Tringan lintutilannekatsaus: heinäkuun puoliväli – elokuun alkupuoli

Kirjosiipikäpylintu ©Micha Fager


Lintumaailmassa alkaa olla syksyn tuntua. Keltavästäräkkien ja metsäkirvisten ääniä alkaa kuulumaan taivaalta enenevissä määrin, ja hyönteissyöjälintujen parvia voi nähdä puskissa pyörimässä. Myös päiväpetolintujen, kuten varpus- tuuli- ja mehiläishaukkojen muutto kiihtyy pikku hiljaa.

Arktisia kahlaajia on havaittu ajankohtaan nähden todella vähän. Korkeapaineen johdosta muuttokelit ovat olleet “liian hyvät”, jolloin kahlaajat ovat todennäköisesti lentäneet korkealla Suomen yli pysähtymättä rannoille levähtämään. 

Suuria kerääntymiä jaksolla edustivat mm. 288 harmaasorsaa Espoon Suomenojalla ja 180 Laajalahdella, yli 18 000 haahkaa Haliaksella, 2600 merimetsoa Siuntion Isolla Haahkaluodolla, 23 pikkutylliä Viikissä, 300 liroa Kirkkonummen Saltfjärdenillä, 108 taivaanvuohta Viikissä, 50 räyskää Laajalahdella, 20 kivitaskua Mäntsälän Kapulissa ja 5000 kottaraisen yöpymisparvi Viikissä.

Muuttosummilla ei kesän aikana yleensä hurjastella, mutta jotain nähtiin kuitenkin. Hangon lintuasemalla laskettiin parhaina päiväsummina mm. 211 muuttavaa mustalintua, 136 harmaahaikaraa ja 91 ruokkia. Santahaminassa ynnättiin 51 muuttavaa kuovia, ja Inkoossa 280 pikkukäpylintua.

Jakson harvinaisimmat linnut olivat Lohjalla havaittu isohaarahaukka ja Espoossa muuttanut mustahaikara. Riuttatiiroja havaittiin mukavasti, ainakin 15 yksilöä. Pikkukivoista mainittakoon pikku-uikku, 2 kuningaskalastajaa, virtavästäräkki, keltahemppo ja 7 aroharmaalokkia.

Kirjosiipikäpylinnuilla on viime viikkoina ollut käynnissä vaellusliikehdintää, joka on yltänyt etelärannikolle asti. Tringan alueelta ilmoitettiin jaksolla yli 50 “kirjoloxiaa”. Myös jalohaikaroita on saapunut Baltiasta elokuulle tyypillisesti mukavan runsaasti, ja Espoon Laajalahdelta ilmoitettiinkin Tringan alueen ennätysmäärä, 24 lintua.

Tringan lintutilannekatsaus: kesäkuun puoliväli – heinäkuun alkupuoli

Kuvassa lapintiira ©Micha Fager.

Monilla lajeilla on käynnissä toinen pesintä, ja lintujen poikasia on nyt runsaasti maastossa liikkeellä. Parhaille kosteikkoalueille kerääntyy vesilintukoiraita suuriksi parviksi kesää viettämään. Kahlaajien syysmuutto on ollut käynnissä jo loppukeväästä asti, ja jatkuu tasaisena läpi kesän.

Jaksolla komeita kerääntymiä olivat mm. 12000 haahkaa Haliaksella, 262 harmaasorsaa ja 71 punasotkaa Suomenojalla, 101 silkkiuikkua Espoon Matalajärvellä, 31 mustakurkku-uikkua Lohjan Kunnarlassa, 121 harmaahaikaraa Viikissä, 110 riskilää Helsingin Koirasaaressa sekä 36 mustavikloa ja 1370 kottaraista Viikissä.

Heinäkuussa on mahdollista havaita myös lintujen näkyvää muuttoa. Inkoon Sadelnilla laskettiin 165 muuttavaa tai kiertelevää ruokkia, Hangon lintuasemalta 50 isokäpylintua ja Espoon Laajalahdella 255 liroa (195m, 60p).

Kesäkauden hiljaiselosta huolimatta harvinaisuuksista kiinnostuneilla on riittänyt bongattavaa. Jakson kovimpia rariteetteja edustivat rantakurvi Hangossa, tulipäähippiäinen Lohjalla, pikkukultarinnat Helsingissä ja Tuusulassa sekä lapinuunilintu Kirkkonummella. Lisäksi havaittiin mm. 2 kyhmyhaahkaa, pikku-uikku, 4 viiriäistä, 2 pikkukiljukotkaa, punajalkahaukka, avosetti, 2 lampivikloa, 9 riuttatiiraa, pikkutiira, englanninvästäräkki, 2 virtavästäräkkiä ja 3 keltahemppoa. 

Vuodenaikaan nähden kiinnostavia lajeja olivat mm. uivelo ja 3 kapustarintaa. Espoossa 1.7. nähdyt 2 nuorta mustapyrstökuiria olivat kaikkien aikojen aikaisimmat nuoret linnut Tringan alueella.

Tringan lintutilannekatsaus – toukokuun loppupuoli – kesäkuun alku

Punavarpunen. Kuva: Micha Fager

Edellisestä katsauksesta onkin jo kolmisen viikkoa, ja paljon on ehtinyt välissä tapahtua.

Osalla hyönteissyöjälinnuista kevätmuutto on vielä kesken, mutta samanaikaisesti jotkin kahlaajat, kuten metsä- ja mustaviklonaaraat aloittelevat jo syysmuuttoa etelään. Myös esimerkiksi haahka-, telkkä- ja koskelokoiraita muuttaa Itämerellä lounaaseen sulkimaan kesäksi.

Valkoposkihanhien muuttohuippu nähtiin 22.5., kun Helsingissä laskettiin 44 000 muuttavaa yksilöä iltapainotteisesti. Edelliskeväiden hurjiin valkoposkien päiväsummiin ei tänä vuonna päästy, sillä hanhien muutto jakautui usealle päivälle. Sepelhanhilta sen sijaan nähtiin 25.5. hieno näytös, kun sankan sumun hälvettyä Lauttasaaressa muutti muutamassa tunnissa 30 000 yksilöä. Tällöin suurimmassa parvessa laskettiin olleen 17 000 lintua. Mustalintujen ja allien arktinen muutto jäi tänä vuonna Tringan alueella vaisuksi, suurimpana allilukuna 15 000 muuttavaa Kirkkonummen Mäkiluodossa. Kevään suurin kuikkalintusumma ilmoitettiin Mäkiluodosta 19.5., jolloin muutti noin 2200 gaviaa.

