Tringan retkioppaita

Jaana Sarvala retkivastaava – tringa.retket(ät)gmail.com

Lintuharrastuksen aloitin toden teolla vuonna 2006, kun lomamatkan lintupaljous ja 70-luvulla käydyn ala-asteen luontokerhoilun muistelu johtivat mutkien kautta Pekka Seppälän opastamalle Tähtitorninmäen retkelle. Löysin yht’äkkiä ympäriltäni monikymmenpäisen kivan lintuharrastajajoukkion. Opastetuilla retkillä lintutuntemus koheni pikavauhdilla. Linnut ja järjestötoiminta kahmaisivat otteeseen, joka ei ole hellittänyt. Olen ollut Tringan retkitoimikunnassa vuodesta 2010, retkivastaavana v. 2015 alusta. Suunnittelen, järjestän ja opastan Tringan retkiä. Retkivastaavana yritän huolehtia, että retkiä on monipuolisesti tarjolla monenlaisille retkeilijöille lintuharrastuksen vasta-alkajista kokeneisiin harrastajiin. Retkikohdetoiveita voi lähettää pitkin vuotta!

Peter Buchert

Olen harrastanut lintuja aktiivisesti pian 20 vuotta, lähinnä akselilla Helsinki–Hanko, mutta pyrin käymään vuosittain myös aidan toisella puolella, lähinnä Ahvenanmaalla ja Kristiinankaupungin saaristossa, missä ruoho on vihreämpää ja lintujakin runsaammin. Olen vetänyt muutamia Tringan retkiä viime vuosina, sekä keväisin osallistunut myös Tringan ja Apuksen lintulaskentoihin.

Jukka Hintikka

Olen harrastanut lintuja alakouluikäisestä asti, ja Tringaan tulin mukaan 1990-luvun nuorisojaoston riveissä. Erityisen lähellä sydäntäni ovat lintuasemat ja -saaret. Kirkkonummen Rönnskär ja Lemlandin Lågskär ovat suosikkikohteitani, mutta myös kotiseudut Itä-Helsingissä jaksavat kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen. Ulkomailla retkeilen jonkin verran, mieluiten Pohjois-Norjassa ja Huippuvuorilla. Harrastukseeni kuuluu myös rengastus, jonka myötä voi olla mukana keräämässä täsmätietoa linnustonseurannan käyttöön ja jonka avulla oppii uskomattoman paljon lintujen höyhenpuvun vaihtelusta.

Juha Lindy

Olen töölöläinen biologi ja intohimoinen lintulaskija. Aloitin lintuharrastukseni 12-vuotiaana Lauttasaaren rannoilla nähtyäni tukkakoskelon. Nuuksion metsien erämainen tunnelma ja linnusto olivat hieman myöhemmin koluamisen kohteina. Sittemmin retket muuttuivat inventoinneiksi ja polut veivät aina kauemmas. Toisaalta lähiluonnosta löytyy ammennettavaa aivan kaupungin keskustasta alkaen.

Aleksi Mikola

Edustan Tringan hieman nuorempaa lintuharrastajapolvea. Toimin aktiivisesti Tringan nuorisojaostossa retkien ym. tapahtumien järjestelijänä ja tietenkin myös itse osallistujana. Viime vuosina retkeilyni on painottunut vahvasti lintuasemille, etenkin Hangon lintuasemalle, mutta aika monta muutakin Suomen lintuasemaa on tullut jo tutuksi. Pääkaupunkiseudulla tulee retkeiltyä eniten silloin kun en ole lintuasemilla, eli yleensä kiivaimpien muuttoaikojen ulkopuolella tai yliopisto-opintojeni rajoittaessa lintuasemilla oloa.

