaan.

Lintusää 27.–29.3.2017: Sää ei suosi muuton ripeää edistymistä Suomessa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lämpimässä luoteisvirtauksessa lämpötila kohosi tänään Ahvenanmaalla 15 asteeseen. Lähipäivinä sää ei kuitenkaan suosi muuton ripeää edistymistä Suomessa, koska voimakkaat tuulet puhaltavat edelleen lännen ja pohjoisen väliltä. Sen sijaan Keski- ja Etelä-Euroopassa vallitsee erinomainen tulosää kaikille muuttajille. Niinpä mm. kurjet, varpushaukat, kala- ja naurulokit, peipot, punarinnat, rastaat, niittykirviset ja rautiaiset pääsevät suurin joukoin Itämeren eteläosiin, mistä pinnistelee pienehköjä määriä muuttajia tännekin. On mahdollista, että ensi viikonloppuna suotuisa virtaus pääsee Suomeen asti, ja muuttoon voisi tulla iso rysäys.

Ma: Kohtalaista-navakkaa luoteistuulta, joka päivällä kääntyy länteen ja illaksi voimistuu merellä paikoin kovaksi. Aamulla ja illalla sää on enimmäkseen selkeä, päivällä pilvisyys vaihtelee, ja on pienehkö mahdollisuus vesisateeseen; edelleen sangen lämmintä. Päivällä on kohtalainen muuttosää Ruotsista tulijoille, mutta Baltiasta tuleville huonompi tuulen takia.

Ti: Kohtalaista-navakkaa luoteen ja pohjoisen välistä tuulta, joka illaksi vähän heikkenee. Selkeää-puolipilvistä ja selvästi koleampaa kuin tänään ja huomenna, mutta tuulen vuoksi ei vielä pakkasta. Vastatuulen takia melko heikko muuttosää.

Ke, epätarkka ennuste, koska etäpuolelta kulkevan sadealueen reitti on vielä sumea: Heikkoa-kohtalaista lännenpuoleista tuulta ja aamulla pakkasta sekä poutaa. Puolipilvistä-pilvistä, yksittäiset lumikuurot mahdollisia iltapäivällä ja sen lisäksi laajempikin räntä- tai lumisade on mahdollinen, erityisesti rannikolla. Paras (ja todennäköisin) vaihtoehto on, että sade menee eteläpuolelta ohi (jolloin tosin pakkanen hyydyttää muuttoa) ja huonoin, että on yleisesti lumi- ja räntäsadetta. Muuttosää on melko hyvä, paitsi päivällä, jos laaja lumisade alkaa, vaikkapa vain merellä.

Jatkoarvio: torstaina on mahdollisesti heikkotuulinen ja selkeä mutta kylmä päivä (petolintupäivä), ja sen jälkeen ehkä alkaa muuttajia kunnolla tuova etelävirtaus.

Lintusää 24.–26.3.2017: Muuttosää jatkuu melko hyvänä aikaisille muuttajille

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Muuttosää jatkuu melko hyvänä aikaisille muuttajille, mutta virtaus on keskimäärin liian läntinen, mikä estää eteläisten pikkulintujen (punarinta, peippo, rastaat) muuton selvän voimistumisen. Lauantai-aamun lumisateita lukuun ottamatta näkyvyys on koko ajan hyvä, mikä suosii retkeilyä.

Pe: Enimmäkseen kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa lännenpuoleista tuulta ja verraten selkeää. Aamulla pakkanen hillitsee muuttoa ja koko päivänä reipas läntinen tuuli, mutta silti päivällä on hyvä haukka- ja kotkasää ja lisää hanhiakin tulee. Ensimmäistä sääkseä voi alkaa jo tähystellä.

La: Enimmäkseen kohtalaista tuulta, joka aamulla on lännestä ja kääntyy päivällä pohjoiseen sekä heikkenee. Aamulla on pilvistä ja yleisesti tulee lumi- tai räntäkuuroja, päivällä poutaantuu, ja iltaa kohti pilvisyys voi repeillä. Parhaimmillaankin vain kohtalainen muuttosää.

Su, epätarkka: Aamulla heikkoa lännenpuoleista tuulta, melko selkeää ja pakkasta. Aamupäivän kuluessa länsituuli voimistuu kohtalaiseksi, merellä navakaksi, sää pilvistyy sekä lämpenee huomattavasti; päivällä voi sataa vähän. Illaksi voi seljetä uudestaan. Melko hyvä muuttosää vallitsee Ruotsista tuleville, mutta Baltiasta tuleville on heikohko muuttosää.

Ensi viikon alun (ma–ti) sää on vielä epävarma. Todennäköisesti voimakkaita lännen-luoteenpuoleisia tuulia, jotka jarruttavat muuttoa.