30.5. etelärannikolla havainnoitiin hienoa isojen kahlaajien muuttoa. Kahlaajien yhteissumma kohosi Porkkalassa tällöin yli 22000:een. Vastaaviin summiin ei olla päästy moniin vuosiin. Mäkiluodosta määritettiin lajilleen yli 6000 tundrakurmitsaa ja 1200 isosirriä. Mainittakoon jakson hyvistä muutoista vielä Viikissä muuttaneet 41 mehiläishaukkaa ja Mäkiluodon 11 etelänkiislaa.

Jakson hyviä paikallissummia olivat mm. 15 nuolihaukkaa Vihdin Vanjärvellä, 7 luhtahuittia Lohjan Koisjärvellä, 8 ruisrääkkää Kirkkonummen Sundetilla, 10 keräkurmitsaa Vantaan Seutulassa, 170 tylliä ja 40 lapinsirriä Espoon Laajalahdella, 5 pikkusirriä Viikissä, 12 luotokirvistä Raaseporin Segelskärillä, 7 rastaskerttusta Viikissä, 6 idänuunilintua Helsingin Isosaaressa ja 25 punavarpusta Mäkiluodossa.

Jakson harvinaisin lintu oli Kirkkonummen Rönnskäriltä 19.5. löytynyt Suomen ensimmäinen pikkupajusirkkukoiras. Lisätietoja havainnosta voi lukea täältä: https://www.birdlife.fi/tiedote-20190520/

Muita kovia harvinaisuuksia olivat mm. jalohaikaran kanssa Lauttasaaressa muuttanut silkkihaikara, koiras ja naaras pikkuhuitit Lohjan Savijärvellä, rantakurvi Laajalahdella, mustapäätaskut Haliaksella ja Inkoon Kopparnäsissä , pikkukultarinta Helsingin Malmilla sekä tulipäähippiäiset Espoossa, Raaseporissa, Kirkkonummella ja Järvenpäässä.

Jakson harvinaisuuslistaa täydensivät 2 pikku-uikkua, 4 jääkuikkaa, tiibetinhanhi, punakaulahanhi, 2 kyhmyhaahkaa, niittysuohaukka, kiljukotka, pikkukiljukotka, 3 punajalkahaukkaa, avosetti, 3 lampivikloa, 7 leveäpyrstökihua, tunturikihu, 5 riuttatiiraa, pikkukajava, 2 aroharmaalokkia, 8 viiriäistä, 3 turturikyyhkyä, 4 harjalintua, 3 ruokosirkkalintua, sepelsieppo, 3 keltahemppoa ja pikkusirkku.

Kuhankeittäjiä on havaittu ilahduttavan runsaasti viimeisen viikon aikana, huomattavasti enemmän kuin muutamana edellisvuonna.

Tringan lintutilannekatsaus – toukokuun puoliväli

Sinirinta. Kuva: Micha Fager

Viime viikkoina on saatu kokea vaihtelevia säitä ja suuria lämpötilaeroja. Tulevalle viikonvaihteelle lähestyy etelästä kuuma putki, ja sen mukana toivottavasti myös lintuja. Viime päivien saapujiin kuuluivat mm. suosirri, vesipääsky, ruisrääkkä, idänuunilintu, viitakerttunen, pensassirkkalintu, sinirinta ja kehrääjä.

Kevätarktikan huippu on parhaillaan käynnissä. Toistaiseksi vesilintujen ja muidenkin arktisten muuttajien lukumäärät ovat jääneet Tringan alueella melko pieniksi. Suurin mustalintujen muuttosumma ynnättiin 7.5., jolloin Helsingin Santahaminassa muutti 36000 mustalintua. Allien päämuutto on nähtävästi vielä edessä, ja valkoposkihanhiakin on odotettavissa lisää. Allihaahkoja nähtiin tänä keväänä niukasti, parhaana päiväsummana 14 muuttavaa lintua Kirkkonummen Söderskärillä.

Hyviä muuttosummia jaksolla olivat mm. 101 jouhisorsaa, 68 lapasorsaa ja 233 tukkakoskeloa Porkkalassa, 726 kuikkalintua (joista 437 määritettyjä kuikkia) Kirkkonummen Mäkiluodossa, 106 pikkukuovia Haliaksella ja 248 punakuiria Porkkalassa.

Suurista paikalliskerääntymistä mainittakoon 1650 metsähanhea ja 3120 tundrahanhea Vihdin Vanjärvellä, 10 heinätavia Haliaksella, 900 kapustarintaa Mäntsälässä, 1060 suokukkoa ja 350 liroa Vanjärvellä, 10 keräkurmitsaa Vantaan Seutulassa, 115 pikkulokkia Tuusulanjärvellä ja peräti 7 rastaskerttusta Viikissä.

Käärmekotka muutti vappuaattona Espoossa itään, isohaarahaukka pyörähti Tornien taistossa Raaseporissa, amerikantavit havaittiin Porkkalassa ja Viikissä ja mustapäätasku Viikissä. Lisäksi jakson runsasta harvinaisuuskavalkadia täydensivät mm. 8 punakaulahanhea (joista 4 vietti useamman päivän Viikissä), tiibetinhanhi, jääkuikka, 3 kyhmyhaahkaa, kiljukotka, 5 niittysuohaukkaa, 5 punajalkahaukkaa, 3 lampivikloa, 2 mustatiiraa, pikkukajava, 2 leveäpyrstökihua, harjalintu, 2 ruokosirkkalintua, 2 sepelsieppoa ja 3 keltahemppoa.

Tringan lintutilannekatsaus – huhtikuun loppupuoli

Kevään ensimmäiset sitruunavästäräkit saapuivat muutaman yksilön voimin. Kuva: Micha Fager.

Pohjoisvirtaus kääntyi etelän kautta kaakkoon reilu viikko sitten, mutta korkeapaine jatkuu edelleen. Suuria muuttoryntäyksiä ei ole koettu, vaan kevät on edennyt pikku hiljaa. Meriveden pinta on tällä hetkellä hurjan alhaalla.

Tringan alueella on havaittu tänä vuonna nyt noin 220 lintulajia. Uusia lajeja saatiin viime katsauksen jälkeen noin 40. Ensimmäiset pajulinnut, sirittäjät, kirjosiepot, keltavästäräkit, käet, pääskyt, hernekertut ja leppälinnut ovat saapuneet. Kahlaajista mm. musta- ja valkoviklojen, lirojen, suokukkojen ja rantasipien etujoukot ovat niin ikään löytäneet tiensä Etelä-Suomeen.

