Retki Kanariansaarille ja Atlantille

Loading Map....

Aika
04.09.2019 - 11.09.2019 kello Koko päivä

Lähtöpaikka
Helsinki-Vantaan lentoasema

0 paikkaa vapaana

Luokat

Once in a lifetime hardcoreretki, jolla keskitytään Kanarian endeemisten pesimälajien löytämiseen ja vietämme kaksi kokonaista päivää legendaarisen Banco de la Concepciónin alueella Lanzarote Pelagicsin merilinturisteilyllä.

Banco de la Concepción on vedenalainen vuori, jonka kohdalla merivirrat nostavat pintavesiin ravinteita. Liikumme aluksella 50-70 merimailia Lanzaroten pohjoispuolella ja laskemme aina silloin tällöin pakastetun kalaöljymöykyn, ”chumin” kellumaan. Alueella havaitaan runsaasti mielenkiintoisia merilintuja, etenkin erilaisia keijuja.

Viime vuonna yhdellä vastaavalla retkellä keijuja havaittiin peräti kahdeksan erilaista! Nämä olivat madeiran-, meri- etelän-, ulappa-, myrsky- ja pikkukeiju, madeirankeijun sisarlaji (tai muoto) “Grant’s Storm Petrel” sekä legendaarinen tummatyrskynpolkija Fregetta tropica. Peräti kuusi WP:llä havaitusta seitsemästä tummatyrskynpolkijasta on havaittu juuri noilla vesillä ja noihin aikoihin. Niinpä se onkin ilman muuta retken kovin tavoitelaji. Madeiran-, etelän-, meri- ja ulappakeijut ovat alueella tavallisia, muut ovat vähälukuisempia. Tyrskyliitäjä Bulweria bulwerii on tavallinen, ja liitäjiä ja kihuja näkee useita lajeja. Runsain laji on keltanokkaliitäjä C.borealis ja niiden seasta voi löytää välimerenliitäjän C.diomedean. Lintujen lisäksi näemme erilaisia valas- ja delfiinilajeja, haita sekä merikilpikonnia. Venekyyti on varattu pelkästään tätä ryhmää varten ja kyytiin mahtuu vain viisi henkeä.

Kanariansaarilla pesii lukuisia lintulajeja, joita ei näe missään muualla. Lisäksi Makaronesian saaristolle endeemisiä lajeja on muutama. Nähdäkseen kaikki saarilla pesivät endeemiset lintulajit, tulee käydä vähintään kolmella saarella: Gran Canarialla, Fuerteventuralla ja Teneriffalla. Käymme lisäksi Lanzarotella ja Graciosan pikkusaarella.

Saarilla liikumme henkilöautolla. Mukaan olisi siksi parasta ottaa vain käsimatkatavaroiden verran tavaraa. Kaukoputki ei ole kaikilla välttämätön, meriretkellä se on tarpeeton. Saarelta toiselle menemme lautoilla ja lentäen.

Aikataulu

4.9. Hki-Lontoo-Las Palmas, Gran Canaria. Illalla retki etsimään paikallista peippolajia Fringilla polatzekia.

5.9. Retkeilyä Gran Canarialla. Päivällä siirrymme Fuerteventuralle, jossa etsimme kanariantaskua ja lännenkaulustrappia. Yöpyminen Corralejossa.

6.9. Aamupäivä retkeilyä Fuerteventuralla. Päivälautalla Lanzarotelle. Illaksi lautalla La Graciosalle, josta iltalähtö aluksella meriretkelle.

7.9. koko päivä Banco de la Conseptiónilla

8.9. koko päivä Banco de la Conseptiónilla, illalla –yöllä paluu Graciosalle, yö purjeveneellä.

9.9. aamulautalla Lanzarotelle, keskipäivän lento Teneriffalle. Ilta retkeilyä Teneriffalla

10.9. koko päivä retkeilyä Teneriffalla. Tavoitelajit kanarianpeippo, kanariankyyhky ja palmankyyhky

11.9. koko päivän lento lennot Teneriffa  – Kööpenhamina – Helsinki

 

Tietoja matkasta:

Henkilömäärä

Mukaan mahtuu neljä Tringan jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Venematkan takia osallistujien tulee olla riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa.

