Tringan retkioppaita

 

Niko Björkell


Olen pienestä pitäen retkeillyt Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Ensin äidin ja isän kanssa pyöräillen, myöhemmin omin avuin. Katselin lintuja ja olin yleisesti biologiasta kiinnostunut, joten hakeuduin opiskelemaan biologiaa v. 2005. Vierähti kuitenkin tovi, sillä vasta vuonna 2013 aloin ottamaan lintuharrastusta vakavammin ja tietoisesti kehittämään itseäni lintujen tunnistuksessa. Olen tämän jälkeen kulkenut biologian opiskelijoiden tai Tringan matkassa ja oppinut älyttömän paljon! Vielä on kuitenkin paljon opittavaa… Tringan kautta olen myös ollut mukana tekemässä muutamia metsälintukartoituksia pääkaupunkiseudulla, sekä toiminut nyt muutaman vuoden retkioppaana. Mieluisia lintupaikkoja ovat minulle Vanhankaupunginlahti, Paraisten Jurmo, Ahvenanmaa sekä käsivarren Lappi.

 
Peter Buchert

Olen harrastanut lintuja aktiivisesti pian 20 vuotta, lähinnä akselilla Helsinki–Hanko, mutta pyrin käymään vuosittain myös aidan toisella puolella, lähinnä Ahvenanmaalla ja Kristiinankaupungin saaristossa, missä ruoho on vihreämpää ja lintujakin runsaammin. Olen vetänyt muutamia Tringan retkiä viime vuosina, sekä keväisin osallistunut myös Tringan ja Apuksen lintulaskentoihin.

 

Eero Haapanen

Ornitologian oppikouluni oli Viikki ja sen lintuheput 1970-luvulla, kesäkurssittajia olivat  peto- ja pönttömiehet Hämeessä Valkeakosken seudulla. Hoidan nykyisin Viikin uuttukyyhkyjen uuttuja ja niiden seurantaa. Rengastan alueen pönttölintuja. Aspskärissä olen ollut merilintuja laskemassa kesäisin 1987-2011. Luontoretkiopastuksia olen tehnyt  Helsingissä kaupungin oppaana pari vuosikymmentä. Tringan lintuoppaana aloitin joitain vuosia sitten.  Vapaana kirjoittajana istun talvisin  työhuoneella Lapinlahdessa. Helsingin paikallishistoria, kalastajat ja saaristolaiset ovat olleet tutkimuskohteitani.  Talvikalastus, jääretkeily, veneretkeily soutaen ja purjeella kuuluvat teemoihini.

Jukka Hintikka

Olen harrastanut lintuja alakouluikäisestä asti, ja Tringaan tulin mukaan 1990-luvun nuorisojaoston riveissä. Erityisen lähellä sydäntäni ovat lintuasemat ja -saaret. Kirkkonummen Rönnskär ja Lemlandin Lågskär ovat suosikkikohteitani, mutta myös kotiseudut Itä-Helsingissä jaksavat kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen. Ulkomailla retkeilen jonkin verran, mieluiten Pohjois-Norjassa ja Huippuvuorilla. Harrastukseeni kuuluu myös rengastus, jonka myötä voi olla mukana keräämässä täsmätietoa linnustonseurannan käyttöön ja jonka avulla oppii uskomattoman paljon lintujen höyhenpuvun vaihtelusta.

 

Jarmo T. Koistinen

Olen puuseppäyrittäjä Vihdistä. Kotoisin olen Vantaalta, missä innostuin lintuharrastuksesta 11-vuotiaana koulun biologian kerhossa, eli olen harrastanut lintuja yli 30 vuotta. Asun Vihdissä Vanjärvellä. Vanjärvi on yksi Tringan alueen hienoimmista lintujärvistä. Virolahdella olen käynyt 11-vuotiaasta asti joka kevät arktikaa seuraamassa ja se on edelleenkin lähellä sydäntäni.  Viihdyn paljon  myös ulkosaarilla, joista suosikkini on Utö, jossa myös asuimme perheemme kanssa reilun vuoden 2012-2013. Retkikummina aloitin vasta vuonna 2019 eli olen retkioppaana vasta-alkaja vaikka harrastuskokemusta onkin.  Nykyään mukanani kulkee myös kamera ja lintujen kuvaamisesta onkin tullut harrastukseni tärkein osa-alue tällä hetkellä. Pyrin ylläpitämään mahdollisimman säännöllisesti Kettuilua- lintublogia, jossa kerron viimeaikaisista retkistäni. Blogi löytyy osoitteesta kettu-koistinen.blogspot.fi

 

Juha Lindy

Olen töölöläinen biologi ja intohimoinen lintulaskija. Aloitin lintuharrastukseni 12-vuotiaana Lauttasaaren rannoilla nähtyäni tukkakoskelon. Nuuksion metsien erämainen tunnelma ja linnusto olivat hieman myöhemmin koluamisen kohteina. Sittemmin retket muuttuivat inventoinneiksi ja polut veivät aina kauemmas. Toisaalta lähiluonnosta löytyy ammennettavaa aivan kaupungin keskustasta alkaen.