Komeista paikalliskerääntymistä mainittakoon 5000 tundrahanhea Nurmijärven Lepsämästä, 11 200 haahkaa Kirkkonummen Mäkiluodosta, 13 000 allia Porkkalasta, 141 uiveloa Siuntion Pikkalanlahdelta, peräti 800 kapustarintaa Lepsämästä sekä 29 pikkutylliä ja 96 suokukkoa Viikistä.

Hyviä muuttosummia jaksolla olivat mm. 205 muuttavaa kuikkaa Porkkalassa, 36 härkälintua Mäkiluodossa, 2403 kurkea Raaseporissa, 1113 kuovia Mäkiluodossa, 128 laulurastasta Raaseporissa ja 69 pikkujoutsenen muuttoparvi Espoossa.

Rariteeteistakin on päästy nauttimaan jo hieman runsaammin. Jakson harvinaisin lintu oli Hangon lintuasemalla muuttanut pilkkaniska – Tringan alueen 7. havainto kyseisestä lajista. Amerikantavi löytyi uudestaan Lohjalta, Hangossa havaittiin 2 tulipäähippiäistä ja punajalkahaukka muutti Helsingin Vuosaaressa. Muita harvinaisuuksia olivat mm. 4 kyhmyhaahkaa, pikku-uikku, 3 kiljukotkaa, pikkukiljukotka, 3 niittysuohaukkaa, 7 avosettiä, pikkukajava, 2 kuningaskalastajaa, 2 virtavästäräkkiä, harjalintu, ruokosirkkalintu ja 2 keltahemppoa.

Fenologisesti kiinnostavia lajihavaintoja olivat esimerkiksi poikkeuksellisen aikaisin saapuneet 5 sepelhanhea, tervapääsky, 3 mehiläishaukkaa, pensaskerttu sekä rastas- ja rytikerttunen. Kattohaikaroita havaittiin jaksolla parikymmentä, haarahaukkoja ja sepelrastaita kymmenkunta, turkinkyyhkyjä 6, ja pohjansirkkuja 2.

Myös kevään ensimmäiset sitruunavästäräkit saapuivat muutaman yksilön voimin. Kuva: Micha Fager.

Tringan lintutilannekatsaus – huhtikuun alkupuoli

Kattohaikara. Kuva: Micha Fager

Uusia saapujia saatiin viime katsauksen jälkeen viitisentoista lajia, mm. härkälintu, heinätavi, sääksi, ruskosuohaukka, räyskä, punajalkaviklo ja pikkutylli. Muutto on ollut nyt muutaman päivän pysähdyksissä vastatuulen ja viileiden lämpötilojen vuoksi, ja viikonlopuksi on luvattu vain hieman parempaa säätä. Kun tuuli jossain vaiheessa ensi viikolla kääntyy myötäiseksi, saattaa edessä olla kovakin rynnistys.

Anser- eli harmaahanhien päämuutto alkaa olla ohi, ja suuret hanhikerääntymät ovat pienenemään päin. Yli kolmen tuhannen hanhen paikallissummia on kuitenkin ilmoitettu vielä viime päivinäkin. Hyvistä kerääntymistä jaksolta mainittakoon 254 laulujoutsenta Vanjärveltä, 300 valkoposkihanhea Viikistä, 41 punasotkaa Suomenojalta, 14 kuikkaa Raaseporin Pohjasta, 80 riskilää Inkoon Sommarnilta, 127 merisirriä Raaseporin Mygganilta ja 3000 peippoa Mäntsälän Saaresta.

Kevään suurin töyhtöhyyppien muuttosumma saatiin Vuosaaresta, kun 29.3. laskettiin 551 pohjoiseen matkaavaa hyyppää. Seuraavana päivänä Haliaksella muutti 156 tukkakoskeloa. 2.4. Haliaksella taas muutti 156 pilkkasiipeä ja peräti 3437 kurkea, ja samana päivänä Espoon Soukassa ynnättiin 2287 muuttavaa sepelkyyhkyä. 7.4. Kirkkonummen Mäkiluodossa muutti 27 ruokkia. Myös meriharakkamäärät kasvoivat, parhaana päiväsummana ilmoitettiin 193 yksilöä (146p, 47m) Haliakselta 7.4.

Isohaarahaukat jaksoivat edelleen ilahduttaa lintuharrastajia. Laji havaittiin Tringan alueella viitenä päivänä kahdeksassa eri kunnassa. Todennäköisesti kyse oli 2-3:sta eri yksilöstä, jotka seilasivat ympäri Etelä-Suomea milloin mihinkin suuntaan.

Amerikantavi viihtyi 4 päivää Lohjan Savijärvellä, mandariinisorsakoiras nähtiin Kirkkonummella ja saman lajin pariskunta Raaseporin Snappertunassa. Muita harvinaisuuksia olivat mm. kyhmyhaahka Hangossa, pikku-uikku Espoossa, avosetti Hangossa, isolokki ja kuningaskalastaja Kirkkonummella, tunturikiurut Hangossa ja Raaseporissa, virtavästäräkki Hangossa, nokivaris Helsingissä ja keltahemppo Kirkkonummella.

30.3. Hangosta löytynyt punakuiri oli Suomen kaikkien aikojen aikaisin havainto lajista. Viikkiin 5.4. saapunut mustapyrstökuiri taas laittoi Tringan alueen saapumisennätyksen uusiksi. Jalohaikaroita jaksolla nähtiin ainakin 6, ja etelästä puhaltava virtaus toi kattohaikaroitakin jo 4-5 yksilöä. Mustaleppälintuja ja pikkujoutsenia havaittiin runsaasti, kuovit sen sijaan ovat olleet hämmästyttävän vähissä.

Tringan lintutilannekatsaus – maaliskuun loppupuoli

Metsäviklo. Kuva: Micha Fager

Edellisen katsauksen jälkeen kevät on ottanut suuren harppauksen eteenpäin. Ensihavainnot saatiin jaksolla reilusta 20 lajista, mm. risti-, jouhi- ja lapasorsasta, kuovista, kapustarinnasta, tyllistä, metsäviklosta, selkälokista, luotokirvisestä, kangaskiurusta ja tiltaltista.

Metsä- ja tundrahanhilla on ollut käynnissä jo kovaa muuttoa. Tähän mennessä suurin päiväsumma laskettiin 21.3., kun Porkkalassa muutti yhteensä 4147 hanhea, lähes kaikkien määritettyjen ollessa ansereita. 27.3. Hangon lintuasemalla muutti 7096 haahkaa ja Kirkkonummen Salftjärdenillä samana päivänä 60 hiirihaukkaa. Hyviä muuttosummia olivat myös mm. Haliaksella 25.3. lasketut 178 kurkea ja 24.3. ynnätyt 226 kulorastasta.

