Vuoden lintu

Koskikarojen talvilaskenta 2017

1980-luvulla koskikaran Suomen talvikannaksi esitettiin 5 000–8 000 yksilöä. Talvisten koskikarojen arvellaan meillä sittemmin vähentyneen. Monella perinteisellä koskikarapaikalla määrät ovat selvästi pienentyneet, ja muutamissa tuoreissa alueellisissa kartoituksissa ei ole enää päästy viime vuosituhannen lukuihin. Nyt karat lasketaan koko Suomessa! –BirdLife Suomi

Koskikara oli vuoden laji 2016, mutta laskennat jatkuvat vielä talven 2016-2017 ajan ja tarkoitus on kartoittaa myös Tringan alueella talvehtivat koskikarat. Kaikki karahavainnot toivotaan ilmoitettavan Tiiran koko talven ajan.


Kuva © Matti Rekilä

Helmikuun alkupuolella (4.-12.2.) toteutetaan Tringan alueen tehostettu karalaskenta, jonka tavoitteena on saada mahdollisimman kattava kuva Tringan alueella talvehtivien koskikarojen määrästä.

Lähde mukaan laskentoihin! Koskikarojen laskeminen on mielenkiintoista ja purojen sekä muiden virtavesien varrelta löytyy usein muutakin mielenkiintoista, kuten talvehtivia peukaloisia tai vaikka saukkoja. Varaa sopiva laskentakohde alla olevalla verkkolomakkeella.

Helmikuun karalaskentojen ohjeet

Laskenta-aika: 4.-12.2.2017.

Laskenta-alue: Tringan havaintojenkeruualue lukuunottamatta Lullulan tutkimusaluetta (entiset Pohjan ja Karjaan alueet nykyisessä Raaseporissa).

Varaa omat laskentakohteesi tällä lomakkeella: https://goo.gl/forms/Key7w6ZcQrS9UTyf1

Yllä linkitetyllä lomakkeella näkyy vapaana olevat laskentapaikat, ja samalla lomakkeella voi valita itselleen sopivia laskentakohteita. Lista ei ole kaikenkattava, joten retkeily teholaskentaviikonloppuna myös näiden kohteiden ulkopuolella on suositeltavaa! Kannattaa kuitenkin tarkistaa Tiirasta, millä paikoilla on jo käyty kararetkellä. Täältä löydät listalla olevien laskentakohteiden yhtenäiskoordinaatit (pdf-tiedosto), joita voi käyttää esim. Tiirassa.

 

Havaintojen ilmoittaminen:

  • Ilmoita havaintojen paikat Tiiraan mahdollisimman tarkkaan. Tärkeää on merkitä myös linnun paikka Tiiran karttaan. Vältä puro-osuuksien summien ilmoittamista. Lisätiedoksi kannattaa merkitä “karalaskenta” ja lisäksi tieto siitä, miten kattavasti kohde on kartoitettu.
  • Tärkeää on ilmoittaa myös, jos karoja ei ole havaittu huolellisesta tarkastuksesta huolimatta. Tällöin ilmoitetaan lukumääräksi 0.
  • Tarkista laskentakohde huolella mielellään rantoja pitkin kävellen. Esimerkiksi vain silloilta tähyillessä karat jäävät helposti huomaamatta. Jos laskentahetkellä on äskettäin satanutta lunta, katsele myös näkyykö mahdollisia karan jälkiä kivillä tai esim. puron yli kaartuvien puiden oksilla. Katsele myös näkyisikö rantakivillä ulosteita tai tyhjennettyjä koskikorentojen koteloita (nämäkin havainnot voi raportoida Tiiraan).

Laskiessasi karoja, kulje virtaveden rantaa pitkin, niin lähellä rantaviivaa kuin mahdollista. Pysähdy vähän väliä kiikaroimaan uomaa eteenpäin, katsele välillä myös taaksepäin. Jos sinulla on mahdollisuus soittaa karan ääntä esim. kännykästäsi, se voi houkutella karan paremmin esiin.

Kaikkein parhaita ovat “pienehköt ja keskikokoiset” virtavedet. Ihan pikkuliruissa kara ei ole, mutta isot joet ovat karalle mieluisia yleensä vain matalissa koskipaikoissa. Mieluisimpia ovat purot, jotka menevät metsän keskellä ja joissa virtaus on aika reipas. Kartoituksissa kannattaa keskittyä niihin. Mutta joskus karoja voi kyllä löytyä myös järvien/merenrannan sulapaikoilta tai pelto-ojista, joten halutessaan näitäkin kohteita voi tarkastaa.

 

 

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email