Majoitus

Majoitus vaatimattomissa hotelleissa ryhmähuoneissa Gran Canarialla, Fuerteventuralla ja Teneriffalla. Kolme yötä yövytään purjeveneessä.

Sää

Sää Kanarialla syyskuun alussa on kuin viime kesän lämpiminä päivinä Suomessa. Päivisin on keskimäärin 28 C, öisin 21 C. Aurinko porottaa voimakkaammin kuin Suomessa ja merenkäynti on heikkoa. Merellä vaatteet muuttuvat suolasta tahmeiksi.

Matkaehdot

Lähtijöiden tulee olla Tringan jäseniä. Tringa pidättää oikeuden hinnanmuutokseen, sillä kaikkia matkan palveluja ei voi vielä tässä vaiheessa varata. Matka ei ole valmismatka, joten Tringa ei vastaa mahdollisista peruutuksesta syntyvistä kustannuksista. Osallistujille henkilökohtainen matkavakuutus on pakollinen.

Hinta: Tämänhetkinen arvio noin 2100 €. Hinta sisältää lennot Kanarialle ja takaisin, yhden saarten välisen lennon, saarten väliset lauttamatkat (4 matkaa), kolmen yön risteilyn neljätoistametrisessä purjeveneessä, majoitukset, kuljetukset ilmastoidulla autolla ja oppaan palvelut. Ei mahdollisuutta yhden hengen huoneeseen. Retkeltä mahdollisesti yli jääneet rahat käytetään Tringan harrastus- ja suojelutoimintaan.

Oppaana: Petro Pynnönen, joka on kiertänyt nuo neljä suurinta saarta ja käynyt (15.-16.9.2012) Lanzarote Pelagicsin retkellä Banco de la Conceptiónilla.

Tiedustelut ja ilmoittautuminen: petropynnonen@hotmail.com

PÄIVITYS 11.4. Retkelle on vapautunut yksi peruutuspaikka.

 

Makaronesian endeemit:

Kanariankyyhky Columba bollii

Palmankyyhky Columba junoniae

Madeirankiitäjä Apus unicolor

Kanariantasku Saxicola dacotiae

Kanariankirvinen Anthus berthelotii

Kanariantiltaltti Phylloscopus canariensis

Afrikansinitiainen Parus teneriffae

Kanarianhemppo Serinus canaria

Kanarianpeippo Fringilla teydea

”Grankanarianpeippo” Fringilla polatzeki

 

Tyypillisiä meriretken lajeja:

Tyrskyliitäjä Bulweria bulwerii

Makaronesianliitäjä Calonectris borealis

Nokiliitäjä Puffinus griseus

Pikkuliitäjä Puffinus puffinus

Isoliitäjä Puffinus gravis

Etelänkeiju Oceanites oceanicus

Madeirankeiju Oceanodroma castro (+Grant’s)

Ulappakeiju Pelagodroma marina

Tiiralokki Xema sabini

 

Mahdollisia meriretken lajeja (kaikki nämä lajit on havaittu Lanzarote Pelagics’in risteilyillä):

Kapverdenviistäjä Pterodroma feae

Välimerenliitäjä Calonectris diomedea

Kääpiöliitäjä Puffinus baroli

Pikkukeiju Oceanodroma monorhis

Myrskykeiju Oceanodroma leucorrhoa

Tummatyrskynpolkija Fregetta tropica

Etelämantereenkihu Stercorarius maccormicki

Ruusutiira Sterna dougallii

 

Esim. täältä löytyy aiemmista meriretkistä retkikertomuksia ja kuvia: http://lanzarotepelagics.blogspot.com/

Omat ilmoittautumiset Ilmoittautumisohje

Ilmoittaudu tähän tapahtumaan

Tämä tapahtuma on täynnä.