Uudenmaan parhailla levähdysalueilla laiduntaa parhaillaan tuhansien anser- eli harmaahanhien kerääntymiä. Vihdin Vanjärvellä laskettiin enimmillään paikallisena 3300 metsähanhea ja Nurmijärven Lepsämässä 2500 tundrahanhea. Muita korkeita paikallismääriä olivat mm. 638 kanadanhanhea Raaseporin Prästkullassa, 10 000 allia Porkkalassa, 1040 tukkasotkaa Tammisaaren Ramsholmenilla, 73 riskilää Inkoon Sommarnilla, 90 harmahaikaraa Tammisaaren Stadsfjärdenillä, 190 hemppoa Helsingin Haltialassa ja 300 pulmusta Kirkkonummen Danskarbyssä. Haliaksella vietettiin 23.3. pudotuskelissä sumuista mutta hyvää lintupäivää, ja päiväsummiksi ynnättiin tällöin mm. 80 punarintaa, 7 peukaloista, 7 rautiaista, 119 hippiäistä ja 23 punakylkirastasta.

Myös harvinaisuuspuolella meno on vilkastunut selvästi. Viime viikkojen kovimmat rariteetit olivat isohaarahaukat, joita havaittiin Tringan alueella tulkintatavasta riippuen 2-3 yksilöä. Ensimmäinen lintu muutti 17.3. Helsingin läpi itään. Kenties sama lintu palasi 25.3. samaa reittiä takaisin länteen vietettyään viikon Porvoon suunnalla. Myös Raaseporissa havaittiin isohaarahaukka 24.3.

Muita harvinaisuuksia olivat mm. Hangon Täktomissa viikon viihtynyt mustapäätasku, Viikin pelloilla muutaman päivän pyörinyt nokivaris, pikkukajava Porkkalassa, lapinpöllö Lohjalla ja virtavästäräkki Helsingissä. Kyhmyhaahkasta tehtiin havaintoja Hangossa, Kirkkonummella ja Helsingissä, todennäköisesti 4-6:sta eri koirasyksilöstä.

Ensihavainnot tehtiin myös jalohaikarasta (4 yksilöä) ja mustaleppälinnusta. Pikkujoutsenia ja lyhytnokkahanhia on havaittu runsaasti, molempia useita kymmeniä yksilöitä.

Tringan lintutilannekatsaus – maaliskuun alkupuoli

Merihanhet. Kuva: Micha Fager

Kevät jatkaa etenemistään pienin askelin. Päivälämpötilat kääntyvät pääosin jo plussan puolelle, mutta lunta ja jäätä riittää maastossa vielä jonkin aikaa. Uusia muuttolintuja ilmaantuu tipotellen päivittäin.

Viime viikonlopun aikana saatiin Tringan alueelle ensihavainnot mm. metsähanhesta, kurjesta ja suopöllöstä. Merihanhia on havaittu jo kymmenittäin. Hangon lintuasemalla 9.3. muuttanut meriharakka oli kaikkien aikojen aikaisin havainto lajista Tringan alueella.

Paikallisista kerääntymistä mainittakoon 65 laulujoutsenta Vihdin Vanjärveltä, 79 kanadanhanhea Viikin pelloilta ja 43 töyhtöhyyppää Kirkkonummen Saltfjärdeniltä. 500 paikallista kiurua laskettiin Siuntion Backsista peltoaukealta, 41 uuttukyyhkyä Vantaan Seutulasta ja 54 pulmusta Vantaan Pyymosalta.

Harvalukuisempien lajien havaintoja olivat mm. muuttohaukat Raaseporin Segelskärillä ja Hangon lintuasemalla, Mäntsälän Isolakeella edelleen viihtyvä hiiripöllö ja vuorihempot, joita nähtiin 5 linnun parvi Hangossa ja 2 yksilöä Vantaalla. Hangon Bengtsårissa koko talven viettänyt lapinpöllö oli paikalla vielä viime viikolla.


Tringan lintutilannekatsaus – helmi-maaliskuun vaihde

Töyhtöhyyppä ©Matti Rekilä

Kevät koitti tänä vuonna aikaisin. Kiuruja ja uuttukyyhkyjä on saapunut Uudellemaalle jo sadoittain, töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä, kottaraisia ja pulmusia taas hieman vähemmän. Haahka saapui Helsinkiin 23.2., jolloin Santahaminassa muutti päivän aikana yhteensä 7 yksilöä itään.

Vesilintumäärät lisääntyvät kiihtyvää vauhtia, uusia muuttajia havaitaan päivittäin. Hangon Uddskatanilla laskettiin 45 uivelon paikallinen parvi sekä 19 tukkakoskeloa, Hangon Kobbenilla 570 telkkää, Santahaminassa puolestaan 5 riskilää. Raaseporiin Fiskarsin ruukin joelle on kerääntynyt peräti 8 koskikaraa. Mainittakoon vielä mukavan kokoinen 50 linnun teeriparvi Mäntsälän Suojärveltä.

Harvinaisuuspuolella on ollut hiljaisempaa. Eniten bongareita ovat keränneet monella paikalla havaitut lapinpöllöt, joilla näyttää olevan käynnissä pieni nälkävaellus Etelä-Suomeen. Helmikuun puolella tavattiin ainakin 4 lapinpöllöä eri puolilla Tringan aluetta. Muita “pikkukivoja” olivat esimerkiksi 3 muuttavaa tunturikiurua matkalla pohjoiseen Inkoon Stora Ångestössä sekä turkinkyyhky Hangon keskustassa.

Hiiripöllöt tavattiin Mäntsälässä ja Vantaalla, muuttohaukka Helsingissä, kuikka Hangossa. Laulurastas viihtyy edelleen Helsingissä ja kulorastas pyörähti Kirkkonummella. Valkoposkihanhi on talvehtinut jälleen onnistuneesti Töölönlahdella sinisorsien kanssa sulassa, nyt viidettä talvea peräkkäin – tosin tällä kertaa vain yhden yksilön voimin. Myös useampi kuningaskalastaja on onnistunut sinnittelemään talven läpi jokien ja purojen sulapaikoilla.

Tringan alueella on havaittu tänä vuonna nyt 129 luonnonvaraista lintulajia. Viikonlopun jälkeen sää viilenee ja muutto hidastuu jälleen hetkeksi. Muuttolintuja odotellessa kannattaa harkita vaikka pöllöretken tekemistä, sillä pöllöjen kevätsoidin alkaa nyt olla kiivaimmillaan.