Anna-Maija Myllynen

Olen martinlaaksolainen työssä käyvä isoäiti ja seuraillut lintuja koko ikäni. Harrastukseni syttyi uuteen innostukseen talven 2007 pihabongauksessa, kun mm. selvitin lintukirjan avulla vihervarpusen lajin. Liityin Tringaan löytäen retkiltä hauskaa, auttamaan ja opastamaan valmista seuraa. Kävin lintulaskentakurssin ja olen hoitanut paria laskentaa. Mieluisin suuntautumiseni on lähialueeni linnut. Olen ryhtynyt retkioppaaksi mielessäni erityisesti tavallisten kaupunkilaisten, nuoremmastakin päästä, vieminen kotiseudun luontoon ja sen lintuja katselemaan.

Jouni Rytkönen

Olen itähelsinkiläinen luonto-/lintuharrastaja. Kiinnostukseni luontoa kohtaan heräsi jo pikkupoikana moninaisen luonnon tarkkailun, perhostenkeräilyn ja lintupiirtämisen muodossa. Linnuista
erityisesti petolinnut ja pöllöt olivat lähinnä sydäntä. Aktiivisen lintuharrastuksen aloitin ” vasta ” keväällä 2006.Tringaan liityin helmikuussa 2007 ja saman vuoden lokakuussa osallistuin ensimmäiselle yhdistyksen retkelle (Hangon tiaisretki). Siitä lähtien olen ollut aktiivisesti mukana yhdistyksemme retkillä. Retkitoimikuntaan liityin marraskuussa 2013 ja vuoden 2014 alusta lähtien olen toiminut yhtenä yhdistyksemme lintuoppaista.

Aapo Salmela

Olen helsinkiläinen biologi ja lintuharrastaja. Retkiopastusten lisäksi osallistun aktiivisesti erilaisiin linnustokartoituksiin- ja laskentoihin, joiden parissa tulee retkeiltyä ympäri Suomea. Toimin lisäksi Tringan suojelusihteerinä. Lintupaikoista minulle tärkeitä ovat mm. lähiretkikohteeni Helsingin Vanhankaupunginlahti, Ahvenanmaa, Jurmo, Hanko ja Kilpisjärven ympäristö.

Mikko Savelainen

Olen aidosti ja ylpeästi ns. sisäsuomalainen eli sisis, jolle haahka on aina katsomisen arvoinen. Ehkä tästä johtuen, kaikki opastamani retket suuntaavat rannikolle. Olen opastanut erityisesti elokuista Yyterin retkeä, mutta myös alkukevään retki Itä-Uudellemaalle (Emäsalo), Kotkaretki Virolahdelle ja marraskuinen Hangon retki ovat kuuluneet opastuksiini. Parasta Tringan retkillä on aina innostava porukka ja oikein ajoitetut retket Suomen parhaille lintupaikoille.

Teemu Sirkkala

Olen nuori Sipoossa asuva nuorukainen. Minut tunnistaa nuoresta iästä, positiivisesta asenteesta sekä kamerasta, joka kulkee mukana muiden lintuharrastusvälineiden ohessa.
Aloitin lintujen harrastamisen esikouluiässä ja linturetkiä on kertynyt pääosin Itä-Uudenmaan alueelta melkoisesti. Porvoossa asuessa lintupaikat olivat hyvin pyörämatkan päässä, mutta Sipooseen muuton jälkeen polkupyörä vaihtui isompiin kulkupeleihin, kevytmoottoripyörän kautta autoon. Oppaana toimiessa kamera löytyy myös kaulalta ja usein se on hyvä apu lintujen määritysperusteisiin perehdyttäessä maastossa.

Roland Vösa

Lintuharrastus on alun perin lähtenyt käyntiin lintujen piirtämisestä ja maalaamisesta. Varsinainen lintuharrastajan ura alkoi Tringan Nuorisojaostoon liittymisen jälkeen, jossa pääsin syventämään harrastusta ja tapaamaan muita innokkaita samanmielisiä. Sittemmin lintuharrastukseeni on kiinteästi liittynyt rengastus, pääasiassa erilaisissa projekteissa ja lintuasemilla. Useimmat retkikohteet sijaitsevat Etelä-Suomen alueella ja Virossa sekä muissa naapurimaissa tulee säännöllisesti tsekattua ns. aidan toinen puoli.

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email