 

Aleksi Mikola

Edustan Tringan hieman nuorempaa lintuharrastajapolvea. Toimin aktiivisesti Tringan nuorisojaostossa retkien ym. tapahtumien järjestelijänä ja tietenkin myös itse osallistujana. Viime vuosina retkeilyni on painottunut vahvasti lintuasemille, etenkin Hangon lintuasemalle, mutta aika monta muutakin Suomen lintuasemaa on tullut jo tutuksi. Pääkaupunkiseudulla tulee retkeiltyä eniten silloin kun en ole lintuasemilla, eli yleensä kiivaimpien muuttoaikojen ulkopuolella tai yliopisto-opintojeni rajoittaessa lintuasemilla oloa.

 

Eetu Paljakka

Puolitoistavuotiaana tunnistin isovanhemmilla kyläillessä lintukirjan takakannesta tammitikan, siitä se alkoi. Nuoresta iästäni huolimatta (synnyin vuonna 2001) olen ehtinyt tekemään paljon kaikenlaista lintujen parissa: Olen ollut oppaana useilla retkillä, tehnyt lintulaskentoja ja ollut miehittäjänä lintuasemilla. Kenties tästä hyvästä BirdLife Suomi palkitsi minut vuoden 2019 nuorena lintuharrastajana. Lintuharrastuksessa minua viehättää eniten aito maastoretkeily, staijaus ja lintujen äänet. Olenkin äänittänyt lintuja vuodesta 2013 lähtien. Haluan lisätä erityisesti lintujen äänien tuntemusta harrastajien keskuudessa, joka on yllättävän aliarvostettu osa-alue tässä harrastuksessa. Myös vähän retkeillyt kohteet kiinnostavat tutkimusmielessä. Nautin havaintojen tallentamisesta Tiiraan. 

 

Jouni Rytkönen

Olen itähelsinkiläinen luonto-/lintuharrastaja. Kiinnostukseni luontoa kohtaan heräsi jo pikkupoikana moninaisen luonnon tarkkailun, perhostenkeräilyn ja lintupiirtämisen muodossa. Linnuista
erityisesti petolinnut ja pöllöt olivat lähinnä sydäntä. Aktiivisen lintuharrastuksen aloitin ” vasta ” keväällä 2006.Tringaan liityin helmikuussa 2007 ja saman vuoden lokakuussa osallistuin ensimmäiselle yhdistyksen retkelle (Hangon tiaisretki). Siitä lähtien olen ollut aktiivisesti mukana yhdistyksemme retkillä. Retkitoimikuntaan liityin marraskuussa 2013 ja vuoden 2014 alusta lähtien olen toiminut yhtenä yhdistyksemme lintuoppaista.

 

Aapo Salmela

Olen helsinkiläinen biologi ja lintuharrastaja. Päivätöitä olen viime vuodet tehnyt luonnonsuojelujärjestöissä erityisesti lintujen suojelun parissa. Oman lintuharrastukseni kulmakivenä toimii lähiretkeily Itä-Helsingin kohteilla, erityisesti Vanhankaupunginlahdella. Muista lintupaikoista minulle ovat tärkeitä mm. Ahvenanmaa, Jurmo, Hanko ja Kilpisjärven ympäristö. Sydäntä lähellä ovat myös erilaiset kartoitukset ja laskennat, joiden parissa tulee retkeiltyä ympäri Suomea.

 

 
Mikko Salonen


Olen Itä-Helsinkiläinen lintuharrastaja. Ensimmäiset linturetkeni tein isäni kanssa Viikkiin 70-luvulla. Nuorena perhoset olivat luontoharrastukseni keskiössä, kunnes 90-luvun alussa lintujen tarkkailusta tuli minulle entistä tärkeämpää. Muutettuani 2000-luvun alussa Vallilasta takaisin Itä-Helsinkiin lintuharrastukseni otti uusia kierroksia, huomatessani kuinka hyvät mahdollisuudet nähdä lintuja on lähialueillani. Retkeilen pääasiassa Vuosaari-Viikki -akselilla sekä Sipoonkorvessa. Myös Helsingin saaristo kiinnostaa.