Tringan lintutilannekatsaus – helmikuun alku

Kuvassa viiksitimali ©Micha Fager.

Lintutalvi on jatkunut helmikuisen hiljaisena. Talvi saattaa olla kuitenkin jo suurimmilta osin selätetty, sillä 15 vuorokauden sääennuste näyttää etelärannikolle helmikuun loppuun saakka nollan asteen yläpuolisia päivälämpötiloja. Saapa nähdä, joko kiurujen, uuttukyyhkyjen ja töyhtöhyyppien kevätmuutto on käynnistynyt seuraavaan katsaukseen mennessä.

Jaksolla pikkukajava muutti Porkkalassa länteen ja tunturikiuru nähtiin pellolla Siuntion Störsbyssä. Mäntsälän Metsäkulmassa viihtyy edelleen 5 peltopyyn parvi, jotka ovat Tringan alueella käyneet hyvin harvalukuisiksi. Hiiripöllöt taas nähtiin Tuusulassa, Mäntsälässä ja Helsingissä, lapinpöllö Espoossa.  

Kerääntymistä mainittakoon 11 750 allia Porkkalassa, 550 telkkää Hangon Tulliniemessä, 5 hiirihaukkaa Raaseporin Snappertunassa, 14 naurulokkia Hangon kalasatamassa ja 20 nokkavarpusta Helsingin Puistolassa.

Harvalukuisia talvilajeja olivat mm. Hangossa nähdyt muuttava harmaasorsa ja merellä uiva kuikka, rautiainen Siuntiossa, laulurastas edelleen Helsingissä, lapinsirkku Hangossa ja 2 mustavarista Helsingissä.

Tringan lintutilannekatsaus – tammikuun loppupuoli

Laulurastas on viihtynyt koko talven ruokinnalla Maunulassa. Kuva: Micha Fager

Pakkaset ja hieno lumitalvi näyttäisivät jatkuvan vielä pitkään. Merikin on jäässä pitkälle ulkosaaristoon asti, joten talvehtivia vesilintuja on Hankoa lukuun ottamatta Uudellamaalla havaittavissa hyvin vähän.

Hyviä ilmoitettuja yksilösummia jaksolla olivat mm. vajaat 17 000 allia Porkkalassa ulkomerellä, 55 uiveloa ja 9 tukkakoskeloa Hangon lintuasemalla, 37 viiksitimalin parvi Vanhankaupunginlahdella, 60 peippoa Kirkkonummen Mattbyssä ja 12 nokkavarpusta sekä Espoon Muuralassa että Helsingin Puistolassa.

Hangon keskustasta löytyi turkinkyyhky, 3 tunturikiurua viihtyivät Inkoon Degerbyssä 20.1. saakka ja Helsingin Hernesaaressa nähtiin samanaikaisesti enimmillään 12 vuorihemppoa.

Punarintoja näyttäisi talvehtivan edelleen poikkeuksellisen paljon. Tiirasta löytyy tammikuun puolenvälin jälkeen Tringan alueelta havaintoja peräti 153 punarinnasta, näistä toki merkittävä osa koskee samoja yksilöitä. Pähkinänakkeleita havaittiin pihabongauksessakin useita, jaksolta ilmoitettiin ainakin 11 eri yksilöä. Myös hiiripöllöjä on edelleen maisemissa jonkin verran, niitä nähtiin 8 yksilöä.

Vuodenaikaan nähden paremmista lajeista mainittakoon vielä valkoposkihanhi edelleen Eläintarhanlahden sulassa, sinisuohaukka Kirkkonummen Träskbyssä, laulurastas Maunulassa, rautiainen Lauttasaaressa, mustapääkerttu Tähtitorninmäellä, lapinsirkku Hangon keskustassa, sekä 5 piekanaa, ainakin 6 ampuhaukkaa, 5 mustavarista ja 2 kiurua.

Tringan lintutilannekatsaus – tammikuun alku

Hyvällä tuurilla voi talviretkeilyllä sopivan avoimesta maastosta löytää vaikka talvehtivan pulmusen. Kuva: Micha Fager.

Lintumaailma on viimeistään kunnollisen lumipeitteen ilmestymisen myötä siirtynyt nyt talven hiljaiseloon. Hyvillä talviruokinnoilla käy kuitenkin kuhina, ja peltoaukeilla ja ruderaattien talventörröttäjillä voi nähdä suuria parvia esimerkiksi tiklejä, urpiaisia ja keltasirkkuja.

Isommista kerääntymistä mainittakoon 623 telkkää Hangon Vedagrundetilla, 20 uiveloa sekä Hangon lintuasemalla että Tvärminnessä, 14 merimetsoa Santahaminassa, 20 naurulokkia Hangon Itäsatamassa, 170 peippoa (sis. sp.) Raaseporin Pohjassa ja 170 tikliä Mäntsälän Metsäkulmassa.

Pikkukivoja harvinaisuuksia ovat olleet mm. muuttava allihaahka Porkkalassa, pikku-uikut Inkoon Sandfjärdenillä ja Hangon Itäsatamassa, 9 peltopyytä Mäntsälän Metsäkulmassa, lapinpöllö Hanko Bengtsårissa, 2 tunturikiurua Vantaan Pitkäsuolla ja 3 Inkoon Degerbyssä, lapintiainen Viikissä, ja lisäksi muutama kuningaskalastaja ja yksi virtavästäräkki.

Vuodenajalle epätyypillisistä lajeista voisi vielä mainita valkoposkihanhen, harmaasorsan, punasotkan, 2 muuttohaukkaa, pikkulokin, luhtakanan, 3 mustavariksen parven, västäräkin, laulurastaan ja niittykirvisen.

Tringan lintutilannekatsaus – vuoden viimeiset viikot

Vuorihempot. Kuva: Micha Fager

Lintuvuosi 2018 saatiin Tringankin alueella pakettiin. Viime vuoden ilmiöistä mieleen jää varmasti ainakin monipuolinen vaellussyksy, jonka aikana ennätyksiä rikottiin esimerkiksi tiaisten ja närhien osalta. Lapintiaisia havaittiin Tringan alueella vuoden aikana lopulta 20 yksilöä.

