Talviskaba

Kuva: Andy Belshaw, flickr.com

Tringan talviskaba 2019-2020

Kuka havaitsee talven aikana eniten lajeja Tringan toimialueella? Tringan talviskaba on avoin kilpailu kaikille alueen lintuharrastajille.

Kisassa lasketaan havaittuja lajeja talvikuukausien ajalta Tringan toimialueelta. Liikkumistapa on vapaa. Pinnat lasketaan yleisten pinnanlaskusääntöjen mukaan. 

Yleisen sarjan lisäksi mukana ovat ekosarja ja spondesarja (kts. lisätiedot alempana).

SÄÄNNÖT JA OHJEET:

Kilpailuaika: 1.12.2019 – 29.2.2020

Pinnakisapalvelun käyttö: Omat pinnat tallennetaan Tringan pinnakisapalvelusta löytyvälle talviskaban sivulle.

Rekisteröidy ensin pinnakisapalveluun – www.tringa.fi/kisa/ – ellet ole jo sitä tehnyt. Sisäänkirjautumisen jälkeen voit valita etusivulta mihin kisaan haluat osallistua.

Täytä osallistumislomakkeelle oma nimesi. Osallistumislomakkeen loppuun lisäät havaitsemasi lajit. Täydennä tätä listaa kisan edetessä. Kuljetut kilometrit ja käytetyn havainnointiajan voit ilmoittaa niin halutessasi. Samalla lomakkeella voit myös muuttaa muita tietoja, esim. jos kotipaikan nimi tuli kirjattua väärin.

Kilpailijoita kannustetaan ilmoittamaan mielenkiintoiset havaintonsa Tiira.fi -lintutietopalveluun. RK- ja ARK-lajeista on tehtävä asianmukainen ilmoitus.

Lajilleen määrittämättömät ns. kauttalajit: Voit lisätä omalle listalle myös havaitsemasi ns. kauttalajin (esimerkiksi varpus-/kanahaukka tai pikku-/isokäpylintu), jos kyseisen lajiparin molemmat lajit puuttuvat listaltasi. Valitse tällöin lajiparista todennäköisempi tai tavallisempi laji ja lisää se listallesi. Jos myöhemmin kilpailussa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseisestä lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä uudella lajilla (eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi).

Kilpailualue: Kirjaa kilpailualueeksi kodin kunta ja kaupunginosa/kylä, esimerkiksi Helsinki, Lauttasaari tai Inkoo, Degerby.

Ekosarja

Ekosarjan säännöt ovat samat kuin aiemmin järjestetyissä Tringan talviekopinnaskaboissa. Ekosarjassa liikkumisen tulee tapahtua kotipesästä käsin ainoastaan lihasvoimin suoritettavin liikkumistavoin. Moottori- tai sähkökäyttöiset kulkuneuvot eivät ole kisassa sallittuja. Tarkemmat ekopinnaretkeilyyn liittyvät säännöt löytyvät ekopinnaskaban sivuilta: https://www.tringa.fi/ekopinnaskaba/

Pinnakisapalvelun käyttö: Ekosarjaan osallistuvat kirjaavat nimensä perään suluissa sanan EKO, esim. Matti Meikäläinen (EKO). Kisaaja voi halutessaan osallistua sekä ekosarjaan että yleiseen sarjaan. Tällöin kisaan tulee ilmoittautua kahteen kertaan.

Spondesarja

Sponde = spontaani havainto. Spontaani havainto tarkoittaa yksinkertaistetusti “ei bongattua” -havaintoa, eli lintua, joka on itse löydetty tai oman retkiporukan löytämä. Spontaanisti havaitusta lintuyksilöstä ei ole oletusarvoisesti ennakkotietoa.

Pinnakisapalvelun käyttö: Spondesarjan pinnat ilmoitetaan pinnakisapalvelun osallistumislomakkeen kohdassa “Spontaanien lajien määrä”. 

Tiedustelut: kisat(ät)tringa.fi

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email