Mottoni on: lähiluonto kunniaan. Haluan esitellä vetämilläni retkillä Helsingin upeaa luontoa ja rohkaista ihmisiä tarkkailemaan lintuja omassa asuinympäristössään. Linturetkelle lähteäkseen ei tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan, usein riittää kun astuu ulos ovesta.

 
Mikko Savelainen

Olen aidosti ja ylpeästi ns. sisäsuomalainen eli sisis, jolle haahka on aina katsomisen arvoinen. Ehkä tästä johtuen, kaikki opastamani retket suuntaavat rannikolle. Olen opastanut erityisesti elokuista Yyterin retkeä, mutta myös alkukevään retki Itä-Uudellemaalle (Emäsalo), Kotkaretki Virolahdelle ja marraskuinen Hangon retki ovat kuuluneet opastuksiini. Parasta Tringan retkillä on aina innostava porukka ja oikein ajoitetut retket Suomen parhaille lintupaikoille.

 
Paul Segersvärd


Merkitsin ensimmäiset lintuhavainnot havaintovihkoon 26.5.1970. Tuolla retkellä Viikissä näin esimerkiksi peltosirkun, joka nykyään on Helsingissä jo harvinaisuus. Noista päivistä lähtien olen innokkaasti seurannut muuttoa Helsingin ja naapurikuntien niemenkärjissä ja kukkuloilla. Paikallista linnustoa tarkkaillen nykyään kotiympäristössä Laajasalossa. Olen innolla osallistunut kolmeen lintuatlakseen, talvilintulaskentaan, pihabongaukseen ym. yhteisiin ponnistuksiin. Lintuharrastukseni keskeinen tavoite on edistää linnuston tuntemusta ja suojelua. Tätä ajatusta tukee mainiosti toimiminen retkioppaana. Jo 1980-luvun lopulta lähtien olen opastanut lähes sadalla linturetkellä.

 
Teemu Sirkkala

Olen Sipoossa asuva nuorukainen. Minut tunnistaa nuoresta iästä, positiivisesta asenteesta sekä kamerasta, joka kulkee mukana muiden lintuharrastusvälineiden ohessa.
Aloitin lintujen harrastamisen esikouluiässä ja linturetkiä on kertynyt pääosin Itä-Uudenmaan alueelta melkoisesti. Porvoossa asuessa lintupaikat olivat hyvin pyörämatkan päässä, mutta Sipooseen muuton jälkeen polkupyörä vaihtui isompiin kulkupeleihin, kevytmoottoripyörän kautta autoon. Oppaana toimiessa kamera löytyy myös kaulalta ja usein se on hyvä apu lintujen määritysperusteisiin perehdyttäessä maastossa.

 

Nadja Weisshaupt

Olen biologi ja olen harrastanut lintuja koko elämäni. Linnut, kielet ja uteliaisuus tutustua ja oppia uutta ovat vieneet minut monille lintupaikoille maailmassa – lyhyemmin lomalla ja vapaehtoisena tai pitemmin töissä. Alkuperäinen intohimo syntyi nautinnosta lintujen katsomisessa ja tunnistamisessa. Siitä kehittyi nykyinen suurin kiinnostus – lintujen muutto ja suojelu. Pitkäaikaiseen toimintaani kuuluu rengastus, laskentatyö, lintukurssien järjestäminen ja lintuopastus eri maissa. Suomessa arkipäivien suosikki on Laajalahti, muuten kaikki muut hyvät paikat joissa on monipuolinen linnusto.

 

Roland Vösa

Lintuharrastus on alun perin lähtenyt käyntiin lintujen piirtämisestä ja maalaamisesta. Varsinainen lintuharrastajan ura alkoi Tringan Nuorisojaostoon liittymisen jälkeen, jossa pääsin syventämään harrastusta ja tapaamaan muita innokkaita samanmielisiä. Sittemmin lintuharrastukseeni on kiinteästi liittynyt rengastus, pääasiassa erilaisissa projekteissa ja lintuasemilla. Useimmat retkikohteet sijaitsevat Etelä-Suomen alueella ja Virossa sekä muissa naapurimaissa tulee säännöllisesti tsekattua ns. aidan toinen puoli.

 

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email