Harvinaisuuspuolelta muistella kannattaa ainakin tammikuussa Kirkkonummella laajalti bongattua mäntysirkkua, 24.4. Espoon Iso-Huopalahdella piipahtanutta yöhaikaraa, 3.6. pääkaupunkiseudun yli itään muuttanutta keisarikotkaa, syys-lokakuussa Uudellamaallakin seikkaillutta munkkikorppikotkaa sekä tarinalleen onnellisen lopun saaneen vaaleakiitäjän vaiheita marraskuussa. Mainittakoon nyt vielä lisäksi ainakin arokotka, tunturihaukka, mustanmerenlokki, 7 valkosiipitiiran parvi, taigakirvinen, stejnegeri-sepeltasku ja 4 tulipäähippiäistä.

Vuoden kahden viimeisen viikon hyvistä kerääntymistä voisi mainita mm. 36 tukkakoskeloa Hangon lintuasemalla, 15 harmaahaikaran parven Vuosaaren Uutelassa, 187 nokikanaa Tammisaaren Stadsfjärdenillä, 30 pähkinähakkia Lohjan Ristenissä, peräti 5 Kirkkonummen puolella talvehtivaa maakotkaa Espoon Soukasta nähtynä, 10 sepelkyyhkyä Hangon keskustassa ja 5 vuorihemppoa Vantaan Pyymosalla.

Ilman suurharvinaisuutta ei jääty vuoden viimeisellä viikollakaan: Helsingin Eirassa pyörähti pikaisesti grönlanninlokki. Muita parempia lajeja jaksolla olivat muutama kuningaskalastaja, virtavästäräkki ja 2 tunturikiurua.

Vuodenaikaan nähden kiinnostavia havaintoja olivat mm. 5 valkoposkihanhea, harmaasorsa, punasotka, 2 tuulihaukkaa, 5 ampuhaukkaa, 2 muuttohaukkaa, luhtakana, ruokki, 4 kangaskiurua, kiuru, 4 västäräkkiä, 2 rautiaista, 6 laulurastasta, kulorastas, 2 mustavarista ja lapinsirkku.

Tringan lintutilannekatsaus, viikot 49-50

Punarinta. Kuva: Micha Fager

Jaksolla Hangon etelärannoilta laskettiin yhteensä 224 laulujoutsenta, ja Etu-Viikin pelloilla ruokaili enimmillään 175 kanadanhanhea. Hyviä kerääntymiä olivat myös mm. 750 sinisorsaa Lohjan Hiidensalmella, 55 uiveloa Espoon Soukassa sekä 1830 tukkasotkaa, 16 lapasotkaa ja 160 nokikanaa Tammisaaren Stadsfjärdenillä. Hyvinkään Kytäjän peltoaukeilla talveaan viettää vielä ainakin 4 hiirihaukkaa ja 2 piekanaa. Mielenkiintoinen havainto oli myös 180 kanadanhanhen muuttoparvi Vuosaaressa matkalla lounaaseen.

Joulukuussa punarintoja on ilmoitettu selvästi keskimääräistä runsaammin, kun taas peukaloisia melko keskiverto määrä. Viime talven ennätyksellisissä peippolintumäärissä ei tänä vuonna olla, mutta muutamalla paikalla on havaittu isompia kerääntymiä, kuten 150 peippoa Raaseporin Pohjassa. Tilhiä on havaittu kohtalaisen vähän, ja pajusirkut näyttäisivät olevan lähes kokonaan kateissa. Hömötiaisia sen sijaan on ilmoitettu enemmän kuin 2010-luvulla kertaakaan aiemmin.

Vuosaaren kyhmyhaahka ja turturikyyhky katosivat maisemista itsenäisyyspäivän jälkeen. Jakson muita pikkuharvinaisuuksia olivat mm. 4-5 isolokkia, pikkukajava, 3 pikku-uikkua, 2 turkinkyyhkyä ja mustaleppälintu.

Harvalukuisia jaksolla havaittuja talvilajeja olivat mm. 4 harmaasorsaa, 4 punasotkaa, 2 härkälintua, 2 sinisuohaukkaa, muuttohaukka, töyhtöhyyppä, 3 ruokkia, 3 pikkulokkia, 4 kangaskiurua, 2 kiurua, 2 niittykirvistä, luotokirvinen, peräti 14 västäräkkiä, 4 rautiaista, kymmenkunta laulurastasta, 2 kulorastasta, 2 mustavarista ja lapinsirkku.

Tringan lintutilannekatsaus, viikot 47-48

Talvisella retkellä voi lähteä vaikka etsimään Etelä-Suomen puroille ja koskille talvehtimaan saapuneita koskikaroja. Esimerkiksi Helsingin Vanhankaupunginkoskella laskettiin samanaikaisesti näkyvissä enimmillään 5 koskikaraa. Kuva: Matti Rekilä.

Tälle jaksolle sää viileni selvästi, ja monet sisävesistöt ovat jo ehtineet kokonaisuudessaan jäätyä. Kuluvalle viikolle ennustetaan kuitenkin selvästi plusasteita, joten jäät voivat osittain sulaa, eikä lumipeitettä ole vielä näköpiirissä.

Lintuja riittää vielä Uudellamaalla, ja talviretkeily kannattaa havaintojenkin puolesta. Hyvinä lajien paikallissummina laskettiin mm. 380 laulujoutsenta Raaseporin Läppträsketillä, 240 kanadanhanhea Kirkkonummen Medvastössä, 2050 tukkasotkaa Inkoon Kopparnäsissä, 51 teertä Mäntsälän Tuhtijärvellä, 31 harmaahaikaran parvi Helsingin Munkkiniemessä, 7 hiirihaukkaa Hyvinkään Kytäjällä, 3 maakotkaa Espoon Soukassa, 211 merisirriä Raaseporin Ropanlängdenillä ja 6 vuorihemppoa Espoon Stenskärillä.

Yksi jakson mielenkiintoisimmista havainnoista oli nuoren turturikyyhkyn löytyminen uudelleen Vuosaaresta joulukuun toisena päivänä. Kyseessä on Tringan alueen toinen talviaikainen turturikyyhkyhavainto. Vuosaaren Kallvikissa on noin viikon ajan viihtynyt lisäksi naaraspukuinen kyhmyhaahka. Jakson muista harvinaisuuksista mainittakoon allihaahka Helsingissä, isolokki Espoossa, harjalintu Hangossa, lapintiainen Hyvinkäällä, sekä 4 pikku-uikkua, 2 pikkukajavaa ja ainakin 6 tunturikiurua.

Hangossa havaittiin 19.11. Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi myöhäisin pajulintu. Myöhäisiä havaintoja lajeista olivat myös mm. tundrahanhi, 4 haarapääskyä, luotokirvinen, lapinsirkku ja 4 tiltalttia.

Tringan lintutilannekatsaus, viikot 45-46

Hiiripöllöjä on marraskuussa alkanut näkymään Uudellamaalla enenevissä määrin, tällä jaksolla ainakin 8 eri yksilöä. Kuva: Micha Fager

Marraskuun alkupuolta vietettiin Etelä-Suomessa selvästi plusasteiden puolella, ja vesistöt ovat vielä suurimmassa osassa maata täysin jäättömiä.

Paikallisten lintujen kerääntymistä voisi mainita 271 haapanaa Espoon Matalajärvellä, 41 lapasotkaa Haliaksella, 45 silkkiuikkua Lohjanjärvellä, 19 harmaahaikaraa Lohjan Aurlahdella, 5 jänkäkurppaa Laajalahdella ja 11 taivaanvuohta Viikissä. Raaseporin Ropanlängden-luodolla laskettiin tepastelemassa peräti 208 merisirriä, mikä on yhdeltä paikalta ilmoitettu Tringan alueen uusi ennätyskerääntymä.

Muuttoakin voi vielä jonkin verran nähdä, esimerkiksi sisävesiltä etelään poistuvia joutsenia, hanhia ja muita vesilintuja lähtee todennäköisesti pakkaskauden alkaessa runsaasti liikkeelle. Viime sunnuntaina (18.11.) Espoossa laskettiin muutolla 84 laulujoutsenta, ja sekä Helsingissä että Raaseporissa 122 muuttavaa kanadanhanhea. Myös Hangon lintuasemalla saatiin jaksolla useita hyviä päiväsummia, esimerkiksi 203 muuttavaa pilkkasiipeä, 195 sepelkyyhkyä ja 102 yömuuttavaa punakylkirastasta.

Jakson harvinaisin lintu oli Lohjanjärven selällä hetken uiskennellut amerikanjääkuikka. Pikkukivoja olivat mm. jääkuikkalaji, 4 pikku-uikkua, jalohaikara, 6 pikkukajavaa, lapinpöllö, kuningaskalastaja, 2 tunturikiurua, virtavästäräkki ja tristis-tiltaltti. Syksyn vaelluksen jäljiltä yksi lapintiainen näyttää harkitsevan talvehtimista Hyvinkäällä.

Viivyttelijöistä mainittakoon taigauunilintu, 2 liejukanaa, 3 kurkea, meriharakka, 2 kapustarintaa, sinirinta ja pajulintu.

Tringan lintutilannekatsaus, viikot 43-44

Kuvassa Vuosaaressa pitkään viihtynyt nuori turturikyyhky. Kuva: Micha Fager

Viime viikon hetkellinen kylmänpurkaus tyhjensi Suomen melkoisen tehokkaasti pakkasherkistä hyönteissyöjälinnuista. Paras syysmuuttokausi on auttamatta ohi, mutta tulevan lämpöaallon takia monia lajeja saattaa viivytellä vielä pitkäänkin ja uusia harvinaisuuksia virrata etelän suunnasta.

Satoja laulujoutsenia ja kanadanhanhia on laskettu monilla pelloilla ympäri Uuttamaata odottelemassa lumen ja pakkasten saapumista. Vesilintujen suurimmista kerääntymistä mainittakoon 200 laulujoutsenta Mäntsälän Sulkavassa, 1000 kanadanhanhea Raaseporin Pohjassa, 1580 haapanaa ja 455 harmaasorsaa Espoon Matalajärvellä, 1840 telkkää Inkoon Torbackavikenillä ja 70 uiveloa Kirkkonummen Haapajärvellä.

Hyviä muuttoja olivat esimerkiksi 644 pikkulokkia Espoon Stenskärillä, 28 ruokkia Kirkkonummen Mäkiluodossa ja 290 punatulkkua Kirkkonummella.

Suomen kolmas munkkikorppikotka löytyi Espoosta 22.10. ja oli tämän jälkeen bongattavana Kirkkonummella vielä seuraavanakin päivänä. Kyseessä oli sama yksilö joka havaittiin syyskuussa Vuosaaressa ja nähtiin tämän jälkeen seikkailemassa ympäri Suomea. Toinen suurharvinaisuus, Suomen 3. vaaleakiitäjä löytyi uupuneena maasta Viikistä ja toimitettiin hoitoon Korkeasaareen. Kaikki kolme Suomessa tavattua vaaleakiitäjää ovat löytyneet Tringan alueelta – edelliset Hangosta ja Helsingistä vuonna 2004.

Jakson pikkuharvinaisuuksia olivat mm. 8 pikku-uikkua, leveäpyrstökihu, 13 pikkukajavaa, turturikyyhky, 3 kuningaskalastajaa, 3 harjalintua, 6 tunturikiurua, 3 virtavästäräkkiä, 2 sepelrastasta ja 5 lapintiaista. Myöhäisiä havaintoja taas olivat mm. marraskuiset 2 kapustarintaa, kurki ja kirjosieppo.

Tringan alueella on muuten tänä vuonna havaittu nyt 284 luonnonvaraista lintulajia. Viime vuoden kokonaistulos oli alustavien laskelmien mukaan 287 lajia. 

Tringan lintutilannekatsaus, viikot 41-42

Yksi lintusyksyn ilmiöistä on Etelä-Suomeen asti yltänyt lapintiaisvaellus. Tringan alueella on havaittu lokakuussa nyt 12 lapintiaista, joista 9 Haliaksella. Edelliset vaellukset koettiin vuosina 2001 ja 2004 muutaman yksilön voimin. Kuva: Micha Fager

Tiaisten hurja vaellussyksy jatkuu, ja Hangon lintuasemalla laitettiinkin sini- ja talitiaisen suomenennätykset uusiksi. 10.10. Haliaksella muutti 8617 sinitiaista ja 13.10. 7761 talitiaista. Myös kuusitiaisia (korkein päiväsumma 795) ja pyrstötiaisia (763) muuttaa edelleen satoja päivässä.

16.-17.10. välisenä yönä Haliaksella havainnoitiin runsasta varpuslintujen yömuuttoa, ja kokonaissummina yön ajalta saatiin mm. 450 muuttavaa punarintaa (ennätysmuutto), 750 laulurastasta, 1500 punakylkirastasta ja 80 kiurua.

Kirkkonummella laskettiin 5180 muuttavaa sepelhanhea ja 73 580 allia (sekä 40 000 paikallista). Hangossa taas nähtiin poikkeuksellisen myöhäistä haahkamuuttoa, kun vielä 20.10. ynnättiin 2046 muuttavaa yksilöä. Muita korkeita muuttosummia Tringan alueelta lajeittain olivat mm. 193 varpushaukkaa, 5005 sepelkyyhkyä, 30 kangaskiurua, 201 mustarastasta, 4250 räkättirastasta, 835 närheä, 126 tikliä, 187 hemppoa, 3804 urpiaista, 909 punatulkkua ja 6 pähkinänakkelia.

Paikallisista kerääntymistä voisi mainita 2300 haapanaa ja 460 harmaasorsaa Espoon Matalajärvellä, 80 uiveloa Mäntsälän Isojärvellä sekä 109 merisirriä Ropanlängden-luodolla Raaseporissa.

Juuri nyt on vuoden paras aika havaita lintuharvinaisuuksia, ja bongareille onkin riittänyt paljon ihasteltavaa. Tringan alueen 6. taigakirvinen piipahti Helsingin Kallvikissä, sepeltaskut havaittiin Espoossa ja Kirkkonummella, viitatiainen viihtyi useamman päivän Helsingin Herttoniemessä, ennätysmyöhäiset 2 riuttatiiraa muuttivat Kirkkonummella ja hippiäisuunilintu rengastettiin Haliaksella. Muita harvinaisuuksia olivat mm. mandariinisorsa edelleen Karkkilassa, leveäpyrstökihu, 2 aroharmaalokkia, kuningaskalastaja, sama turturikyyhky Helsingissä, 5 sepelrastasta, harjalintu, tunturikiuru, 3 virtavästäräkkiä ja 2 europaeus-alalajin pyrstötiaista.

Myöhäisistä viivyttelijöistä mainittakoon vielä viikonloppuna havaitut etelänkiisla, valkoviklo, meriharakka, karikukko, lehtokerttu ja harmaasieppo.

Tringan lintutilannekatsaus, viikot 39-40

Pöllövaellus on tänä syksynä Etelä-Suomessa ollut toistaiseksi melko vähäistä. Kuvassa päivehtivän helmipöllön ikuisti Matti Rekilä.

Viimeisimpään kahteen viikkoon mahtui useita huippumuuttoja ja runsaasti harvinaisuuksia. Tutuimmista linnuista muun muassa peipot, kurjet ja sepelkyyhkyt ovat nyt pääosin poistuneet etelään, mutta lokakuunkin ajalle riittää vielä laskettavaa muuttoa. Tiaisia vaeltaa tänä syksynä runsaasti, ja esimerkiksi räkättirastaiden, tilhien ja punatulkkujen muuttohuippu on aivan kohta edessä.

Kurkien massat muuttivat 24.9., jolloin Raaseporissa laskettiin noin 12 500 muuttavaa yksilöä. Sepelkyyhkyjen korkeimpia lukemia taas olivat Helsingissä kahtena päivänä lasketut 20 000 yksilön päiväsummat. Hangossa ynnättiin enimmillään 44 muuttavaa sinisuohaukkaa ja Kirkkonummella 236 hiirihaukkaa. Muita hienoja muuttosummia olivat esimerkiksi 516 kulorastasta ja 897 punatulkkua Kirkkonummella sekä pikkuvarpusten uusi Suomen ennätysmuutto: 835 yksilöä Haliaksella.

Monia vaelluslintuja on ollut tänä syksynä runsaasti liikkeellä, ja Uudellamaalla niiden suurimmat summat on saatu Hangon lintuasemalta. Haliaksen korkeimpia päiväsummia olivat mm. 2657 sinitiaista, 1360 kuusitiaista, 3210 närheä ja 41 pähkinähakkia.

Viiksitimaleja ilmoitettiin Vanhankaupunginlahdelta Tringan alueen suurin yhdeltä paikalta havaittu yksilömäärä ‐ 76 yksilöä Pornaistenniemen tornista.

Harvinaisuuspuolen parasta antia edustivat hetken Vanhankaupunginlahdella voimalinjatolpalla istuskellut tunturihaukka, Espoon Laajalahdella havaittu punapäänarsku, Haliaksella tavatut tulipäähippiäinen ja viitatiainen, Karkkilassa edelleen viihtyvä mandariinisorsa sekä 2 turturikyyhkyä Helsingissä.

Muista rariteeteista mainittakoon 4 kiljukotkaa, riuttatiira, harjalintu, sinipyrstö, isokirvinen, virtavästäräkki ja 2 pikkusirkkua. Fenologiapuolen kiinnostavia viivyttelijöitä taas olivat mm. lokakuiset kirjokerttu Tähtitorninmäellä ja mustapyrstökuiri Lauttasaaressa.

 

Tringan lintutilannekatsaus, viikot 37-38

Taigauunilintu ©Micha Fager

Kurkien päämuutto on tätä katsausta kirjoittaessa täysillä käynnissä, ja jo eilen (23.9.) illalla Raaseporissa laskettiin muutamassa tunnissa yli 4000 yksilöä matkaamassa kohti Viroa.

Närhien vaellus on yltänyt jo Tringan alueellekin: sunnuntaina Helsingin Santahaminassa muutti lounaaseen 790 närheä. Hangon lintuasemalla puolestaan on havaittu mm. runsasta kuusitiaisvaellusta, enimmillään 2591 muuttavaa lintua. Korkeita muuttosummia lajikohtaisesti olivat myös esimerkiksi 377 pikkulokkia Kirkkonummella, 55 000 peippoa Helsingissä sekä 22 000 vihervarpusta, 44 pähkinähakkia ja 32 kangaskiurua Hangossa.

Myös petolintumuuttoa on seurattu aktiivisesti ympäri etelärannikkoa. Varpushaukkoja ynnättiin monilla paikoilla useampana päivänä yli 200 yksilöä, enimmillään eilen Hangon lintuasemalla: 406 lintua. Helsingissä laskettiin sunnuntaina 17 muuttavaa sinisuohaukkaa ja Espoossa 15 ruskosuohaukkaa.

Harvinaisuuksilta ei onnistuttu välttymään ‒ jaksolla havaittiin esimerkiksi mandariinisorsa Karkkilassa, palsasirri Espoossa, tunturikihu ja sinipyrstö Hangossa sekä kilju- ja pikkukiljukotka Raaseporissa. Muista harvinaisuuksista mainittakoon 2 kiljukotkalajia, punajalkahaukka, 2 niittysuohaukkaa, isokirvinen ja 4 virtavästäräkkiä.

Jalohaikaroita on ilmoitettu Tringan alueelta syyskuussa jo tähän mennessä ennätyksellisen paljon. Myös viime vuosina selvästi runsastuneita taigauunilintuja eli “inoja” havaittiin jaksolla mukavat 26 yksilöä.